Az élőlánc után a tankerületi központhoz vonultak a tüntetők

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

A diákok üzeneteket ragasztottak a bejáratra és krétával rajzolták tele az épület előtti járdát.

A szerda reggeli élőláncot követően több tüntető előbb a Madách térre, majd a hvg.hu tudósítása szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ épülete elé vonult, a Damjanich utcába. Ez az a kormányzati irányítás alatt álló központ, amely kirúgta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát.

„Fizessétek ki a tanárainkat”, „Ne rúgjátok ki a tanárainkat”, „Nincs tanár, nincs jövő” – ezek voltak a vezérszólamok. A vonulást irányítók a járdára próbálták terelni a demonstrálókat, a skandálás pedig megállás nélkül zúgott, míg elértek a tankerületi központhoz. A központ épülete előtt felfelé mutatott tenyérrel üzentek a diákok, beszédek itt már spontán jelleggel sem voltak, csak egy nyilatkozatot olvasnak fel, amiben az azt felolvasó tanárok közölték: polgári engedetlenségbe kezdenek, kiállnak kirúgott kölcseys kollégáik mellett. Hangsúlyozták,

a tiltakozás nem a kollégáik és nem is a diákok ellen van, azt szeretnék, ha az oktatásban a kritikai gondolkodás és a szabad vélemény kapna elsőséget, így egy szabadabb rendszerért küzdenek.

A nyilatkozatot felolvasó pedagógus elmondta, minden legális úton próbálták a hatalom figyelmét magukra felhívni, azonban minderre nem reagáltak, de változatlanul fontos a mielőbbi érdemi párbeszéd. Óraszámcsökkentést, szabad tankönyvválasztást, tanszabadságot és a retorziók visszavonását követelték a nyilatkozatban.

Bár a tankerületi központ előtti demonstráció ezzel hivatalosan véget ért, a bejárati ajtóra a diákok elkezdtek üzeneteket ragasztgatni, mások pedig krétával rajzolták tele az épület előtti járdát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk