A kormány kedvenc hungarikumát sem kíméli az infláció

  • narancs.hu
  • 2022. október 24.

Belpol

Drágább lesz a pálinka.

A kereskedelmi pálinkafőzdéket is érinti az áremelkedés, ráadásul a zugfőzdék sem segítenek a legális piac helyzetén - írja a Világgazdaság.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által képviselt főzdék egy része eleve nem tudott gyümölcsöt felvásárolni, ugyanis a covid után komoly likviditási gondjaik lettek. Azok, akiknek egyáltalán lehetőségük volt gyümölcshöz jutni, csak jóval drágábban tudták megvenni azt: a gyümölcsök beszerzési árai 25–35 százalékkal nőttek, sőt volt olyan gyümölcs, ahol a növekedés az 50 százalékot is elérte.

A főzdék attól tartanak, hogy amint az energiaválság hatására bezárnak a vendéglátóipari egységek, éttermek, szállodák, az a Covid-lezárások idejéhez hasonló szűkös időszakot hoz a pálinkaszektor számára is. 

A gyümölcs és a munkaerő mellett a pálinkafőzdék másik két meghatározó költségeleme, az energia és a csomagolóanyag is drágult. Az energiaárak elszabadulásán és a gázárban 13-15-szörös emelkedésén túl a legnagyobb problémát az üvegek beszerzése jelenti. Mivel ez szinte kizárólag importból érkezik, a forintgyengülés hatására az árak 70-100 százalékkal emelkedtek. Az ellátást azt is nehezíti, hogy a magyar üvegpiac 30 százalékát az ukrán gyárak szolgálták ki, de két üveggyár is találatot kapott a harcokban, így az a termelés kiesett. 

A PNT elnöke szerint mindezeket összeadva 40 százalékos áremelésre lenne szükség a pálinkák esetében – ahogyan az az élelmiszerek többségénél meg is történt. A pálinkák esetébe nszerint azonban ezt nem lehet meglépni: "Jó esetben is ennek csupán mintegy felét lehetne érvényesíteni az árakban, ennél többet a piac egész egyszerűen nem fogadna el".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk