A rendőrség idén is hermetikusan lezárná a Pride-ot, kordonbontás jöhet

  • narancs.hu
  • 2017. július 6.

Belpol

A szervezők szerint így nem élhetnek igazán gyülekezési jogukkal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tegnap bejelentette: ismét hermetikus területlezárással kívánja biztosítani a szombati Budapest Pride felvonulást. Hiába kérték a szervezők, hogy ezúttal ne kordonozzanak, és hiába tűnt kezdetben együttműködőnek a rendőrség, a hivatalos döntés szerint csak kordonok között vonulhatnak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek jogaiért demonstrálók.

A szervezők közölték: a biztonságot szem előtt tartva megtesznek minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne teljesen elzárt útvonalon történjen. „Erre továbbra is lehetőség nyílik törvényes keretek között, alternatív útvonalak választásával, melyekhez megtesszük a szükséges lépéseket és egyeztetéseket. Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat jelen pillanatban nem tudjuk kommunikálni, kérjük a résztvevők megértését. A legvégső esetben kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről.”

Úgy vélik, a területlezárás korlátozza gyülekezési jogukat, mivel így nem lehet bárhol szabadon csatlakozni a rendezvényhez, vagy épp elhagyni azt. „Azzal, hogy a biztosításnak ezen módja a demonstráció szubjektív oldalát is csorbítja és korlátozza, korábbi közleményében az ombudsman is egyetértett” – mutattak rá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?