Párbeszéd: a kormány csökkentse 5 százalékra a kenyér áfáját

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

Magyarország kellő mennyiségű búzát termel ahhoz, hogy ellássa önmagát, de nincs stratégiai élelmiszertartalék, mert a kormány megszüntette.

A párt szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Ukrajnában az orosz csapatok tudatosan támadnak élelmiszeripari célpontokat. Barabás Richárd hangsúlyozta, hogy a szomszédos országban húsz, de egyes becslések szerint akár harminc millió tonna gabona is lehet, valamint az ott termelt olajos magvak biztosítják a világ étolajtermelésének 75 százalékát.

Az újbudai alpolgármester kiemelte, hogy Magyarország kellő mennyiségű búzát termel ahhoz, hogy ellássa önmagát, de nincs stratégiai élelmiszertartaléka, mert azt a kormány megszüntette. Nem lehet tudni, hogy az országnak van-e vészforgatókönyve arra az esetre, ha a gabona még jobban drágul – fogalmazta meg aggályait.

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy csökkentse öt százalékra a kenyér áfáját.

Az eseményen részt vett Szabó Rebeka, a párt országgyűlési képviselője, aki fontosnak nevezte, hogy Magyarország biztosítani tudja a saját élelmiszerellátását. Leszögezte, hogy nemcsak az élelmiszertermelést, de a feldolgozást is helyben kell megvalósítani.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem feledkezhet meg az élelmiszerek minőségét biztosító környezetvédelmi előírásokról sem. Amennyiben pedig a klímaválsággal is fel akarjuk venni a harcot, akkor a táji és biológiai adottságokkal összhangban kell élelmiszereket termelni – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Barabás Richárd azt mondta, hogy az Oroszország elleni szankcióknak van ára, de azok bevezetése olyan egységet teremtett, amire évtizedek óta nem volt példa. A politikai egység az EU számára lehetőséget biztosít arra, hogy a következő tíz évben egy erős geopolitikai szereplővé váljon, ez pedig Magyarországnak is lehetőséget teremt majd arra, hogy erősebben érvényesítse a határon inneni és a határon túli magyarok érdekeit – ismertette véleményét.

(MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk