A szombathelyi polgármester nyelvvizsgája: Beszélni nehéz

  • Fodor Sándor
  • 1999. szeptember 2.

Belpol

Szombathely jó hírét aláássa a polgármester nyelvvizsgabotránya címmel intézett volna interpellációt Feiszt György szabaddemokrata képviselő dr. Szabó Gábor polgármesterhez. A múlt csütörtöki testületi ülésen azonban nem hangozhatott el az egykori alpolgármester felszólalása, ugyanis az önkormányzat jogi bizottsága személyiségi jogokra és az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem javasolta az interpelláció napirendre tűzését. A közgyűlés 16 igen és 11 nem szavazattal helyt adott a jogi bizottság javaslatának.
Szombathely jó hírét aláássa a polgármester nyelvvizsgabotránya címmel intézett volna interpellációt Feiszt György szabaddemokrata képviselő dr. Szabó Gábor polgármesterhez. A múlt csütörtöki testületi ülésen azonban nem hangozhatott el az egykori alpolgármester felszólalása, ugyanis az önkormányzat jogi bizottsága személyiségi jogokra és az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem javasolta az interpelláció napirendre tűzését. A közgyűlés 16 igen és 11 nem szavazattal helyt adott a jogi bizottság javaslatának.

"A hosszú nyári szünet után megkezdődött az őszi évad", köszöntötte a szombathelyi városatyákat Szabó Gábor polgármester, akinek entrée-ja méltó volt a vasi megyeszékhelyen játszódó tragikomédia színvonalához. A csütörtöki közgyűlést megkülönböztetett érdeklődés kísérte, szinte minden képviselőre esett egy újságíró. A publikum arra számított, hogy Feiszt György előre bejelentett interpellációja - mely a Szombathely jó hírét aláássa a polgármester nyelvvizsgabotránya címet viselte - színvallásra készteti Szabó Gábort, aki előrukkol a doktori címéhez egykoron felhasznált nyelvvizsga-bizonyítványok eredetijével.

Dokument nyista,

ponyimájes?

A helyi politizálást józanabbul szemlélők viszont fogadásokat kötöttek, hogy szavazati többségük biztos tudatában a fideszes képviselők megakadályozzák Feiszt György politikai pályafutásának egyik legmegrázóbb fellépését. A helyi szadi ráadásul előzőleg bemérte a politikai tűréshatárt, művészeti akciót szerveztek a város Fő terére Orosz nyelvvizsgát mindenkinek címmel. A polgármesteri hivatal igazgatási osztálya azonban még idejekorán visszavonta a liberálisok közterület-felhasználási engedélyét, mivel a szóban forgó akció nem a közterület-használatról szóló önkormányzati rendelet, hanem a gyülekezési törvény hatálya alá esik, a hivatalnak tehát nem kellett engedélyt adnia a rendezvényhez. A szervezők szerint egyenesen Aczél Györgyhöz méltóan bántak el velük, mivel a Hivatal cenzorként lépett fel (visszavont, betiltott): egy művészi alkotást művészeten kívülinek minősített még az előtt, hogy az megszületett volna. Minden bizonnyal rendhagyó művészi élménytől lettek megfosztva a szombathelyi polgárok, bár kérdés, hogy az SZDSZ Szombathelyi Szervezetének Liberális Csoportja által szervezett happening mennyiben lett volna pusztán esztétikai élmény. De talán legjobb lett volna hagyni, hogy ez kiderüljön.

Ilyen előzmények után csak keveseket lepett meg, hogy a Fidesz mindent kihasznált - ami jogilag lehetséges - annak érdekében, hogy Szabó Gábort megvédje az ügy lezárásáig. A hallgatás törvényét betartva, a közgyűlést megelőző napokban gőzerővel dolgoztak az ügyvédek, és a megoldásra nyugodt szívvel rábólinthattak a csapat tagjai.

