Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek: "Magyarországnak csak uniós tagállamként van jövője"

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Belpol

Közös levelet írtak az Európai Unió vezetőinek.

Közös levelet írtak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az Európai Unió vezetőinek. Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József azért fordultak az uniót vezető politikusokhoz, hogy tudassák velük: szerintük Magyarországnak csak uniós tagállamként van jövője és szeretnék biztosítani őket arról, hogy mindent meg is tesznek azért, hogy ez így is maradjon.

"Levelünk célja kifejezésre juttatni erős, egységes elhatározásunkat, hogy Magyarországot megtartsuk az európai nemzetek családjában. Magyarország uniós tagsága a magyarok elsöprő többségének támogatását élvezi.

Orbán Viktornak semmilyen mandátuma nincs arra, hogy felelőtlen politikájával éket verjen országunk és az Európai Unió közé. Amikor pedig értelmetlen javaslatokat tesz közös európai intézményeink lebontására, vagy megbénítására, azt semmiképpen sem teheti a népünk nevében.

Levelükben kiemelik, hogy a magyarok 2003-ban, országos népszavazáson, elsöprő többséggel szavaztak az EU-tagság mellett; majd az Európai Unióhoz való csatlakozás "évezredes törekvésünk beteljesülése volt, és ebben semmi sem változott azóta."

Azt is megjegyzik, hogy a béke, a jólét, a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam és a kisebbségek tisztelete nem csak az Európai Unió számára alapvetőek, hanem alapjai annak a Magyarországnak is, amelyet ők valamennyien építeni akarnak. Mint írják, a soron következő országos választásokon a szavazóktól világos felhatalmazást fognak kérni arra, hogy helyreállítsák a demokráciát, és helyrehozzák azt a kárt, amit az Orbán rendszer az Európai Uniónak, és Magyarország európai megbecsülésének okozott.

"El fogjuk érni, hogy senki, soha többé ne kérdőjelezhesse meg Magyarország helyét az Európai Unió szívében. A kormányváltást követően ezért késedelem nélkül csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Megszüntetjük a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, leállítjuk az ellenük származásuk, vallásuk, szexuális orientációjuk miatt indított gyűlöletkampányokat. Lojális tagjai leszünk az EU-nak és a NATO-nak, nem tűrjük tovább az európai és észak-atlanti értékek és érdekek elárulását, hazánk és az Európai Unió törvényeinek megszegését és harmadik államok előnyben részesítését korrupciógyanús ügyekben, mint amilyen a Huawei, a belgrádi vasút, a Budapestre tervezett kínai egyetem vagy a Paks 2 beruházás. Az Orbán Viktor által beengedett, nemzetközi körözés alatt álló bűnözőket pedig kiadjuk" - jegyzik meg levelük végén.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk