Együtt Magyarországért Unió: Tét nélkül

  • - kr -
  • 1998. május 7.

Belpol

A brutálisan érdektelenre sikeredett választási kampány során az átlagos választópolgár nem sokszor kapta fel a fejét. Ha csak akkor nem, amikor a tévéből egy szemmel láthatóan depresszióban szenvedő és éppen fogát mosó ember valami Együtt Magyarországért nevű unióra (EMU) hívta fel a figyelmet. Az országos listát is állító szerveződés (amelynek 9 területi listája és 35 egyéni jelöltje van) olyan nagy nevet is indít, mint Pásztor József, a pornófilmbotrányba keveredett volt füzesabonyi polgármester.
A brutálisan érdektelenre sikeredett választási kampány során az átlagos választópolgár nem sokszor kapta fel a fejét. Ha csak akkor nem, amikor a tévéből egy szemmel láthatóan depresszióban szenvedő és éppen fogát mosó ember valami Együtt Magyarországért nevű unióra (EMU) hívta fel a figyelmet. Az országos listát is állító szerveződés (amelynek 9 területi listája és 35 egyéni jelöltje van) olyan nagy nevet is indít, mint Pásztor József, a pornófilmbotrányba keveredett volt füzesabonyi polgármester.

"Higgyen nekünk, bennünk még nem csalódott!"; "Ön dönt: remél vagy cserél!", szól az EMU szlogenje. Magyar György, az Együtt Magyarországért Unió ügyvezető elnöke a Narancs érdeklődésére mindehhez hozzéteszi: "Mi azt mondjuk, hogy a rendszerváltó elitet most már váltsa fel az elitváltó rendszer."

Az EMU-ról mindenekelőtt tudni kell, hogy bárhogy is szeretnénk, helyét nem találhatjuk meg a pártpalettán. "Valahol a vertikális és a horizontális találkozásán helyezkedik el, pont az origóban, az SZDSZ és a Fidesz között van", segít az elnök, mintegy rávilágítván a lényegre. Magyar szerint kifejezetten jó választás volt részükről a volt füzesabonyi polgármester (ő már bizonyított, hangzott el egynémely EMU-fórumon), hiszen a botrány óta vezeti a környék népszerűségi listáját (a pornófilm-ügyről lásd: Kandi kamera, MaNcs, 1997. június 19. és A bal adja a másikat, MaNcs, 1997. október 2.).

Az EMU-program sarkalatos pontjának megvalósítására - az uralkodó pártok leváltása - terveik szerint csak ősszel, az önkormányzati választásokon kerítenek sort. Akkorra, remélik, már az egész országban ismertek lesznek. "Ha hamarabb indulunk, és lefedjük az egész országot, most is gond nélkül bejutunk. Ha netán mégis elérnénk az öt százalékot, lesz egy aranyos kis frakciónk húsz fővel", elemzi az esélyeket Magyar György. Addig is az EMU feltűnést akar kelteni, ezért "szatirikus" reklámfilmeket készíttettek. "Ha megnézi a parlamenti pártok reklámfilmjeit, az egyikben a Kuncze sétál, a másikban a Torgyán, és mindegyik azt mondja, szavazzatok rám. Mi pedig azt mondjuk, hogy van egy tipikus átlagember, az EMU-arc, aki megpróbálja megközelíteni a társadalmat mosóporral, fogkrémmel és mindennel, amit a hülye reklámokból kap. Ilyenek a mi filmjeink: karikatúra jellegűek. Alkotójuk Siposhegyi Péter, a rapid drámaíró."

Az uniót húsz civil és pártszervezet hozta létre mintegy fél éve: a Nyugdíjasok Pártja, a Polgári Jogvédő Liga, a Zöld Alternatíva, de az alapítók között találjuk a szociáldemokrata párt teljes Csongrád megyei szervezetét, nem beszélve az egri Fidesz-szervezet jó néhány tagjáról. Az összeszervezést a Köztársaság Párt irányította, élén Magyar Györggyel. A név mind ez idáig legfeljebb néhány hátrányos helyzetű újságíró fejében derenghetett, akikre úgy két éve azt a feladatot szabták, hogy írjanak mínuszos hírt a Köztársaság Párt elnöki posztjáért folyó Magyar György kontra Kopeczki Lajos viadalról. Arra meg csak a legelvetemültebb belpolitikai elemző emlékezhet, hogy Magyar György egyszer már bemutatkozott országnak-világnak, egészen pontosan Budapest népének, amikor 1994-ben az önkormányzati választásokon főpolgármester-jelöltként vitatkozott Demszky Gáborral, Latorcai Jánossal és Baráth Etelével.

A mostani választási rendszert demokráciaellenesnek tartják, olyannak, amelyik ellopja a szavazatokat a kisebb pártok elől. "1990-ben 17 százaléknyi, négy éve több mint 13 százaléknyi töredékszavazatot bitoroltak a parlamenti pártok, jogellenesen", sorolja a rideg tényeket az elnök, aki a kétkamarás parlament szükségességéről több helyen vitákat is kezdeményezett idén márciusban. De egyéb frontokon is nyomultak: januárban a ki nem fizetett munkabérek ügyében indítottak akciót, a február hónapot a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldására szentelték, áprilisban pedig aláírásgyűjtésbe fogtak a Duna megmentéséért. Az EMU ugyanis a nagy társadalmi problémákat vállalja magára, s ellentétben "a társadalomtól már elidegenedett nagy pártokkal", "addig tartja forrón a problémákat, amíg azok meg nem oldódnak".

Ha valamilyen csoda folytán mégis megütnék az ötszázalékos küszöböt, azonnal átlátható adó- és társadalombiztosítási rendszert csinálnának. Amúgy meg ideológiájuk nincs, és nem akarnak úgy politizálni, mint a parlamenti pártok. Ha bekerülnének a parlamentbe, belülről bomlasztanának, és kicsikarnák a kétkamarás parlament felállítását. Mindezt azért, hogy "az emberek jókedvűek legyenek, és érezzék jól magukat ebben az országban".

Lám-lám, ilyen egyszerű dolog ez a politika. Hát persze.

- kr -

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.