A Magyar Orvosi Kamara tagdíjat emelne, az orvosok tiltakoznak, és számon kérik a szervezetet

  • narancs.hu
  • 2017. november 29.

Belpol

Már hétszázan írták alá a petíciót.

Mind több orvos tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tervei ellen, miszerint a kötelező tagság díját a jelenlegi 27 ezerről 48 600 forintra emelnék fel. Drajkó Zsombor fogorvos petíciót is indított, amit eddig közel hétszázan alá is írtak. Ebben azt követeli, hogy:

  • legyen a MOK gazdálkodása transzparens;
  • legyenek az éves beszámolók és a költségvetés minden tag számára hozzáférhető;
  • álljon ki a MOK a hálapénz ellen;
  • és legyen végre a kamara valódi érdekvédő szervezet.

„Évek óta gondolkodom azon, miért vagyok a kamara tagja, azon kívül, hogy kötelező, amikor semmit nem tesznek értünk” – mondta a hvg.hu-nak a fogorvos, aki a MOK bojkottálására és a tagdíjak be nem fizetésére kéri a petícióhoz csatlakozó társait. Drajkó vitára hívta Éger Istvánt is, a kamara elnökét, ahol szeretné többek között azt is megkérdezni a MOK vezetőjétől, mire kapja havi egymilliós fizetését.

A fogorvos a lapnak azt is elmondta, ő első körben nem tiltaná meg a hálapénz elfogadását, inkább tájékoztatási kampányokat indítana az orvosoknak és a betegeknek egyaránt, hogy leszokjanak erről. „Ideális társadalom hálapénz nélkül működik, de mi még nem tartunk itt, kis lépésekkel kell indulni.”

Drajkó szerint nem lenne meglepő, ha etikai eljárás indulna ellene, de ha őt el is lehet hallgattatni, az orvostársadalmat nem.

A MOK-ot kereste a lap, de nem érte el, eddig csupán egy közleményt adtak ki, amelyben kijelentették: „A Magyar Orvosi Kamara mindenben a rá vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával – és minden alaptalan állítással szemben – transzparensen működik. A jövő hét folyamán ennek sajtónyilvános módon is hangot kívánunk adni.”

Éger István MOK-elnökkel készült korábbi interjúnkat itt olvashatják.

„Most már ütünk is”

Több száz szakképzett orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról, és elvándorlásukat nem állítja meg a kiszámíthatatlan béremelés. Interjúalanyunk szerint a kormány nem fogalmaz meg egészségpolitikai célokat, és nem támaszkodik a szakmára. A MOK most mégis csendesebb, mint volt 2010-ig – miért?

Figyelmébe ajánljuk