Mikrofonpróba

Az ülésen a fideszes dr. Kövesdi Zoltán, a jogi bizottság többségi véleményét adta elő, miszerint az interpellációban felvetett ügy személyiségi jogokat sért, és nem veszi figyelembe az ártatlanság vélelmét. Ezért a bizottság nem javasolja, hogy vegyék föl a napirendre, amit a közgyűlés annak rendje és módja szerint meg is szavazott, a sajtó munkatársai pedig csomagolhattak. Szabó Gábornak ezután már nem volt más dolga, mint elmondani, hogy az ügy lezárásáig nem kíván nyilatkozni az őt ért vádakról, és felhívni a jelenlevők figyelmét, hogy a közgyűlés nem töltheti be az igazságszolgáltatás szerepét.

Ekkor elkezdődött a második felvonás. Ebben az ellenzék jelesei különféle stílusbravúrok segítségével úgy igyekeztek szóba hozni a témát, hogy ne közben hozzák szóba, hiszen a jogi bizottság útmutatása szerint ez nem tartozik a napirendhez, és a polgármester megvonhatja a szót a kekeckedőktől. Az ellenzék szónokai kisvártatva a demokrácia védelmezőivé magasztosultak, akik csak foszlányokban tudták fölemlegetni a polgármester ügyét: fura hanghiba keletkezett a hangosító berendezésben, mihelyt a nem kívánatos témáról kezdtek volna értekezni.

Wagner András volt szabaddemokrata polgármester az önkormányzati törvény durva megsértésének nevezte az interpelláció leszavazását, ami véleménye szerint nem is tartozik a jogi bizottság kompetenciájába. Azt is nehezményezte a képviselő, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben ezúttal elmaradt a testületi ülést megelőző frakcióegyeztetés. Az első hanghiba akkor csúszott be, amikor Feiszt György a kommunista kommunikátorokéhoz hasonlította az eljárást: ezeknek a fiúknak szerinte az a meggyőződésük, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is. Az MSZP-frakcióban dr. Ipkovich György testesítette meg a nyugodt erőt. ´ megúszta hanghiba nélkül, nem hiába biztosította a polgármestert, hogy a probléma fölvetése nem ellene irányul, csupán szerettek volna lehetőséget adni, hogy tisztázza magát, ám amennyiben nem akar ezzel élni, azt is tudomásul veszik. Czeglédy Csaba, az MSZP ifjú titánja arra hívta fel a figyelmet: kínos, ha a polgármestert a városban csak kis hamisként emlegetik. Ez a mondat aztán végképpen nem vágott egybe a jogi bizottság által képviselt szemlélettel, a polgármester, szegény, elég nehezen is viselte a baloldali nyegleséget. Miután az ellenzék szónokai kedvükre kiszekálták Szabó Gábort, a közgyűlés visszatért a rendes kerékvágásba.

Időközben nyilatkozatot tett közzé a Fidesz Szombathelyi Szervezetének elnöksége is, amiben elítélik azt a politikai kampányt, amely Szombathely polgármesterének személyiségi jogait sérti, és Szombathely jó hírét rontja. Egyben kijelentik, hogy a polgárok többségének akaratából megválasztott polgármester továbbra is bírja a bizalmukat. Balogh József, a szociális bizottság fideszes elnöke pedig egyenesen aljas, előre megfontolt baloldali kampányról beszél.

A Fidesz-frakció, illetve a helyi Fidesz-politikusok kiállása Szabó Gábor mellett jelen pillanatban azt a látszatot kelti, hogy konkrét információik vannak a polgármester nyelvvizsga-bizonyítványának valódiságáról. Méghozzá vélhetően Szabó Gábor ártatlanságát bizonyító információik. Ellenkező esetben ez a vehemens kiállás egyenlő lehet a kollektív politikai öngyilkossággal. Egyelőre azonban nincs többünk, mint egy szimpla hír.

A rendőrségi vizsgálat tovább folyik.

Fodor Sándor

Figyelmébe ajánljuk