A NER-közeli Balogh Family egyik áldozata

Ellene fújtak

Belpol

Minden bíróságon elveszítette perét Kutasi László egykori válogatott labdarúgó. Harmadmagával alapított kft.-jét az ítéletek szerint törvényesen szerezte meg 2012-ben a ma már világszerte körözött Balogh Sándor. A cég 2014-ben milliárdos állami megbízást nyert, mostanra lánctalpas gép tolja a törmeléket a telephelyén.

 

Kutasi László 1974-től 1985-ig volt aktív játékos. A ma 71 éves, kiskunfélegyházi születésű egykori labdarúgó Szegeden kezdett, majd hat évig a Diósgyőr csapattagja volt, kétszeres kupagyőztes és bajnoki bronzérmes. 1979-ben hatszor szerepelt a válogatottban Nyilasi Tibor, Törőcsik András csapattársaként. Hátvéd volt, kemény, de nem durva: pályafutása során mindössze négy sárga lapot kapott, és egyszer sem állította ki a bíró. Később edzőként, sportvezetőként is dolgozott. Okleveles gépészmérnök.

Az ezredfordulón két mérnök társával céget alapított CH-Plussz 2000 Kft. néven, mindannyian egy-egy millió forinttal szálltak be.

A fantázianév első két betűje a szénhidrogénre utal. A csőszerelőket, szivattyú- és kompresszorszerelőket, kilyukadáselhárítókat foglalkoztató társaság elsősorban a Mol tartályait, vezetékeit javította az algyői ipartelepen. A jegyzett tőke 2007-re 60 millió forint lett, az árbevétel is folyamatosan nőtt. A három alapító 2007-ben bólintott rá arra, hogy más is tulajdont szerezzen a cégben.

Az érkező Seszták Imre volt, Seszták Miklós későbbi nemzeti fejlesztési miniszter nagybátyja, a szénhidrogénipar ismert szereplője, akiről a halála után kompresszorállomást neveztek el Beregdarócon. Seszták Imre HP Team Kft.-je 2007 decemberétől lett tagja Kutasiék kft.-jének, két év múlva már minősített többsége volt benne. Abban az évben beolvadt a Petrolszerviz Kft. is a vállalatba.

Pluszok, mínuszok

„Azt ígérte, hoz új munkákat, ezért mentünk bele abba, hogy 51 százalékos tulajdonrészt szerezzen nálunk. 2010-ig nyereségesek is voltunk” – idézi fel Kutasi. A kft. a többségi tulajdonos szándéka szerint 2012 januárjában – ekkor már Seszták Imre nem élt – az Olajterv Vagyonkezelő Zrt. része lett. Kutasi alapító társai eladták a hányadukat. „Látták, hogy akik átvették az irányítást, nem úgy akarnak dolgozni ezzel a céggel, ahogy mi a kezdetektől. Én maradtam.”

A kft.-nek 2012-ben 2,3 milliárdos nettó árbevétele volt, az adózott eredmény rovatban viszont mínusz 1 milliárd 88 millió forint szerepelt, a saját tőke rubrikában mínusz 453 millió, a kötelezettségek sorában 1 milliárd 717 millió. Kutasi László kapcsolata ekkortájt romlott meg a cégvezetéssel. Szeretett volna többet tudni arról, mi miért történik. Kíváncsiságának következménye az lett, hogy bírósági úton próbálták kizárni a tagok sorából. Ezt a pert Kutasi utóbb megnyerte, de még javában tartott az eljárás, amikor a kft. többségi tulajdonrészére 2013-ban az Olajterv Vagyonkezelő Zrt.-nél bejelentkezett a Technoimpex Kft.

A vevőnek nem volt köze az egykori állami külkereskedelmi vállalathoz: az előző évben alapították, tulajdonosa a Globimpex Zrt. volt, Balogh Sándor érdekeltsége. A szerencsi születésű üzletember ekkor már országosan ismert ingatlanbefektető volt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hat szakmai osztályának elnöke vagy alelnöke, üzleti tanácsok, társaságok, testületek vezetője, a Magyar Afrika Társaság tagja, több humanitárius misszió kezdeményezője.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!