Nem lesz népszavazás az akkumulátorgyárról Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

A helyi választási bizottság elutasította a Momentum és a Mi Hazánk kezdeményezéseit.

Annak ellenére sem hitelesítette a debreceni Helyi Választási Bizottság a városba tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezést, hogy a város az elmúlt hetekben tiltakozásoktól volt hangos.

Népszavazási kérdések a Momentumtól, a Mi Hazánktól és egy magányszemélytől is érkeztek. A Momentum kérdése arra vonatkozott, hogy tilos legyen a 130 köbméter nagyobb óránkénti vízigényű ipari létesítménynél nagyobbat építeni, a szélsőjobboldali párt pedig az évi 100 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátásnál és a napi 10 ezer köbméternyi ivóvízigényű veszélyes üzemekre kérdezett rá.

 „Sajnos nem lepődtünk meg, a Helyi Választási Bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben. Miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést és népszavazást kell tartani a vízzabáló gyárról, elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer” – közölte a mai napon a Momentum. – „A döntés tisztázta a helyzetet: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége. A Momentum Mozgalom azonban nem hagyja cserben azokat, akik az igazságért küzdenek - nincs alku: stop akku! Bírósághoz fordulunk és fellebbezést adunk be a Helyi Választási Bizottság döntésével szemben.

Korábban az LMP is népszavazást kezdeményezett az ügyben, azt akkor átengedték volna, de a párt úgy döntött, inkább országos népszavazást indítana. Azt még nem bírálták el.

A CATL 320 milliárd forintos állami támogatásból épít gyárat Debrecenben, és simán megkapta a környezetvédelmi engedélyt is, pedig a vízigényéről szóló tanulmány nyomtalanul eltűnt az internetről. Január 20-án egy lakossági fórum botrányba fulladt a beruházás miatt, ami nagyon fontos a kormánynak. A tiltakozókat a közmédiában "áldebreceninek" nevezték, pedig 11 ezren írták alá a gyár elleni petíciót.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen Debrecenben működik egy környezetvédelmi szervezet, igaz, ők az akkumulátorgyárban nem látnak rizikót, viszont a tagjai szeretnek csikósjelmezben mászkálni, vezetőjük a fideszes alpolgármester, és eddig legalább 130 millió adóforintot kaptak az önkormányzattól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.