A Fidesz nem engedi, hogy napirendre vegyék a magyar civilekre rádolgozó izraeli exkémek ügyét

  • narancs.hu
  • 2018. július 18.

Belpol

Szerintük Sorost akarja így védeni az ellenzék.

Az LMP-s Szél Bernadett a parlament nemzetbiztonsági bizottságának mai ülésén szeretett volna tájékoztatást kérni az Alkotmányvédelmi Hivataltól a Black Cube magánhírszerző cég tevékenységéről – írja a 444. A volt izraeli titkosszolgákból álló vállalat a választási kampány alatt magyar és külföldi civileket környékezett meg, és beszélgetéseket rögzített, amelyek aztán – sokszor manipulált formában – izraeli és magyar kormányközeli lapokban jelentek meg.

A Black Cube a Politico tényfeltáró cikke után lényegében elismerte, hogy ők állnak az akció mögött, de azt állítják, nem a magyar kormány, hanem egy Soros Györggyel ellenséges, meg nem nevezett milliárdos megbízásából jártak el. Nagy leleplezés amúgy nem lett a titokban készült felvételekből, a kormány azt a Soros pénzügyi alapjának vezetőjétől származó, szenzációként tálalt információt is elferdítette, hogy a filantróp alapítványainál 2000-en dolgoznak. Ez az alkalmazottak száma az egész világon, nem pedig Magyarországon, ahogy Orbánék sugallták.

A Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagjai most a kérdés napirendre vételét is leszavazták, közleményükben ezt annyival indokolták, hogy „az ellenzék megint Sorost védi”. Az Alkotmányvédelmi Hivatal így nem lesz köteles szóbeli beszámolót adni, igaz, Szél Bernadett azért írásban megkereste őket.

Az AH-nál akkor is bőven lehetnek információk, ha tényleg nem a magyar kormány bízta meg a Black Cube-ot, az egyik megkörnyékezett civil szervezet, a Migration Aid ugyanis még az akció időtartama alatt értesítette a magyar titkosszolgálatokat a gyanús külföldi megkeresésekről.

Figyelmébe ajánljuk