Ezentúl csak minisztériumi szinten szabályozhatják a pedagógusképzés követelményeit

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Belpol

Eddig felsőoktatási szakmai bizottságok döntöttek, de a kormány úgy döntött, ehhez ők jobban értenek.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a felsőoktatási intézmények vezetői által létrehozott szakmai bizottságoknak már nem nagyon lesz beleszólásuk abba, hogyan készítsék fel az egyetemeken a pedagógushallgatókat, a tanárszakok képzési és kimeneti követelményeit mostantól csak minisztériumi szinten határozhatják meg. 

A Népszava vette észre, hogy míg eddig a szakmai bizottságok tantervi ajánlásokkal segíthették a tanárszakok intézményi tanterveinek kidolgozását, az erről szóló szakaszt egyszerűen törölték a törvényből. A módosítás azt jelenti: a követelményrendszert az oktatásért felelős miniszter kormányrendeletben határozhatja meg. A cikk hozzáteszi, hogy a felsőoktatás Palkovics László innovációs tárcájához tartozik.

Nehéz nem látni, hogy a kormány törekvése a pedagógusképzés teljes felügyelete és az, hogy már az egyetemekről a kormány elvárásainak megfelelően trenírozott pedagógusok lépjenek ki a pályára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk