„Amit csinálnak, az már a hülyeség, a szédítés legalja”

  • narancs.hu
  • 2018. február 11.

Belpol

Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője szerint amikor már nem volt értelme az észérveknek, alusisakot húzott a fejére, hogy megvédje magát a „kormányzati őrültségektől”.

Akkor szólalt fel egy alusisakban a január végi debreceni közgyűlésen Varga Zoltán ellenzéki politikus, amikor a „bevándorlásszervező Soros-szervezetek elutasításáról szóló határozati javaslatról” tárgyalt a képviselő-testület. A csütörtök óta újságárusoknál lévő Magyar Narancsban olvashatnak interjút a DK-s Varga Zoltánnal, akivel Magyar Krisztián beszélgetett az akció körülményeiről, továbbá azokról a közpénzből meggazdagodott fideszesekről, akiket frusztrál, hogy nem tudják megmutatni, mennyi pénzük van, és arról, hogy Kósa Lajost miért hívják Debrecenben Mr. 20 Százaléknak. Íme, egy kis ízelítő:

Magyar Narancs: A januári debreceni közgyűlésen „ufók és kormányzati őrültségek” ellen védő alusisakot tett a fejére, amikor az „illegális bevándorlás és az azt támogató szervezetek elutasításáról” szóló nyilatkozattervezetről vitatkoztak.

Varga Zoltán: Az ufók úgy kerültek képbe, hogy a Fidesz egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértőjének, a Németországból ideköltözött Georg Spöttlének – saját elmondása szerint – számos földöntúli élménye volt. Bárcsak ez lenne a legnagyobb hülyeség! Imádom a sci-fit, de ez a kormányzati őrültség ehhez képest is megdöbbentő. Debrecenben már akkor is ellenzékiként dolgoztam, amikor a baloldal volt kormányon: 2006-tól ülök a közgyűlésben, elég sok mindent láttam, de rémálmaimban sem gondoltam néhány éve, hogy ekkora blődségekkel szédítik majd az em­be­reket, és a propaganda a helyi testületeket is ily módon be fogja szippantani.

Varga Zoltán

Varga Zoltán

Fotó: Draskovics Ádám

MN: Az előterjesztés melyik részén borult ki?

VZ: Amikor olyan kormányzati emberek, mint Lázár János, Navracsics Tibor vagy Pintér Sándor belügyminiszter azt mondják, hogy legjobb tudomásuk szerint nincs Soros-terv, akkor nekünk itt, Debrecenben arról kell vitáznunk, hogy ezt a nem is létező tervet elutasítjuk. Az előterjesztés nagy része egyébként hasonló volt a többi megyei városban elfogadott szöveghez, egy gyenge minőségű anyag, de egészen felháborító, ahogyan nálunk a több mint két éve bezárt menekülttábor kérdését is beleszőtték. Több évtizede működött itt a tábor, amikor a Fidesz kitalálta, hogy ezeket a szerencsétlen embereket felhasználja arra, hogy a helyiekben félelmet keltsen és gyűlöletet szítson. A menekülthullám során teletömték a tábort, így kétszer annyian éltek itt összezsúfolva, mint ahányan normálisan elférnének. Vallási és kulturális különbségeket nem nézve duzzasztották a létszámot, és ez persze, hogy konfliktusokat okozott az ott élők között. Ekkor Kósa Lajosék elkezdték sulykolni, hogy a debrecenieknek félniük kell, nincsenek biztonságban, és ennek lett az a vége, hogy bezárták a tábort. Ezek után még képesek voltak arról szavaztatni a városi közgyűlést, illetve azzal mosni az emberek agyát, hogy Debrecenben Soros György vagy az emberei újra akarják nyitni a menekülttábort. Álljak fel, kezdjem magyarázni a totális fideszes többségnek és a jobbikosoknak, hogy nincs Soros-terv, nem kell félni tömeges betelepítéstől, Orbán Viktorék, Kósa Lajosék hazudnak, majd köszönjem meg, hogy meghallgattak? Magyarázzam el nekik néhány percben, hogy Soros démonizálásánál sokkal fontosabb dolgunk is lenne a közgyűlésben? Például az, hogy rendezzük a hajléktalanok helyzetét, akiket kitiltottak a belvárosból, nehogy azt lássák, ahogy a polgármester épp rákot ebédel az egyik étterem teraszán? A józan érvek sajnos már elszállnak a széllel, ilyenekkel nem lehet eredményt elérni a debreceni önkormányzat – és szerintem más, fideszes többségű város – testületében sem. Közben látom, az én felelősségem is, hogy ne hagyjam a közéletben csak úgy csapongani ezt a témát, amely egyre kezelhetetlenebbé válik. Ilyen őrült helyzetben és őrült emberek között mit tehetek? Kivonulhatok a testületi ülésről, de azzal sem érek el semmit. Ezért találtam ki az alusisakot, miközben én lennék a legboldogabb, ha tudnék a fideszes képviselőtársaimmal normálisan beszélgetni. Titkon azért remélem, hogy több jobboldali helyi politikus is elgondolkodott: amit csinálnak, az már a hülyeség, a szédítés legalja, és ideje lenne a normális dolgokra koncentrálniuk.

Figyelmébe ajánljuk