Az adatvédelmi hatóságnak sem árulta el a turisztikai ügynökség, hogy kik bírálják el a milliárdos pályázatokat

  • narancs.hu
  • 2021. február 14.

Belpol

Pompás az érvelésük. 

Nem hozza nyilvánosságra a Kisfaludy pályázatokat elbírálók nevét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTI) még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) sem – számolt be a K-Monitor. 

Az adatvédelmi hatóságnak egy bejelentő kifogásolta, hogy az MTÜ nem válaszolta meg érdemben a márciusi adatigénylését, hogy kik alkotják azt a „szakmai grémiumot”, akik a pályázati rendszeren kívüli benyújtott kérelmek elbírálásában működtek közre. A NAIH vizsgálatot indított; az MTÜ szerint a taglalt információk 10 évig titkosak, illetve az igényelt adatok a támogatások megítélése szempontjából irrelevánsak. „Kontrollálhatatlanná válhatna a döntéselőkészítésben résztvevő személyek külső megkereshetősége, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztethetné" – érvelt az ügynökség. 

A hatóság nem fogadta el a választ, azonban más eszköze nincsen, minthogy nyilvános jelentést tegyen. Így a bírálók személye nem derült ki. 

 

A 444.hu emlékeztet, hogy a 2030-ig szóló, 300 milliárdos program támogatásainak első korában olyan kormányközeli vállalkozók érdekeltségei kaptak jelentős támogatásokat, mint Garancsi István, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor, Széles Gábor és Mészáros Lőrinc. 

 

Figyelmébe ajánljuk