Csók Abszurdisztánból! Orbán Viktor átadott egy olyan utat, amelyet az apja cégének betonelemeiből építettek

  • Magyar Krisztián
  • 2018. március 13.

Belpol

A miniszterelnök ki is próbálta a várpalotai elkerülőt, megnézte, jó anyagot szállított-e a papa.

Az ország kormányfője igazi hazafi, amit a rengeteg ellenséggel szembeni árnyékbokszon kívül az is bizonyít, hogy nem bízza másra a nemzet építését, boldogan szemléli, ahogy édesapja és testvérei bányavállalkozásai folyamatosan beszállítanak nagy állami beruházásokba. Tavaly a Direkt36 és lapunk tárt fel több olyan állami és többször uniós forrásból finanszírozott építkezést is, ahová Gántról, az Orbán-vállalkozások telephelyéről szállítottak zúzott követ és/vagy betonelemeket.

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

Azt, hogy az Orbán-cégek állami beruházásokhoz szállítanak, nehéz kideríteni, ugyanis hivatalosan nem pályáznak közbeszerzésekre, az építkezések kivitelezői általában nem alvállalkozóként foglalkoztatják őket – bár ennek az ellenkezőjére is volt már példa –, hanem szimpla beszállítók, így a kötelezően közzétett adatok között nem szerepelnek a miniszterelnök családjához tartozó cégnevek. Az újságírók így a legtöbb esetben informátoroktól, saját oknyomozásaik révén akadhatnak olyan nagyberuházásokra, ahová beszállítanak Orbánék. Ezeket vagy úgy tudják bizonyítani, hogy saját maguk látják, hová hordanak árut a családi cégek kamionjai, vagy hosszas adatigénylések után átvizsgálhatják az építkezések dokumentációját, amelyek között megtalálhatók azok a számlák, amelyeket a miniszterelnök családjának valamely cége állított ki.

Orbán Győző leszállította, Orbán Viktor átadta

Korábban a Fejér megyei Gántról több olyan teherautót is követtünk, amelyek végül a bányától nagyjából 40 kilométerre található Várpalota mellett álltak meg és rakodtak le. A Nehéz Kő Kft. – ennek jelenlegi tulajdonosa Orbán édesapja, de korábban a miniszterelnök két testvére is benne volt a cégben – teherautója betonelemeket szállított a várpalotai elkerülő út munkálataihoz. A munkákhoz beton- és csatornaelemekre is jócskán szükség volt, egyebek közt a közúti felüljárók építésénél, a közműkiváltásoknál, továbbá a szegélyek és vízelvezetők kialakításánál is beépítik azokat.

Arról, hogy a Nehéz Kő Várpalotára is szállít, amatőr fotókat is készítettünk, ezen például látható, hogy az éppen ott dekkoló kamionon ott van a cég logója:

false

 

Fotó: narancs.hu

Itt pedig ugyanaz a kamion látható és az, hogy az éppen a rajta található betonelemek lerakodására vár:

false

 

Fotó: narancs.hu

Előző hét pénteken személyesen Orbán Viktor is meggyőződhetett arról, hogy milyen minőségű betonelemeket szállított az útépítéshez a családi cég, ugyanis a miniszterelnök adta át a 28 milliárd forintba kerülő, közel hat kilométer hosszú elkerülő utat. Ráadásul a kormányfő próbálhatta ki először, ismét volán mögé pattant, maga mellé ültette a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Kontrát Károlyt, és mentek egy kört. Az első út jogáról is beszélt a kormányfő, amelyre egy kicsit sokat kellett várni, hiszen az út állítólag már közel két hónapja készen volt, de az átadót elhúzták a kampányfinisig, az sem számított, hogy közben a várpalotaiak nem használhatták az elkerülőt.

Közben Orbán Viktor egy családi sztorit is elmesélt, miszerint apjával sokszor keresztülment Várpalotán, amikor az országos ralibajnokság egy gyorsasági szakaszát mentek megnézni a Veszprémhez közeli Márkóra. A videón érdemes figyelni Kontrát Károlyt is, aki az elején meg is köszöni, hogy a jóságos Orbán Viktor utat vitt a várpalotaiaknak. Majd később biztos Orbán Győzőnek is hálát ad a remek minőségű betonelemekért.

Családbarát kormány

Hogy nagyon megéri mostanság az Orbán családnak vállalkozni, azt az utóbbi évek árbevételei is jól mutatják. A miniszterelnök családjához, szüleihez és két testvéréhez köthető cégek a kormányváltás előtt sem aprópénzzel játszottak, de látványos gyarapodásnak 2010 után indultak. Legnagyobb vállalkozásaik elsősorban bányászattal, betonelemek előállításával és szállítmányozással foglalkoznak, ezek közül a Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó, valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. 2015-ös nettó árbevétele átlépte az 5,2 milliárd forintot, miközben ugyanez a mutató a 2010-es kormányváltás évében még „csak” 1,9 milliárd forint volt. A három cégből a 2015-ös eredmények után 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki Orbánék.

A 2016-os év sem volt rossz a miniszterelnök családjának, bár a 2015-ös eredményektől két cég jelentősen elmaradt. A legnagyobbnak számító Dolomit Kőbányászati Kft. tavaly közel 1 milliárd forinttal kevesebbet termelt, mint az azt megelőző évben, de így is összehoztak majdnem 2,2 milliárd forint nettó árbevételt. A szintén Orbánékhoz köthető Nehéz Kő Kft. is visszaesett: a 2015-ben elért 1,6 milliárd forintos árbevétel 2016-ban „csak” 872 millió forint volt. Osztalékot a Dolomit Kft.-ből vettek ki, 500 millió forintot, bár ebből jutott a cég más, nem az Orbán családhoz tartozó tagjainak is.

A Zala megyei Szévíz-völgyben tőzeget bányászó Gánt Kő és Tőzeg Kft. jobb eredményt ért el a 2016-os évben az egy évvel korábbihoz képest: tavaly 464 millió forint volt a nettó árbevételük, amelyből 52 milliót külföldi értékesítésből szedtek össze. De ami ennél érdekesebb, hogy ebből a cégből, pontosabban a felhalmozott tartalékokból is kiszedtek egy jókora osztalékot, a taggyűlési jegyzőkönyvük szerint 730 millió forintot.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?