Ellenzék: a magyar szuverenitásra Orbán Viktor és kormánya jelenti a veszélyt

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

Az orosz és a kínai befolyás miatt.

A kedd este benyújtott úgynevezett "szuverenitásvédelmi" törvénycsomag miatt tartott négypárti sajtótájékoztatót a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek. A javaslat szerint Szuverenitásvédelmi Hivatalt állíthatnak fel február 1-jétől, és börtönnel büntetnék, ha egy párt vagy jelölt külföldről fogad el támogatást a választási kampányban. Az önkormányzati választásokon induló szervezetek a kampányban a külföldi támogatások mellett belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást sem fogadhatnak el, és betiltják a névtelen adományokat is.

„A benyújtott törvényjavaslatnak annyi köze van a szuverenitáshoz, mint a Felcsútnak a Real Madridhoz” – idézi a Telex Szabó Tímeát, a Párbeszéd-Zöldek képviselőjét.

Ha komolyan vesszük a törvényt, akkor azt a Fidesz önmaga ellen nyújtotta be, mivel Magyarország biztonságára elsősorban a kínai és az orosz befolyás jelent veszélyt”

– mondta Szabó, és példákat hozott:

  • az orosz kémbankot,
  • Orbán Putyinnal való négyszemközti megbeszélését, és
  • a „terrorista tálibokkal” egy asztalhoz ülését,
  • az ország 80 százalékos orosz gázfüggését,
  • a Fudan egyetem ügyét,
  • a kínai akkumulátorgyárak 1000 milliárdos állami támogatását,
  • a termőföldek és ivóvízkészlet kiárusítását.

A Párbeszéd visszautasítja a "szuverenitásvédelmi" törvénynek nevezett cirkuszi bohóckodást, és bejelentette, hogy

a négy ellenzéki párt a jövő héten benyújt egy törvénycsomagot, amely valóban növeli Magyarország biztonságát, szuverenitását.

A Momentum szerint a kormány benyújtott javaslata valójában egy orosz mintájú megfélemlítési törvény. „Pártállami időket élünk, megfélemlítenének minden ellenzéki politikust és ellenzéki civilt is. Magyarország egyre inkább tolódik Oroszország irányába. Az eddig elfogadott hasonló, a jogállamisággal szemmenő törvény miatt indított eljárást Magyarország ellen az EU, ha amennyiben ezt megszavazzák, újabb vizsgálatokra lehet számítani.” – mondta Gelencsér Ferenc.

A Momentum szerint Magyarország szuverenitásának alapját a NATO és az EU-tagság jelenti, de a NATO-ban Orbán Putyin előretolt trójai falova, míg az EU-ban a magyar kormány a kínai és orosz érdekeket képviseli a magyarral szemben.

Orbán Viktor nem szuverén politikai szereplő – mondta a Momentum elnöke.

Gurmai Zita az MSZP-ből négy dolgot emelt ki:

  • Nincs kormányzás, csak propaganda.
  • A most felállítandó „propaganda hatóságra” fordított pénznek lenne jobb helye is.
  • A hatóság felállítása megalázó a még létező állami intézményekre – az ügyészségre, a rendőrségre, a nemzetbiztonsági intézményekre – nézve, sőt egyenesen ezek arculcsapása.
  • A kormány dolga az uniós források hazahozása, nem távoltartása lenne.

A törvénycsomag kiindulási pontja is hazug, hamis, megtévesztő és aljas, mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Magyarország szuverenitását nem a Nyugat veszélyezteti, hanem Orbán Viktor kormánya, amely kiárusítja az országot Putyinnak, a kínai vezetésnek és közép-ázsiai diktátoroknak.

Arra senki nem adott felhatalmazást, hogy Orbán Putyin kanapéján feszengve várja az utasításokat,

hogy Magyarországot kiszolgáltassa az orosz energetikai érdekeknek, semmire se jó kínai vasutat építsen, közpénzből építsen környezetpusztító akkumulátorgyárakat. Ezzel a törvénnyel próbálják elterelni a figyelmet Magyarország valódi problémáiról, mondta Arató Gergely.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk