A kormány ajánlata az önkormányzatoknak: adják át ingyen a vízszolgáltató cégeiket

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 15.

Belpol

Semmilyen támogatást nem ad a kormány az önkormányzatoknak a cégeik fenntartására. 

Sikertelenül lobbizott a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a kormánynál, nem kaphatnak állami támogatást azok az önkormányzati tulajdonú vízműcégek, amelyek a rezsiárrobbanás miatt kerültek csődközeli helyzetbe – hívta fel a figyelmet a 24.hu a TÖOSZ elnökének, Schmidt Jenőnek, a Somogy megyei Tab fideszes polgármesterének a szervezet honlapján közzétett körlevele alapján.

Schmidt a levélben arról ír, hogy augusztus 4-ére meghívást kaptak a Technológiai és Ipari Minisztériumba a vízközmű rendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzatok képviseletében, ő pedig abban reménykedett, hogy az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók és az önkormányzatok most majd kapnak valamilyen támogatást. A lassan 10 éve befagyasztott (rezsicsökkentett) díj és a rengeteg pluszköltség miatt ugyanis már minden cég veszteséges, a kormány pedig a saját cégeinek biztosította a tőkepótlást (több mint 135 milliárd forintot), az önkormányzatoknak viszont nem.

"Azt gondoltam, hogy most talán kapnak támogatást az önkormányzati cégek, de nem így történt. A szándék kifejeződött: Mindenki csinálhatja maga, de támogatásra ne számítson.

Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára"

– írta Schmidt hozzátéve, hogy maga sem gondolta volna, hogy ezt fogja írni, de akinek veszteséges a cége, "az adja át, vagy semmilyen segítségre nem számíthat". 

"Vagyis a megnövekedett költségeket, a hibaelhárítást, szivattyúk beszerzését, stb. azt a tulajdonos önkormányzatok a saját költségvetésükből kell, hogy pótolják. A cégek feléltek már mindent. A döntés Nálad van. Természetesen lesz pár olyan önkormányzat, amelyik még bírja, azok biztosan nem fogják átadni. Mindenki tudja a saját helyzetét. Egyet kérek szépen polgármestert, hogy időt ne húzva döntsön, mert minden nap pluszforrást igényel" – tájékoztatta a többi önkormányzati vezetőt Schmidt Jenő. 

Magyarán a rezsicsökkentett vízdíj miatt veszteséges, és ezáltal tönkretett önkormányzati vízszolgáltató cégeket ingyen fogja bekebelezni az állam, amelyik önkormányzat pedig meg akarja tartani a cégét, annak magának kellene kigazdálkodnia a költségeket, miközben az önkormányzatok bevételeit egyre csökkenti a kormány. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!