Négy kihívója lesz Botkának Szegeden

  • narancs.hu
  • 2024. május 7.

Belpol

A kormánypártok jelöltje Fölöp László, de indul az elsőfokú ítéletére váró Joób Márton is, aki kétszer futott neki az aláírásgyűjtésnek.

A szegedi polgármesterjelöltek szavazólapján Fülöp László, (Fidesz–KDNP) szerepel majd az első helyen, őt Tímár Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom által támogatott jelölt követi, majd Botka László jelenlegi polgármester (Összefogás Szegedért Egyesület) következik. A sort Szabó Bálint (Itt Az Idő Egyesület) és Joób Márton független jelölt zárja. 

A sorrendet a Szegedi Helyi Választási Bizottság sorsolta ki – tudósított a szegeder.hu.

Fülöp László jogász végzettségű, televíziós műsorvezetőként, szerkesztőként ismert. Április közepén jelentette be, kikkel indul, a tájékoztatón arról beszélt, úgy állította össze a képviselőjelölti csapatot, mint Marco Rossi a labdarúgó-válogatottat. Némi meglepetést keltett, hogy a kormánypárt nem indította újból az eddigi közgyűlési frakcióvezetőjét, Tápai Pétert, valamint az egyik legaktívabb képviselőt, Chovanecz Katát. A 2014-ben még kormánypárti polgármesterjelöltként indított Kothencz János is hátat fordít a politikának. 

Fülöp mögött áll a kormánypárti sajtó. A megyei napilap, a Délmagyarország sok háztartásba bedobott, 32 oldalasra felturbózott április 27-i mutatványszámának címoldalán vele közölt interjút, többek között arról, hogy kimenne az emberek közé, meghallgatná a problémáikat, és például rendbe tenné a városi tömegközlekedést.

A Mi Hazánk a húsz éve ügyvédként dolgozó Tímár Tamást indítja, aki többek között azzal az állítással kampányol, hogy a Fidesz és Botka László politikája között nincs érdemi különbség. Tímár a külföldi nagytőke helyett a gazdák érdekében dolgozna, tovább zöldítené Szegedet.

A szintén jogász végzettségű Botka Lászlót 2002-ben, 29 évesen választották meg először Szeged polgármesterévé, most 51 éves. Az MSZP meghatározó vidéki politikusa volt, ma már nem tagja a pártnak, ugyanakkor az őt támogató egyesület jó kapcsolatban maradt a szocialistákkal. A békés városépítő munka folytatására készül, 2002 óta minden választást megnyert Szegeden.

Szabó Bálint jogászról eredetileg azt is lehetett olvasni, hogy Budapesten indul, de végül mégis Szeged mellett döntött. A szegedi önkormányzati képviselő korábban 222 napig volt börtönben, mert bevágott a miniszterelnököt is szállító konvojba. Mivel a bíróság szándékos bűncselekményért elítélte, a szegedi közgyűlés méltatlannak ítélte a képviselői tisztségre, ő azonban megtámadta a határozatot a bíróságon. Szabó a szegedi tömegközlekedésről, a parkolásról, a Cserepes sori piacról és a dorozsmai vásárról is szívesen vitázna a többi jelölttel, a vitára szóló felhívást nyílt levélben tette közzé.

Joób Márton korábban a Botkát támogató egyesület színeiben lett önkormányzati képviselő. Miután büntetőeljárás indult ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás vádjával, eltávolodott a városvezetéstől, és független képviselőként határozta meg magát. A tizenegy gyermekes, háromszoros világbajnok kenus kétszer is nekifutott az aláírásgyűjtésnek. Először a Szögedi Polgárok Egyesületével indult volna, csapatban, de aztán – mint Joób nyilatkozta – az egyesület elnöke, Bakai Csaba „nagyon durván megsértette” Joób feleségét, és csapata „több nőtagjával is tiszteletlen volt”, ezért szakítottak. Joób a családok polgármestere akar lenni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk