Nem lesz népszavazás az akkumulátorgyárról Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

A helyi választási bizottság elutasította a Momentum és a Mi Hazánk kezdeményezéseit.

Annak ellenére sem hitelesítette a debreceni Helyi Választási Bizottság a városba tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezést, hogy a város az elmúlt hetekben tiltakozásoktól volt hangos.

Népszavazási kérdések a Momentumtól, a Mi Hazánktól és egy magányszemélytől is érkeztek. A Momentum kérdése arra vonatkozott, hogy tilos legyen a 130 köbméter nagyobb óránkénti vízigényű ipari létesítménynél nagyobbat építeni, a szélsőjobboldali párt pedig az évi 100 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátásnál és a napi 10 ezer köbméternyi ivóvízigényű veszélyes üzemekre kérdezett rá.

 „Sajnos nem lepődtünk meg, a Helyi Választási Bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben. Miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést és népszavazást kell tartani a vízzabáló gyárról, elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer” – közölte a mai napon a Momentum. – „A döntés tisztázta a helyzetet: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége. A Momentum Mozgalom azonban nem hagyja cserben azokat, akik az igazságért küzdenek - nincs alku: stop akku! Bírósághoz fordulunk és fellebbezést adunk be a Helyi Választási Bizottság döntésével szemben.

Korábban az LMP is népszavazást kezdeményezett az ügyben, azt akkor átengedték volna, de a párt úgy döntött, inkább országos népszavazást indítana. Azt még nem bírálták el.

A CATL 320 milliárd forintos állami támogatásból épít gyárat Debrecenben, és simán megkapta a környezetvédelmi engedélyt is, pedig a vízigényéről szóló tanulmány nyomtalanul eltűnt az internetről. Január 20-án egy lakossági fórum botrányba fulladt a beruházás miatt, ami nagyon fontos a kormánynak. A tiltakozókat a közmédiában "áldebreceninek" nevezték, pedig 11 ezren írták alá a gyár elleni petíciót.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen Debrecenben működik egy környezetvédelmi szervezet, igaz, ők az akkumulátorgyárban nem látnak rizikót, viszont a tagjai szeretnek csikósjelmezben mászkálni, vezetőjük a fideszes alpolgármester, és eddig legalább 130 millió adóforintot kaptak az önkormányzattól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.