Éjszaka kormányrendeletet adtak ki az áram rendszerhasználati díjairól

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

A lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait nem lehet majd év közben emelni.

Kedden késő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelettel, amely egy évre szabályozza, átírja a villamos energiáról szóló törvény alkalmazásának szabályait. A friss szabály szerint 2023. januárja és decembere között a díjak megállapítása nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak emelkedését. Sokaknak ugyanis a rezsi emelkedése óta ez a tétel ugrott meg igazán a számláján. A mostani rendelet szerint  számukra a mostani szinten maradhat a díj, de emelni csak úgy nem lehet majd.

A rendelet azt is előírja, hogy a nem lakossági fogyasztók rendszerhasználati díjait úgy kell megállapítani 2023-ra, hogy a magasabb feszültségszinteken legyen a nagyobb arányú,  vagyis a nagy ipari fogyasztók fizessenek arányaiban többet.

A rendeletben az is szerepel, hogy az átvételi rendszerirányító Mavir és az elosztóhálózatokat üzemeltető cégek hálózati veszteségeinek 85 százalékát kárpótolják a költségvetés rezsivédelmi alapjából.

A rendeletben az is szerepel, hogy az eddig egyetemes szolgáltatás részeként áramhoz jutó mikrovállalkozásokat jövőre profilos elszámolású fogyasztónak kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a havi gázszámlát a mértékadó éves fogyasztás alapján számolja ki a szolgáltató, ezt 12 részre bontva számlázza ki, egyéves elszámolással pedig kiszámlázza a becsült és a tényleges fogyasztás különbözetét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk