Debreceni akkugyár: ismét elmeszelték a népszavazási kérdéseket

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Belpol

Ezúttal is az egyértelműséget hiányolta a helyi választási bizottság.

Ezúttal a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), és egy magánszemély helyi népszavazásai kérdéseit dobta vissza Debrecen helyi választási bizottsága – vette észre a debreciner cikkét a 444. Korábban a Mi Hazánk, a Momentum és egy magánszemély próbált népszavazást indítani a Debrecenbe tervezett kínai CATL akkumulátorgyárról, de náluk is az egyértelműséget hiányolták.

Mikepércs Debrecen déli ipari parkjának – ahol az akkugyár felépítését tervezik – tőszomszédságában fekvő kis település, ezért elsősorban az itt élők érzik érintettnek magukat.

A Miakö három témában kérdezte volna a debrecenieket:

  • „Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?”

Bíró Zoltán magánszemélynek csak egy – elég egyértelműnek tűnő – kérdése lett volna:

  • „Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátorgyártó üzemet létesítsenek?”

Kovács Tibor József, a HVB elnöke a kérdéseknél az egyértelműséget hiányolta, valamint megjegyezte, az esetleges sikeres népszavazások alaptörvény-módosítással járnának, ami nem megengedett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk