„El a szegényektől, oda a gazdagoknak!” – Civilek a költségvetésről

Belpol

Továbbra is nő a társadalmi egyenlőtlenség, ha a kormány nem változtat a jövő évi költségvetési tervezeten, mondják azok a civil szervezetek, amelyek most javaslatokat fogalmaztak meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban.

Ma délelőtt a Premier Kultcaféban tizenhat civil szervezet mutatta be a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos javaslatait, ajánlásait, melyet az Országgyűlésnek is eljuttattak. A vizsgált területek között megtalálni a családtámogatást, a gyermekétkeztetést, az oktatást, a lakhatást, a nemek közti egyenlőséget vagy a környezetvédelmet is. A civilek kevés előremutató és pozitív példát találtak, szerintük a 2017-es költségvetés alapján még inkább nőni fog a társadalmi egyenlőtlenség.

„Nem azt akarjuk elérni, hogy kockás, csíkos vagy pöttyös inges civilek mondják meg, hogyan alakuljon az ország költségvetése, de az fontos volna, ha lehetne róla nyílt vita, és a nyilvánosság megismerhetné a döntések okát. Erre azonban egyelőre semmiféle törekvést nem látunk” – mondta Sepsi Tibor, az Átlátszó ügyvédje, aki az átláthatósági szempontokat vizsgálta az Energiaklubbal, a K-Monitorral és a Költségvetési Felelősségi Intézettel (KFIB) karöltve. A szervezetek aggasztónak találják, hogy sorozatosan nyilvánosságkorlátozó törvényjavaslatok látnak napvilágot, hogy a Költségvetési Tanács nem támasztja alá álláspontját számokkal, így az hiteltelenné válik, még akkor is, ha munkájukkal kapcsolatban az előremutató, hogy a gazdasági szakmai műhelyek véleményét kikérték a költségvetés tervezésekor. Az egyik legnagyobb problémaként pedig Paks 2-t emelte ki az ügyvéd, hiszen a „rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb állami beruházásáról alig tudunk valamit. Reméljük, ez is változik a jövőben”.

Nahalka István

Nahalka István

Fotó: Sióréti Gábor

Kevésbé optimistán vélekedett saját területéről Nahalka István, aki a Civil Közoktatási Platform színeiben beszélt többek között az oktatást érintő költségvetési kérdésekről. A KSH adataira hivatkozva bemutatta, hogy Magyarország egyre kevesebbet költ oktatásra a GDP-ből. Míg 2003-ban majdnem 6 százalék volt a ráfordítás, ez a szám 2013-ban már alig 4 százalék. „Ez azóta növekedhetett, de a 2015-ös költéseket egyelőre nem ismerjük és az is komoly probléma, hogy 2010 óta

a költségvetési tervek és tények köszönő viszonyban sincsenek

egymással.”  Kiemelte, hogy ugyan a kormány ígérete szerint a Klik idén július 1-jével átalakul, a 2017-es költségvetési tervezetben egyrészt még Klikként szerepel, másrészt itt az átalakítás egyáltalán nem látszódik. Nahalka az oktatás mellett beszámolt a Női Érdek kutatásáról, miszerint azokban a szakmákban, ahol döntően nők dolgoznak (szociális szféra, egészségügy, oktatás), alacsonyabbak a fizetések, mint a jellemzően férfidominanciával bíró szakmákban (honvédelem, közbiztonság); illetve a Levegő Munkacsoport 2500 milliárd forintos átcsoportosítási tervéről, mely abból a kérdésből indul ki, vajon tényleg a betonnal, aszfalttal kapcsolatos beruházásokba kellene-e önteni a közpénzeket?

Kulinyi Márton, az Esély Labor Egyesület elnöke 30 javaslatot próbált összefoglalni az alábbi egy mondattal: „el a szegényektől, oda a gazdagoknak!” Ők A Város Mindenkiével és a Habitat for Humanityvel közösen a lakhatás problémáját, a Gyerekeséllyel a gyermekekhez kapcsolódó támogatásokat, a Magyar Szegénységellenes Hálózattal pedig a közfoglalkoztatás anomáliáit járták körül. A lakhatással kapcsolatban még mindig az az egyik legnagyobb probléma, hogy kevés a bérlakás, hogy a magas lakbérek nincsenek összhangban a munkaerőpiaci lehetőségekkel és a mobilitással. „A lakhatásra szánt majdnem 260 milliárd forint 87 százaléka a magáningatlan-szerzést támogatja, a csok, a nok, az adókedvezmények és a magánlakáspénztár mind azoknak szól, akik saját ingatlanhoz próbálnak jutni.

De mi lesz azzal a 1,5 millió emberrel,

aki ma lakhatási szegénységben él?” – tette fel a legnagyobb kérdést Kulinyi. És valóban, a költségvetési tervezet számai szerint kapnak némi támogatást a devizahitelesek, az állami gondozásból kikerültek és a hajléktalanellátást végző intézmények, nincsenek azonban célzott támogatások, adósságkezelésre kevés jut és továbbra sincs kiépült bérlakásrendszer, illetve célzott és rendszeres hozzájárulás a lakhatási költségekhez azoknál, akiknek erre volna szüksége. A szervezetek javaslatukban támogatják a zuglói modellt, szerintük a csok-ra fordított összeg egynegyedéből már 3 millió ember meg tudná tartani lakhatását, ha azt másképp használná fel az állam.

Kulinyi kiemelte a családi pótlék emelésének sürgősségét, annak összege ugyanis 2008 óta nem nőtt, illetve a gyermekétkeztetésre, a gyermekvédelmi kedvezményre és a kiemelt ápolási díjra szánt összegek növelését is. A szervezetek szerint a közmunka mint megoldás is rendkívül hibás elképzelés, ahhoz képest, hogy a kormány egy átmeneti rendszerről beszél, mely visszavezet az aktív munkaerőpiacra; 2017-ben 326 milliárdot kívánnak rá költeni, szemben a 36 milliárdnyi aktív munkaerőpiaci támogatásokkal, képzésekkel. A civilek javaslata szerint a közfoglalkoztatásra szánt összeg felét folyamatosan, 3 év alatt át kellene csoportosítani az aktív munkaerőpiaci támogatásokra, az álláskeresési támogatások jelenlegi 3 hónapját pedig fel kellene emelni 6 hónapra – ezzel is kiküszöbölve azt, hogy egyre többen, már 18 év alatt is a közmunkában kössenek ki.

Nahalka István, Sepsi Tibor, Romhányi Balázs és Kulinyi Márton

Nahalka István, Sepsi Tibor, Romhányi Balázs és Kulinyi Márton

Fotó: Sióréti Gábor

A javaslatok bemutatására a civilek a Parlament előtt is kaptak kerek öt percet, eddig egyetlen ajánlást sem fogadtak be, de a  jövő hét közepén ismét lesz parlamenti vitanap a költségvetésről, szerintük bármelyik ellenzéki politikus megfontolhatja javaslataikat és arra alapozva beadhat törvénymódosítást. „Nincsenek illúzióink – mondta el Romhányi Balázs, a KFIB ügyvezetője –, tudjuk, hogy mindig lesznek olyan érdekcsoportok, akik érvényesíteni tudják akaratukat a költségvetéssel kapcsolatban, míg mi, civilek, nem.”

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?