Egy magyar bíró hivatalos panaszban állítja, hogy politikai okokból rúgták ki

  • narancs.hu
  • 2021. július 6.

Belpol

Szabó Gabriella 2018-ban menedékjogi ügyben fordult az EU Bíróságához. Nem maradt el a retorzió.

Panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz Szabó Gabriella, a Fővárosi Törvényszék bírája - írja az EUobserver.

Szabó azt állítja, bírói kinevezését azért nem hosszabbították meg, mert 2018-ban az EU Bíróságához fordult a frissen életbe lépő magyar menedékjogi szabályozás miatt.

Az ügyről akkoriban mi is írtunk, a kormány bevezetett egy új elfogadhatatlansági okot a mendékjogi törvénybe, ami alapján az összes Szerbián keresztül érkező menedékkérő kérelmét el kellett utasítani.

Szabó előzetes döntéshozatali eljárás keretében fordult a luxemburgi bírósághoz, mert azt valószínűsítette, hogy a jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. Az EU bírósága a magyar bíróval értett egyet, és tavalyi ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás ténylegesen nincs összhangban az EU-s szabályokkal.

2018-ban Szabót határozott időre, három évre nevezték ki bíróvá. Kinevezését most kellett volna határozatlan idejűvé alakítani, azonban elbukott a Törvényszék értékelésén, így június 30-án megszűnt a munkaviszonya.

Szabó Gabriella és ügyvédje azt állítja, valójában politikai okokból, azaz a kormánynak fontos törvény megkérdőjelezése miatt löknék ki a bírói karból.

A Bizottságnak írt levélben felidézik, hogy 2018-ban lejárató cikkek jelentek meg róla a kormánymédiában, a közigazgatási és munkaügyi bíróság korábbi elnöke pedig informálisan figyelmeztette, hogy ha ilyen döntéseket hoz, a kinevezését nem fogják meghosszabbítani.

Szabó a negatív értékelést szolgálati bíróság előtt is megtámadta.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk