Élőlánccal tüntettek a tanárok és a diákok Budapesten

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

Élőlánc, sztrájk, polgári engedetlenség, hídfoglalás, tüntetés - így üzennek a hatalomnak a pedagógusok és a diákok, akik szerdán egész nap tiltakoznak a tanárok és a közoktatás lehetetlen helyzete miatt.

Egész napos tiltakozóakció zajlik az országban, együtt demonstrálnak a tanárok és a diákok. Budapesten reggel háromnegyed 8-tól számos fővárosi közép- és általános iskola tanulói és tanárai álltak élőláncot a Döbrentei tértől a Keleti pályaudvarig. Az akcióban többek között olyan patinás fővárosi intézmények vettek részt, mint az ELTE gyakorlógimnáziumai, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, ahonnan öt tanárt rúgtak ki a napokban polgári engedetlenség miatt, a Városmajori, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az Eötvös, a Madách, a Szent István - ebben az iskolában három tanárt fenyeget kirúgással a tankerület -, a Szerb Antal és sok más intézmény.

Az Astoriánál tartózkodó tudósítónk szerint a forgalmat nem zavarva, a járdán állva tüntetnek a Kossuth Lajos utca mindkét oldalán. A tüntetőkkel szimpatizáló autósok szinte folyamatosan dudálnak, így fejezik ki szolidaritásukat.

Fotógalériánk a helyszínekről:

 
Az Eötvös József Gimnázium diákjai a belvárosban álltak be az élőláncba
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 
Végig állnak a járdán a Kossuth Lajos utcán
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 
Üzenet a kormánynak
Fotó: Sióréti Gábor

 
A Berzsenyi gimnázium diákjai is tüntetnek
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 
Az ő jövőjükről van szó
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

"Tanárok nélkül nincs jövő! El a kezekkel a tanárainktól!" - skandálják a diákok. Az Astoriától a Blaha Lujza térig a Rákóczi út egyik oldalán állnak a demonstrálók, folyamatos, a taps, a dudálás.

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

 
Az élőlánc a Rákóczi úton
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

"Fizessétek meg a tanárainkat! Szabad ország, szabad oktatás" - ez a két rigmus is gyakran felhangzik. A tanárok és a diákok mellett sok szülő, illet ve szimpatizánsok is beálltak az élőláncba. Tudósítónk jelentése szerint a Rákóczi úton tömött sorokban, három-négy sort alkotva állnak egymás mögött a járdán a tüntetők.

Dudálnak a BKV járművei is, ahogy azt korábban kérte is a cég a buszvezetőktől. Az autósok közül szintén sokan dudálva biztatják az élőláncban állókat. A Blaha Lujza térhez közel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái tűntek fel egy pick uppal, vécépapírral megrakodva. A tekercsekre Orbán Viktor korábbi nyilatkozatait írták fel, szembeállítva őket a jelenlegi magyarországi helyzettel:

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Az Erzsébet hídon is végig áll az élőlánc:

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor  

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

Az élőlánc a pesti oldalon a Rottenbiller utcáig tart - jelentette tudósítónk a helyszínről. 

 
Diákok, tanárok a Rákóczi út-Rottenbiller utca sarkánál
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Elég sok rendőrautót látni; az utcasarkoknál is posztolnak, a forgalmat felügyelik.

9 órakor a résztvevők nagy tapssal zárták a pesti belvárost a Tabántól átszelő demonstrációt, majd elkezdtek levonulni. A tiltakozóakciók napközben az iskolákban, valamint különböző helyszíneken folynak tovább. A szakszervezetek sajtótájékoztatót tartanak, valamint petíciót adnak át az állampolgári jogok biztosának hivatalánál. Délután 5 órától diákok foglalják el a Margit hidat, végül este 7 órakor a Kossuth téren tüntetéssel és koncerttel zárul a nap.

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna 

Sztrájk, polgári engedetlenség és tüntetés vidéken is lesz. A szakszervezetek Miskolcon és Pécsett is adnak át petíciót az állampolgári jogok biztosának irodájánál, Dunaújvárosban a főiskola épületénél tüntet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete délután. Pécsett ugyancsak szerveznek demonstrációt: este fél 7-kor a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese mellett tüntetnek a diákok és a tanárok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk