Elképesztő kamuvideóval szállt be a kampányba a magyar bíróság
Screen_Shot_2018-03-06_at_12.04.50.png

Elképesztő kamuvideóval szállt be a kampányba a magyar bíróság

  • narancs.hu
  • 2018. március 6.

Belpol

Saját bíróit alázza meg, miközben önmagát is leleplezi a bíróság, mikor azt próbálja bizonyítani, hogy nem áll politikai nyomás alatt.

Mára a bíróság maradt az egyetlen olyan független hatalmi ág, melyet még nem tudott teljesen maga alá gyűrni az Orbáni hatalom.

Próbálkozások persze vannak, nő a centralizáció, az Országos Bírósági Hivatal élére az egyik ősfideszes felesége, Handó Tünde került aki mindent megtesz azért, hogy a hatalomnak kedves bírók kerüljenek fontos pozíciókba, stb. Március elsején a Budapest Beacon publikált egy videós interjút, melyet egy egy szolgálatban lévő magyar bíróval készítettek. Ebben a bíró részletesen beszél arról, milyen erős politikai nyomás alatt állnak. A bírók már a közmédia híradásaiból tudják, milyen ítélet a kedvező a kényes perekben.

„Magyarországon manapság nem az az elvárás, az egészen magasról jövő elvárás nem az, hogy valaki jó bíró legyen, nem az a cél, hogy a szakszerűség domináljon, hanem az, hogy megbízható bíró legyen, és ami most látszik, a közigazgatási bíróságok átszervezése, az tipikusan ezt a tételt kívánja megerősíteni.”

A bíró, aki érthető okokból név nélkül, arca és hangja eltorzításával volt csak hajlandó nyilatkozni, beszélt arról is, mit éreznek a bírók, mikor kormánypárti politikusok kommunistának neveznek minden bírót, és hogy Handó Tünde nem áll ki a bírók védelmében.

 

Erre válaszul valami egészen elképesztőt húzott az Országos Bírói Hivatal sajtóosztálya: leforgattak az eredetihez nagyon hasonló videót, melyben „egy neve elhallgatását kérő, jelenleg is aktív bíró nyilatkozott arról, mi történik ma a törvénykezésben“. A bíróság videójában arról beszélnek, hogy az elmúlt hét évben 49 milliárd forinttal nőtt a bíróságok költségvetése, amiből néhány bíróságot felújítottak és még informatikai fejlesztésre is futotta. A munkatársak is többet keresnek, mint korábban, ami „az Országos Bírói Tanács tagjai, a bírósági vezetők és az Országos Bírósági Hivatal munkatársai kitartó munkájának köszönhető.“ A propagandavideó szerint jelentősen csökkent a hátralékos ügyek száma, a bírák helyt álltak „a migrációs válsággal kapcsolatos ügyek“ kezelésében is, és a bíróság mint szervezet, nagyszerűen működik.

Ezzel a videóval a bíróság önmagát leplezi le, hiszen nem a Budapest Beacon interjújában megjelent állításokat cáfolja, hanem attól független tényeket sorol fel, és állít be sikerként, az Origo és a Ripost stílusában.

Ráadásul azzal, hogy a nekik „nyilatkozó bíró“, név és arc nélkül nyilatkozik megpróbálják hitelteleníteni a szakmai becsületet védeni próbáló, kritikus bírát. A bíróság még viccet is csinál abból, hogy a kritikus bíró félti az állását és családját. Pedig ez az egzisztenciális félelem jelen van nem csak a bíróságokon, de a teljes közigazgatásban, a kórházakban és az iskolákban is.

A bíróság ezzel a videóval viszont pont azt bizonyítja, hogy ezek a félelmek teljesen jogosak, sokkal kevesebbért is rúgtak már ki állami alkalmazottakat. Emlékezzünk csak a hódmezővásárhelyi kampányra, ahol Márky-Zay Péter elvesztette állását, mikor bejelentette, hogy indul a választásokon, és listázták azokat, akik csak egy fórumára is el mertek menni.

Figyelmébe ajánljuk