Ez lehetett a külsős szakértők problémája az orosz vakcinával

  • narancs.hu
  • 2021. január 27.

Belpol

Az OGYÉI a felkért szakértői testület negatív véleménye ellenére megadta az engedélyt a Szputnyik V-nek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet múlt szerdán ideiglenes alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Szputnyik V koornavírus elleni vakcinára.

Azóta a Telex és a 444 is arról számolt be, hogy az OGYÉI által felkért külsős szakértői testület nem javasolta az orosz vakcina engedélyezését, mert ellentmondásokat talált a készítmény dokumentációjában.

Ennél több eddig ne derült ki, mivel a testület tagjait titoktartási nyilatkozat köti, és az sem nyilvános, kik voltak a felkért szakértők.

A Népszava most újabb információkat közölt a szakértői aggályokról. A lap úgy tudja, a külsős testület negatív véleményét az indokolta, hogy a forgalomba kerülő Szputnyik V vakcina összetétele nem egyezett meg azzal, amit a klinikai vizsgálatban használtak. Emellett kifogásolták azt is, hogy az OGYÉI mindössze néhány órát kapott a gyártás ellenőrzésére.

Hogy a gyógyszerhatóság nem teljesen bízik az orosz vakcina stabil összetételében, azt egyébként már maga az engedély is jelezte. Azzal a feltétellel adták ugyanis ki, hogy "az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá."

Magyarország az EU-s tagállamok közül elsőként és eddigi egyetlenként engedélyezte az orosz vakcinát, Szijjártó Péter múlt heti bejelentése szerint pedig már vásároltunk is belőle egymillió embernek elegendő mennyiséget. 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?