A bíróság kötelezte a váci önkormányzatot, hogy adja ki az OLAF-jelentést a helyi Elios-ügyről

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 25.

Belpol

Vác esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítési pályázatot, és trükköztek, ahol csak lehetett.

Február közepén az Átlátszó az Elios-botrányban érintett összes településtől kikérte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amely összefoglalta, hol milyen szabálytalanságokra bukkantak a brüsszeli ellenőrök. A 28 érintett településből csupán nyolc küldte meg a lapnak a rájuk vonatkozó OLAF-dokumentumokat. Kilenc település – köztük Vác – válaszra sem méltatta a megkeresést küldő Átlátszót.

Ezt követően Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője közadatigénylés útján kérte ki az önkormányzattól az OLAF-levelet, és amikor nem kapta meg, pert indított érte. A bíróság június végén kötelezte a váci önkormányzatot, hogy küldje meg a dokumentumot a Ferjancsicsnak, és fizessen részére 95 ezer forint perköltséget. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által készített helyi jelentésből kiderült, hogy más érintett településhez hasonlóan Vác esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítési pályázatot, trükköztek a lámpák élettartamával, és ugyanaz az ember írta három cég árajánlatát - írja az Átlátszó.

A szerződéskötés idején az Eliosban tulajdonos volt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Figyelmébe ajánljuk