Nem lesz népszavazás az akkumulátorgyárról Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

A helyi választási bizottság elutasította a Momentum és a Mi Hazánk kezdeményezéseit.

Annak ellenére sem hitelesítette a debreceni Helyi Választási Bizottság a városba tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezést, hogy a város az elmúlt hetekben tiltakozásoktól volt hangos.

Népszavazási kérdések a Momentumtól, a Mi Hazánktól és egy magányszemélytől is érkeztek. A Momentum kérdése arra vonatkozott, hogy tilos legyen a 130 köbméter nagyobb óránkénti vízigényű ipari létesítménynél nagyobbat építeni, a szélsőjobboldali párt pedig az évi 100 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátásnál és a napi 10 ezer köbméternyi ivóvízigényű veszélyes üzemekre kérdezett rá.

 „Sajnos nem lepődtünk meg, a Helyi Választási Bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben. Miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést és népszavazást kell tartani a vízzabáló gyárról, elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer” – közölte a mai napon a Momentum. – „A döntés tisztázta a helyzetet: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége. A Momentum Mozgalom azonban nem hagyja cserben azokat, akik az igazságért küzdenek - nincs alku: stop akku! Bírósághoz fordulunk és fellebbezést adunk be a Helyi Választási Bizottság döntésével szemben.

Korábban az LMP is népszavazást kezdeményezett az ügyben, azt akkor átengedték volna, de a párt úgy döntött, inkább országos népszavazást indítana. Azt még nem bírálták el.

A CATL 320 milliárd forintos állami támogatásból épít gyárat Debrecenben, és simán megkapta a környezetvédelmi engedélyt is, pedig a vízigényéről szóló tanulmány nyomtalanul eltűnt az internetről. Január 20-án egy lakossági fórum botrányba fulladt a beruházás miatt, ami nagyon fontos a kormánynak. A tiltakozókat a közmédiában "áldebreceninek" nevezték, pedig 11 ezren írták alá a gyár elleni petíciót.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen Debrecenben működik egy környezetvédelmi szervezet, igaz, ők az akkumulátorgyárban nem látnak rizikót, viszont a tagjai szeretnek csikósjelmezben mászkálni, vezetőjük a fideszes alpolgármester, és eddig legalább 130 millió adóforintot kaptak az önkormányzattól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk