A tojásra és a burgonyára is kiterjeszti az ársopot a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Belpol

Mindkét élelmiszer árát a szeptember 30-i áron rögzítik, egyelőre az év végéig.

Újabb két termékre szükséges kiterjeszteni az árstopot – jelentette be a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mivel a tojás és a burgonya jelentősen drágult, ezért a kormány döntése értelmében a friss tojás és az étkezési burgonya esetében "a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedők által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb, ezt az árat rögzítik". Gulyás hozzátette, ezzel a lépéssel is az inflációt szeretnék megfékezni. (Szerda reggeli hír volt, hogy a fogyasztói árak 21,1 százalékkal emelkedtek októberben.) A döntés az év végéig érvényes. 

A miniszter szerint egyébként az energiaárak növekedése jelenik meg az élelmiszerárakban; amíg újabb szankciók lesznek, addig "szankciós infláció" is lesz. A kormány célja, hogy a jövő év végére a mostani felére szorítsa vissza az inflációt, ezért tartják fenn a rezsicsökkentést, a benzinárstopot, valamint a kamatstopot a kis- és középvállalkozások esetében. Arra a kérdésre, hogy mivel szeretné még megfékezni a kormány az inflációt, Gulyás úgy válaszolt, a drágulás oka egyrészt a háború, másrészt a szankciók. Amikor az ATV újságírója megkérdezte tőle, az európai országokban miért feleakkora az infláció, mint nálunk, a miniszter azt mondta, Magyarország az energia magas ára miatt jobban kitett a drágulásnak.

Gulyás ismertetése szerint a kormány tárgyalt a jövő évi rezsiárakról; úgy határoztak, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára. A kabinet extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, ezzel a költségvetés mintegy 40 milliárd forintra tesz szert - ezt is bejelentette a miniszter a kormányinfón.

Elhangzott még: Magyarország az elmúlt hónapokban nagyon sokat tett azért, hogy az uniós forrásokhoz hozzájusson, de az EU-nak újabb igényei vannak. Azokat a feltételeket, amelyek nem ellentétesek a korábbi vállalásokkal és az ország érdekeivel, a kormány teljesíti. Ehhez kapcsolódva Gulyás Gergely hozzáfűzte, ami az igazságszolgáltatást illeti, Magyarországon "teljes egészében független", így a különböző hatásköri kérdések pontosítása, változtatása lehetséges. "Nem alapvető szervezeti változtatásokról van szó, hanem az intézmények közötti hatáskörök megosztásáról, az EU által jelzett aggályokat orvosolni fogják a jogszabályi változások" - mondta a miniszter, aki szerint így az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy a Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzájusson az ország.

Gulyás Gergely újságíró kérdésre elmondta, hogy

  • a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal fog enyhülni az árstop hatására. Az M-es méretű tojást érinti az árstop. A burgonya tekintetében a "kései burgonyát" említi a rendelet.
  • Kötelező a polcon tartani az árstoppolt élelmiszereket. Szabtak is ki néhány bírságot áruhiány miatt. A kisboltokat érintő támogatás a bezárástól tervezi megmenteni azokat.
  • A rendszerhasználati díj befagyasztása a gázra is érvényes, de csak az energiacégeket tudják megadóztatni.
  • az uniós források miatti elvárások egybeesnek a kormány céljaival: a pedagógusbéreket radikálisan emelni kell.
  • A miniszter elmondása szerint a kormány igent mond arra, hogy támogassuk Ukrajnát anyagilag és szívesen meg is tennék kétoldalúan, de ahogy 2020-ban, úgy a kormány most is ellenzi a közös uniós hitelfelvételt. Akkor végül "tettek egy engedményt, hogy a déli államok helyreállhassanak, de becsapták Magyarországot és most ugyanezt akarják." Gulyás szerint ez nem vétó, hanem közös döntéshozás.
  • Nem tartanak majd rendkívüli ülést a bírósági függetlenséget érintő törvények miatt. Mert a kormány szerint ráérnek márciusig, és "most már kell a társadalmi egyeztetés".
  • Gulyás szerint drámai változás nem jöhet az amerikai külpolitikában. Bár borítékolta a kongresszusi sikert a republikánusoknak, a szenátusi verseny 4 fő államának versenyeit nyitottnak tartja, de szerinte a demokraták viszik el a többséget. Ám kiemelte, a magyarok nem szólnak bele más országok választásaiba.
  • Uniós hitelre akkor nyújtunk be igényt, ha megjöttek a biztos (uniós) pénzek.
  • Nem lesz sávos nyugdíjemelés, mert a miniszter elmondása szerint egy Ab-döntés nem teszi lehetővé.
  • Nem került szóba a kormányülésen, hogy legyen vasárnapi boltzár.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormányt nem tájékoztatták a KRÉTA adatszivárgásról. Meg kell várni a vizsgálatot, azt kell majd nyilvánosságra hozni. A miniszter szerint amíg nincs eredmény, addig nem is érdemes bizalmatlannak lennie az állam adatkezelésével. A Telex arról írt, hogy az egyik hekker elmondta nekik, akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk