cyber hírek

  • Narancs
  • 2005. április 21.

Belpol

cyber hírek

Robotszonda Műszaki hiba miatt a tervezettnél korábban ért véget az első önmagát navigáló űreszköz küldetése, miután 91,44 méterre megközelítette a Pentagon egyik műholdját. A 110 millió dolláros költségű kutatás célja az volt, hogy kidolgozzák a Föld körüli pályán keringő űrrepülőgépekhez történő automatikus teherszállítás, dokkolás és javítás alapjait.

Szextilalom Január óta több mint száz letartóztatási parancsot adtak ki Dél-Koreában olyan személyek ellen, akik a neten tettek közzé illetlennek minősülő szexképeket és -videókat. Az ország telekommunikációs törvénye a pornóanyagok közzétételét egy évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve akár tízezer dolláros pénzbüntetéssel torolja meg.

Netcenzúra A világon egyedülálló, szofisztikált módszerekkel blokkolja a kínai kormány a szerinte nemkívánatos internetforgalmat - derül ki egy nemrég közzétett jelentésből. A Harvardi, a Cambridge-i és a Torontói Egyetem kutatói azt találták, hogy az internetelérés korlátozásán ügyködő több állami intézmény mellett kínai magánszemélyek ezrei kapták feladatul a kézi szűrést, ami több szinten zajlik.

Filmkalóz Büntetőeljárást indított a rendőrség az ellen a férfi ellen, aki még március végén digitális kamerával próbálta fölvenni az Átok című filmet a győri Cinema Cityben. A gonosztevő a hatályos törvények szerint akár nyolcéves börtönbüntetéssel is sújtható.

Interruptusz A felhasználó és a mobiltelefon közötti interakciók jobb megértése céljából készült nemzetközi felmérésből kiderül: a németek és a spanyolok szeretkezés közben különösen szívesen veszik fel a telefonjukat.

Pápahonlap Magyar honlap nyílt II. János Pál pápa életútjáról, örökségéről; a webhely áttekintést ad egyházfői időszakának főbb eseményeiről, cikkeket, képeket, verseket, továbbá nyilatkozatokat, filmeket és zenei alkotásokat közöl a pápáról a www.eletjel.hu címen.

Klónozták a versenylovat A világbajnok Pieraz arabs szürke eredményei és örökítőanyaga annyira különlegesnek számítanak, hogy francia és olasz kutatók klónozták az állatot, hogy a versenyló értékes örökítőanyagát kereskedelmileg hasznosítani tudják - adta hírül az Index. Az évekkel ezelőtt nyugalmazott Pieraz természetes úton nem tudja örökíteni adottságait, mivel korábban kasztrálták. Pieraz a lóversenyek történetének egyik legjobb hosszú távú versenylovának számít, 1994-ben és 1996-ban világbajnok-ságot is nyert. A klóncsikó február 25-én, az olaszországi Cremonában született, a tervek szerint kizárólag tenyésztési célra használják majd - az Irish Examiner arra emlékeztet, hogy csak a 226. próbálkozásra jött létre életképes embrió. A csikó Pieraz-Cryozootech-Stallion neve arra emlékeztet, hogy a klónozást a Párizs melletti Evryben működő Cryozootech génlaboratórium falai közt végezték. A Cryozootech már több mint 30 különleges ló örökítőanyagát tárolja a génbankjában.

Új legénység az űrállomáson Sikeresen kikötött vasárnap hajnalban a Nemzetközi Ûrállomáson az a Szojuz TMA-6 jelzésű orosz űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy olasz űrhajós utazott a Föld körül keringő bázisra. Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips az űrállomáson tavaly október 16. óta tartózkodó, ugyancsak orosz-amerikai legénységet, Szalizsan Saripovot és Leroy Chiaót váltja, hogy utána hozzájuk hasonlóan fél évet töltsön a világűrben. Az Európai Ûrügynökség megbízásából velük utazó olasz Roberto Vittori tíz nap múlva, miután elvégezte a rábízott kísérleteket, Saripovval és Chiaóval együtt visszatér a Földre. A 46 éves Krikaljov és az 54 esztendős Phillips az űrállomás 11. legénysége, ők fogadják majd a tervek szerint egy hónap múlva a Discovery amerikai űrrepülőt - ez lesz az amerikai űrsiklók első küldetése azóta, hogy 2003. február 1-jén a Columbia űrrepülőgép visszatérés közben felrobbant a légkörben. Az űrállomás átmenetileg öt főre bővülő legénységének legismertebb tagja a Szojuz parancsnoka, Szergej Krikaljov, akinek ez már a hatodik űrrepülése. A veterán kozmonauta 634 napot töltött eddig a világűrben, és összességében több mint 36 napot űr-állomáson kívül, a nyílt kozmoszban. Négy hónap múlva, augusztus 16-án világelsővé válik, ami az űrutazással összesen eltöltött idő hosszúságát illeti, és túllépi honfitársa, Szergej Avgyejev 748 napos rekordját.

Telefonhálózaton a Skype Telefonszámot és hangpostát is kaphatnak a Skype (skype.org) felhasználói, de az új szolgáltatásokért fizetniük kell - adta hírül az Index. A legnépszerűbb ingyenes internetes telefonhálózatot világszerte több mint harmincötmillióan használják, a szoftvert százmilliószor töltötték le. A SkypeIn és a Voicemail használatához érdemes letölteni a szoftver legújabb változatát, amelyet Windows, Linux, Mac OS X és Pocket PC oprendszerre is elkészítettek. A SkypeIn előfizetői kliensenként három hagyományos telefonszámot vásárolhatnak maguknak, amelyek vezetékes és mobiltelefonról is felhívhatóak. A cég 2004 júniusában mutatta be a SkypeOut szolgáltatást, amellyel valódi telefonszámokat lehet felhívni az internetre kötött számítógépekről. A magyarországi vezetékes számok 0,034 euróért, a mobilszámok 0,197 euróért hívhatók, azaz körülbelül kilenc, illetve negyvenhat forintért. Számos távoli ország, például Argentína, Ausztrália, Kína és Spanyolország percenként mindössze három és fél forintért hívható a Skype rendszeréből.

Robotzsokék teveháton Az Egyesült Arab Emirátusokban sikeresen tesztelték azt a robotzsokérendszert, ami egy tevén ülve irányítja az állatot - adta hírül az Agent portál. A robotzsokékkal szeretnék helyettesíteni azokat az erőszakkal elrabolt gyermekeket, akiket korábban erre a célra alkalmaztak. A Közel-Keleten nagyon népszerűek a lóversenyekhez hasonló teveversenyek, az Öböl menti államokban bevett gyakorlat, hogy Bangladesből, Srí Lankából és Pakisztánból elrabolt és átcsempészett gyermekeket alkalmaznak zsokénak. Egyes becslések szerint emiatt 40 000 gyermek sínylődik távol a szüleitől. Az emberjogi szervezetek és az USA külügyminisztériumának a nyomására az arab kormány betiltotta a gyerekzsokék alkalmazását, és kidolgozott egy fejlesztési programot a gyerekek robotokkal való helyettesítésére. A tulajdonosok a pálya széléről távirányítóval vezérlik a robotokat, amelyek mechanikusan hatnak az állatokra: zabolázzák, illetve ütik őket. A rendszert egy meg nem nevezett svájci cég fejlesztette ki 1,37 millió dolláros költségen, egy robotzsoké hozzávetőleges ára 5500 dollár.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.