A közpénzjelleg elvesztése Matolcsy módra

Stróman stróman hátán

  • Böszörményi Jenő
  • 2017. február 9.

Belpol

Matolcsy György megcsapolja a Fidesz pártalapítványát is, a családtagjai pedig pár tízezres névértéken vesznek több tízmilliós értékű vállalkozásokat. A friss Narancsban folytatjuk a Matolcsy család görbe cégügyeit feltáró sorozatunkat.

Egyszerűség! Simplicity! Ajánlotta az egész országnak néhány éve Matolcsy György. Ám ha a Matolcsy család és a család fejének cégügyeiről van szó, mindez már korántsem igaz. Sőt! Matolcsy nagyon is szereti bonyolítani a dolgokat.

Néhány hete részletesen írtunk arról, hogy Matolcsy György első minisztersége idején (akkori) felesége, László Gyöngyi hogyan vásárolta fel kedvezményes feltételek mellett az állami alapítású Tulajdon Alapítványtól a Növekedéskutató Intézet többségi részesedését, s hogy pár évvel később Matolcsy tényleges tulajdonosként hogyan vette nevére a vállalkozást (lásd: „A strómanom a feleségem”, Magyar Narancs, 2017. január 19.). Matolcsyék a cégbíróságra beadott házassági szerződésükben ismerték el, hogy a cég valódi tulajdonosa mindvégig Matolcsy György volt. A manőver célja feltehetően annak leplezése volt, hogy a hivatalban lévő miniszter hogyan privatizál magának – jutányos áron – állami vagyont.

A történet azonban ezzel nem ér véget, Matolcsyék tovább komplikálják a dolgokat. E heti nyomtatott lapszámunkban részletesen írunk két olyan bt.-ről, amelyeket Matolcsy első gazdasági miniszterkedése idején Matolcsyéktól látszólag független személyek alapítottak, amelyek Matolcsy minisztériumától vastag megrendeléseket kasszíroztak, és amelyeket 2006–2008 között aztán Matolcsy felesége, Gyöngyi, és fia, Ádám György névértéken, a cégek valós értékének töredékéért, mondhatni fillérekért vásároltak fel. A két bt. tulajdonosváltásával a Matolcsy család nagyjából 65 millió forinttal gazdagodott.

Így kell 90 ezer forintért 90 százalékos részesedést szerezni egy 51 milliót érő vállalkozásban

Így kell 90 ezer forintért 90 százalékos részesedést szerezni egy 51 milliót érő vállalkozásban

 

Matolcsy a szűkös ellenzéki években is megtalálta a módját, hogy érdekeltségeit helyzetbe hozza. Ehhez segítségére volt, hogy 2003-tól a Fidesz pártalapítványának, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnak (SZPMA) lett az elnöke. Néhány év alatt kifinomult szisztémát alakított ki a pártalapítvány pénzeinek megfelelő hasznosítására: az SZPMA bőséges támogatásban részesített egy állami alapítású alapítványt. Matolcsy véletlenül ez utóbbi alapítvány, a Tulajdon Alapítvány kuratóriumának is tagja volt. A Tulajdon Alapítvány pedig szinte szimbiózisban működött Matolcsy cégével, a Növekedéskutatóval: véletlenül mindketten trendfigyeléssel foglalkoztak és mindketten adóműhelyt is működtettek például. A két szervezet olyannyira elválaszthatatlan volt, hogy azonos székhelyen, azonos telefon- és faxszámon voltak elérhetők. S hogy a pénz végül kinél kötött ki, arra is van egy tippünk.

A jegybankelnök azóta már jóval nagyobb léptékben, 100 milliárdokat mozgatva játszik. A modell azonban – alapítványok, strómancégek, saját cégek – mintha ismert sémát követne ma is.

További részletek e heti lapszámunkban, ahol a család bizalmasairól, befektetéseiről és Matolcsy Audijáról is olvashat.

Figyelmébe ajánljuk