A Párbeszéd kéri az Európai Bizottságot, hogy indítsa el a jogállamisági mechanizmust

  • narancs.hu
  • 2021. július 6.

Belpol

A levelet három lengyel ellenzéki párttal közösen írták Ursula von der Leyennek.

Közös levélben fordultak lengyel ellenzéki pártok képviselőcsoportjai és a Párbeszéd Magyarországért az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálja meg a magyar-lengyel helyzetet, és indítsa el a jogállamisági mechanizmust, amely tisztázza, van-e rendszerszintű sérelem. Továbbá kérik, hogy az esetleges szankciók esetén közvetlenül a végső kedvezményezetteknek juttassák el az uniós forrásokat, írja a Párbeszéd a Facebook-oldalán.

Mint írják, azt is kérik, hogy

a jogállamiság tiszteletben tartásának elvét kapcsolja össze az Unió költségvetésének hatékony végrehajtásával, összhangban a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvével, vegye maradéktalanul figyelembe az EU-s támogatások végső kedvezményezettjeinek érdekeit, hogy azok maradéktalan hozzáférése a finanszírozási forrásokhoz minden esetben fennmaradjon.

Majd hozzáteszik: "Valamint tegye közvetlenül elérhetővé a végső kedvezményezettek, köztük a helyi és a regionális önkormányzatok, a civil szervezetek, a kis- és középvállalkozások stb. számára azokat a forrásokat, amelyeket csökkentések vagy más pénzügyi korrekciók érintenek más finanszírozási programokba való áthelyezéssel."

Mint írják, Legnyeglországban és Magyarországon a jogállamiság helyzete azonnali áttekintést kíván az Európai Bizottság részéről.

Az Ursula von der Leyenhez, a Bizottság elnökéhez eljuttatott levelet a Párbeszéd mellett  Lengyelország Zöld Pártja (Partia Zieloni), a Modern Párt (Nowoczesna) és a Lengyel Kezdeményezés (Inicjatywa Polska) írta alá.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk