Budapesti közlekedés: Útmérgezés

  • 1996. december 5.

Belpol

Zavartalanul már csak az edények közlekednek ebben a városban, sokan is vagyunk, vacak, öreg autókkal járunk, nem szívesen szállunk villamosra, metróra, buszra, sétálni meg egyáltalán nem akarunk, mert büdös van a vacak, öreg autóinktól. A kör bezárult, a kiutat sokan keresik, többek között a Fővárosi Önkormányzat és a Levegő Munkacsoport, persze más-más irányban.
Zavartalanul már csak az edények közlekednek ebben a városban, sokan is vagyunk, vacak, öreg autókkal járunk, nem szívesen szállunk villamosra, metróra, buszra, sétálni meg egyáltalán nem akarunk, mert büdös van a vacak, öreg autóinktól. A kör bezárult, a kiutat sokan keresik, többek között a Fővárosi Önkormányzat és a Levegő Munkacsoport, persze más-más irányban.

Budapest Általános Rendezési Terve (ÁRT) - amit a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészeti Irodájának szakmai irányítása alatt dolgoztak ki, a FÕMTERV vigyázó tekintetétől kísérve - saját bevallása szerint "a város legjobb hagyományait kívánja folytatni úgy, hogy épít a ma meglévő városi elemekre, tudomásul veszi a meglévő túlsúlyát a tervezettel szemben, de egyúttal rugalmasan képes befogadni a talán ma még nem is látható új igényeket is". Kérdés persze, hogy a szemantika ösvényein is eltévedő tervezet képes lesz-e autópályák nyomvonalának kijelölésére, hogy a hidakról most ne is beszéljek. Mindenesetre az ÁRT Budapest főutcájának a Dunát és a folyópartokat tekinti, szeretnék például meghosszabbítani a budai rakpartot mindkét irányba, sőt áteresztőképességét is megnövelnék a lehetőségek szerint. Ezzel egyetemben a javaslat új körút, illetve körutak befejezését, kiépítését is fontosnak tartja: az egykori

Munkás körút

jogi utódjaként megépülne a Vállalkozó körút a Körvasút nyomvonala mentén, bezáródna az MO-ás várost megkerülő íve, valamint új hidak szelnék át a Dunát északon és délen.

A legnagyobb dobás a 4-es metró megépítése lenne, amit 2003 körül adnának át, és a Kelenföldi pályaudvarról hordaná át az utasokat a Keleti pályaudvarra, illetve viszont, a Kálvin, Rákóczi, Köztársaság, Szt. Gellért, illetve Kosztolányi Dezső tér érintésével, legalábbis a legnépszerűbb verzió szerint. Az előzetes hírekkel ellentétben - mint az már köztudott - nem az orosz államadósságból fog megépülni, részben a garanciák hiánya miatt, részben azért, mert a hosszú éveken át elhúzódó építkezéssel szemben a kormánynak rövidebb távú tervei vannak ezzel a pénzzel.

Ez a - mintegy 100 (inkább 170) milliárd forintos - beruházás a tervek szerint jelentősen csökkentené a belvárosi hidak terhelését, és feleslegessé tenné a 47-es és 49-es villamosokat. A megvalósíthatósági tanulmány szerinti finanszírozási források meglehetősen bizonytalanok,

a Levegő Munkacsoport

szerint pedig amennyiben megvalósulna a terv, a következő években az elvadult tömegközlekedés finanszírozására nem nagyon jutna pénz. Szerintük pusztán a Bartók Béla úti villamospálya levédésével és a közlekedési lámpák tömegközlekedés-barát átállításával megháromszorozódhatna a vonal áteresztőképessége. Ezzel egyetemben az elővárosi vasút fejlesztése, 15-20 percenkénti járatok indításával, valamint új megállóhelyek kialakításával a Fehérvári úton és a Lágymányosi hídnál, ki tudná váltani a rendkívül költséges és szerintük felesleges metróépítést. Mindezen ellenvetések ellenére a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése november 28-án elfogadta a megvalósíthatósági tanulmány azon verzióját, miszerint Kelenföldtől a Keleti pályaudvarig épüljön meg a vonal.

A Levegő Munkacsoport a metrót leszámítva is elhibázottnak tartja a koncepciót, mivel szerintük az ÁRT a jelenlegi negatív jelenségekből kiindulva olyan fejlődési irányt szab az elkövetkező néhány évtizedre, ami visszafordíthatatlanul a motorizációs robbanás kiszolgálójává és szenvedőjévé degradálná a várost. Feleslegesnek és értelmetlennek tartják a közúthálózat ilyen irányú fejlesztését, a környezetbarát kötött pályás tömegközlekedéssel szemben. Az ellentmondás itt csupán látszólagos, hiszen a metróépítéssel szembeni kifogások nem környezetvédelmi indíttatásúak, hanem abból indulnak ki, hogy ebből a pénzből fedezni lehetne az országos vasúthálózat harmadának felújítását, vagy jó néhány évre előre megoldható lenne a budapesti tömegközlekedés rendezése.

Véleményük szerint az ÁRT tovább erősíti Budapest

vízfejjellegét,

azáltal, hogy az új Duna-hidak a fővárosba vonják az átmenő forgalmat, az MO-ás és a belső gyűrű mellett kialakuló telekkínálat, valamint a burjánzó kereskedelmi intézmények még inkább fokozzák a főváros vonzerejét az idetelepülni vágyók szemében.

Az ÁRT azonban kifejezetten pozitív elveket is megfogalmaz, amikor kimondja, hogy igény van a budai, illetve a belvárosi területen az átmenő forgalom megakadályozására, és előnyben kell részesíteni, valamint fejleszteni a gyalogos és tömegközlekedést ezeken a területeken, illetve a déli városrészben; csak éppen az elavult tömegközlekedési járművek cseréjére és/vagy felújítására nem ad pénzt, s ezáltal mintegy önnön farkába harap.

Az ÁRT elképzelései szerint Budapest közlekedése a jövőben úgy nézne ki, hogy a személygépkocsi-forgalom jelentős része a második, Körvasút melletti gyűrűn kívül maradna (Park and Ride), de a Levegő Munkacsoport szerint ez nem elégséges, a határt még messzebb kellene meghúzni a vasút fejlesztésével.

A BKV már 25 éve

letette a voksát a villamosvonalak megszüntetése mellett, és ez az elhivatottság úgy tetszik, azóta sem változott: 1997-es terveikben a 42-es villamos megszüntetését csupán a 14-es vonalának meghosszabbításával kompenzálják, legalábbis a kötött pályák területén, mivel a piros 22-es busz reggelente a Budakeszi úton mindenhol megáll majd a jövőben, és a halálra ítélt 42-es villamost is felváltja egy busz, ami még tovább is fog menni, mint elődje, ha a közgyűlés áldását adja rá.

Az alternatív villamos

gyönyörű példája a Rákóczi úton tervezett zárt pályájú buszvonal az út közepén. Ezen a vonalon járna a jövőben a 7-es buszcsalád megannyi tagja, nem zavartatva a személygépjárművektől, parkoló teherautóktól és utasra vadászó taxisoktól. A belső két sáv a főváros tervei szerint hermetikusan el lenne zárva a külső részektől, ezáltal jelentősen növekedne az utazósebesség, és 20-30 százalékkal lehetne csökkenteni a járatok számát ugyanolyan utasforgalom mellett.

A fenti tények és tervek, kiegészülve azzal a sajnálatos eseménnyel, hogy a Lágymányosi hídon egyelőre nem készült villamospálya, meglehetősen kérdésessé teszik Schneller István főépítész azon kijelentését, hogy a jövő század tömegközlekedési eszköze a villamos. Igaz, azt el kell ismerni, hogy a tágan értelmezett belvárosban a villamospályák felújítása példaszerű ütemben folyik, és ez a lázas tevékenység a tervek szerint a későbbiekben átterjed a 4-6-os eddig érintetlen területeire, valamint a József körúttól a Fiumei útig terjedő pályaszakaszra is, ami jó.

Mindent összevetve

az eddigi tömegközlekedési járatritkítások és -megszüntetések mintegy negyvenezer embernek rontották el a szája ízét, de a legnagyobb baj, hogy az autósokat a jelenlegi körülmények között képtelenség rávenni arra, hogy átszálljanak a ritka és zsúfolt tömegközlekedési járművekre. Ez persze visszahat a forgalomra: növekszik a zsúfoltság, tovább romlik a tömegközlekedés minősége, még kevesebben szállnak át és így tovább, gyorsan szűkülő spirálban a teljes káoszig.

Kismartoni-Para-Kovács


Kik és mivel

1996-ra a napi átlagos helyváltoztatások száma csökkent 2,3-2,6-re, a tömegközlekedést igénybe vevők aránya pedig 66 százalékra a személygépkocsi-forgalommal szemben. A szakemberek ezt 60 százaléknál szeretnék megfékezni, a zöldek jelentősen javítanának rajta.

A fővárosban ma 1000 főre 285 gépkocsi jut, plusz a vidékről felránduló napi 144 ezer, 260 ezer utassal, és a 33 ezer teherautó. Tömegközlekedési eszközökön további 200 ezren érkeznek. A Dunán naponta 725 ezren buszoznak, villamosoznak, metróznak át, meg a félmillió autó, persze nem rendesen elosztva, ahogy kellene, hanem a reggeli és a délutáni csúcsban.


Mennyi és milyen

A BKV-nál autóbuszból van a legtöbb, itt az utóbbi években jelentős rekonstrukciót hajtottak végre. Az EBRD-hitelből vásárolt buszok karosszériájára kilenc év a garancia, a DAF motorok várható élettartama 700 ezer km. A buszpark jól karbantartható évi 70-100 új darab beszerzésével (új ár kb. 20 millió Ft). Az 1400 autóbuszból már 1000 megfelel az Euro-1-es emissziós szabványnak, a legújabb járművek 2010-ben is közlekedhetnek. A járműveket lassan felszerelik automata vonalmegfigyelő rendszerrel. Jelenleg a központból ötszáz busz mozgását lehet követni.

A trolibuszpark öregebb ugyan, de a kisebb vibráció miatt a troliknak hosszabb az élettartama.

A villamosparknál (kb. 800 db) rosszabb a helyzet, egyetlen új villamos 100 millió Ft, viszont a fővárosi közgyűlés 1 milliárd Ft-ot szánt a csuklós villamosok felújítására. Ilyen injekciókkal még 15-20 évig fenntartható a fővonali villamosközlekedés, a kis forgalmú vonalak sorsa talán már el is dőlt.

A fogaskerekű menni fog még 25 évig, aztán felújításra vár.

A HÉV-nél az új keletnémet szerelvények jó karbantartással húsz évig kihúzhatják, a ráckevei HÉV talán még egy-két évig.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?