Felállították a Vaskupola-radart Veszprém mellett

  • narancs.hu
  • 2024. március 27.

Belpol

Izraeli rendszer váltja le a régi orosz lokátorokat.

Megérkezett az izraeli gyártású ELM-2084 típusú mobil réskitöltő radar Magyarországra, és a honvédség elkezdte a tesztelését – tudósít az Ihsn.hu Facebook-oldala.

A beszámoló szerint a Veszprém megyei Kup község mellett működteti a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázada az egyik új berendezést, amelyből tizenegy darabot vett Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. A készülékek által alkotott rendszer légtérellenőrző, réskitöltő, légvédelmi és tüzérségilövedék-felderítő feladatokra is alkalmas lesz.

A beszerzésről – mint a Telex írja – 2022 novemberében kötött megállapodást Izraelben a két honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf  és Benny Gantz. Az izraeli radartechnológia a régi, szovjet rádiólokátorokat váltja le Magyarországon. Az új lokátor 475 kilométerre lát el, egy radar egyszerre 1100 célt képes követni több mint harminc kilométeres magasságig. 

Háborús helyzetben a felderített célokra a honvédség 2020-ban vásárolt, közepes hatótávolságú amerikai-norvég rakétákkal, illetve tavaly vett francia rövid hatótávolságú föld–levegő rakétákkal lőne. A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a védelmi rendszerbe 2025-től magyar eszközöket is beépítenek. 

A címlapkép Balogh Ákos felvétele

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?