A bukott köztársasági elnök, Schmitt Pál is oktatja a jövő nagyköveteit

  • B. Simon Krisztián
  • 2020. május 27.

Belpol

Irigylésre méltó a diplomaták élete, a nemzet egykori golyóstolla mellett Zsidai Roy és az Európa öngyilkosságáról lamentáló Douglas Murray segít nekik abban, hogy elsajátítsák a szakmai alapjait.

„A magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: »velünk senki sem szórakozhat«. Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van” – számolt be az MTI Szijjártó Péter beszédéről, amelyet tavaly novemberben, a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán tartott.

false

 

Fotó: magyardiplomaciaiakademia.hu

 

A külügyminiszter ekkor jelentette be, hogy elindul a régen várt Magyar Diplomáciai Akadémia, melynek elvégzése előfeltétele lesz annak, hogy valaki csatlakozhasson a külügy állományához. De ugyanitt készítik fel a leendő nagyköveteket és főkonzulokat is a külszolgálat előtt.

Meglepő nevek

Lapunkhoz eljutott az akadémia tantervének egyik verziója, amelyet a külügyben köröztettek véleményezésre. Ebből kiolvasható, milyen kurzusokon kell majd részt venniük a leendő diplomatáknak, és a nagykövetségek vezetőinek. A cél jól láthatóan az ideológiai indoktrináció, a szakmai ismeretek átadása pedig másodlagosnak tűnik.

Az oktató gárdát nézve a legmeglepőbb, hogy a Nemzetközi politika és globális kormányzás (International Politics and Global Governance) című kurzust az a Douglas Murray brit bestseller-író tartja, akinek aligha van meg a külügyi képzés „felzárkóztató tárgyához” szükséges releváns képzettsége, de Európa furcsa halála című könyvében olyan nézetekről tett tanúbizonyságot, amelyek egybevágnak a magyar kormány migránsozós Nyugat-kritikus narratívájával. Nem csoda, hogy a miniszterelnök is lefotóztatta magát, amint épp az ominózus könyvet tartja a kezében.

false

 

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

 

A Corvinus és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pár komolyabban vehető oktatója mellett órát tart többek között a NER-nek kedves amerikai geopolitikai elemző, George Friedman, akinek a könyvét a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott PAGEO adta ki, és előszeretettel nyilatkozik az EU gyengeségéről különféle kormánybarát médiumoknak.

false

 

Fotó: About Hungary

 

A regionális tanulmányok előadás-sorozaton a diplomácia iránt érdeklődő fiatalok ezen kívül megismerkedhetnek Maróth Miklós arabistával is, a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetőjével, aki év végén a Pesti Srácokkal osztotta meg, hogy a hosszútávú siker titka a nemzettudatos gyermeknevelés: „Miért stréberkedünk, miért próbálunk megfelelni az úgynevezett európai nevelési elvárásnak? Hiszen a kereszténységben és magyarságban európaivá neveljük őket. Nem európai multikulturalizmusra, hanem magyar nemzettudatra van szükség. Mi, magyarok ugyanis a magyar kultúrán keresztül illeszkedünk be a világba és Európába.”

Prezentációs gyakorlatokat pedig a Patrick Egan amerikai politikai tanácsadó-jogász, érdekeltségébe tartozó FWD Affairs Kft. tart. A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy Egan életrajzában azzal büszkélkedik, hogy szerepelt Tusványoson és moderált beszélgetést a Terror Házában is.

A nagykövetek sem maradnak ki

A leendő misszióvezetők stratégiai iparágakról és nemzetközi érdekérvényesítésről tanulhatnak a MOL, az Eximbank és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviselőinek jóvoltából. Őket is oktatja Friedman és Murray, valamint interaktív tematikus tréningeket tart nekik többek között a Szijjártó főtanácsadójává avanzsált Gyurta Dániel olimpiai bajnok és Schmitt Pál, a plágiumbotrányba belebukott volt köztársasági elnök a sportdiplomáciáról, Baán László kormánybiztos képzőművészetről és filmekről, az Orbán Ráhel mentoraként emlegetett Zsidai Roy vendéglős pedig a magyar gasztronómiáról.

false

 

Sajtó és médiatréninget Szabó Lászlótól, az MTVA korábbi kommunikációs igazgatójától kapnak. A pénzügyi tervezést pedig az a Bacskai József helyettes államtitkár tartja, aki pár éve az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán volt kénytelen elismerni, hogy a magyar külképviseletek képtelenek voltak megfelelni az alaptörvény előírásainak, és olyan cégekkel kötöttek szerződést, amelyek tulajdonosi szerkezete és működése nem átlátható.

Írtunk a külügynek egy emailt, amelyben megkérdeztük, milyen díjazással dolgoznak az említett oktatók, és arra is kíváncsiak voltunk, mi kvalifikálja Douglas Murray-t arra, hogy leendő diplomatákat és nagyköveteket oktasson. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Bőkezű ösztöndíj

A magyar felsőoktatásban megszokotthoz képest bőkezű, havi nettó 250 ezer forintos ösztöndíjjal dotált programra bármilyen alapdiplomával – azaz külügyi képzettség nélkül is – jelentkezhetnek a fiatalok. A fent ismertetett oktatók óráin túl megismerkednek például a magyar nemzeti érdekkel, a protokollal és az etikettel, majd tanulmányi kirándulásra mennek Erdélybe is és a képzés második félévében két hónapig valamely magyar külképviseleten is dolgozhatnak.

Az akadémiáért felelős államtitkárság lapunknak azt írta, közel harmincszoros túljelentkezés volt a 20-25 fővel induló programra.

A friss Narancsban bemutatjuk, hogyan alakult Magyarországon az elmúlt évtizedekben a diplomáciai képzés, utánajárunk van-e értelme akadémián tanítani a jövő külügyeseit, és megnézzük, mennyire hasonlít az újonnan alapított Diplomáciai Akadémia az egykori Marxista-Leninista Esti Egyetemre. Részletek a friss Magyar Narancsban.

A lap kapható az újságárusoknál, a boltokban, vagy előfizethet rá itt.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.