Friderikusz-interjú a friss Narancsban: „Ha rajtam múlik, nem hívjuk Orbánt”

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. dec. 16., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Villámként csap le a karácsonyi Narancsban Friderikusz Sándor. Deutsch Tamás? Droid. Berki Krisztián? „Megvetem.” De kap az arcára a Tv2, a magyar értelmiség és a Fidesz-rendszer is.

Friderikusz Sándorral olvashatnak nagyinterjút a karácsonyi Magyar Narancsban. A riporter-műsorvezető talán még soha nem beszélt ennyire nyíltan és élesen politikáról és médiáról. Kivesézzük a Tv2-nél történteket, és azt sem hallgatja el, mit csinál rosszul szerinte a csatorna vezetése. Beszél a Simicska Lajossal és Andy Vajnával való kapcsolatáról, de azt is megkérdeztük tőle, összezárná-e magát Orbán Viktorral 24 órára új műsorában. Erre azt válaszolta:

„Aligha hiszem, hogy Orbán Viktor ebben a mai állapotában ezt vállalná. És őszintén szólva én is kétszer is meggondolnám, kíváncsi vagyok-e még rá. Nincs személyes kapcsolatunk közel tíz éve, de épp elég, amit látok, hallok belőle. A mi viszonyunk egyébként meglehetősen speciális volt, mert Lévai Anikóval, Orbán feleségével az egyetemi éveinkben baráti viszonyunk volt, és a későbbiekben ahányszor Orbán és én közelebb kerültünk egymáshoz, ahhoz Anikónak mindig köze volt. De egy ilyen Orbán Viktorral már nem sok jó sülne ki az együtt töltött 24 órából, mert előre látható, mi történne. Ha például elkezdeném számon kérni, mit művelt az országgal, vagy felvétel közben hagyná ott a műsort, hiszen rég elszoktatták a kritikáktól, vagy vazallusai a felvételt követően igyekeznének minden kritikus részt kivágatni az adásból, amibe én természetesen nem mennék bele, tehát rögtön előállna a zajos vita.”

Friderikusz Sándor ezen kívül részletesen beszél arról, hogy szerinte mit művelt az országgal a Fidesz, és hova fog kifutni ez a rendszer. Azt is elárulja, meddig folytatja a Tv2-nél jelenlegi reality-műsorát, és mit hiányol a magyar értelmiségből. Friss, 130 oldalas ünnepi számunk csütörtöktől kapható az újságárusoknál!

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. dec. 16., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15 uti
  uti
  2015. december 19., szombat 15:28
  Azt hogy 1xűbb, a magyar átlag kulturális szintjét célzó műsorokkal alapozta karrierjét, és ezzel anyagi függetlenséget teremtett magának, és most nem kell egy hűbérláncon lógnia, ezt nem vetném a szemére, ügyes volt. Ha pedig ellenzékinek tituláljuk, vagy inkább rendszerkritikusnak, akkor pont az ilyen személyekre van szükség. Az értelmiségi többség sajnos a modell működése okán, függőségben van, és egy élete lévén nem igazán állnak bele abba, amibe értelmiségiként kötelező lenne, mert holnap kirúgják a színházból, megnehezül könyveinek kiadása, egyetemi pulpitusába kerül... Pont ezekre a személyekre van szükség, akik anyagi és létfüggetlenség okán bátran megmondhatják a frankót. Hogy ezt az ATV-ben oktató módon teszi. Hát a témák nem könnyűek sokszor, hogy lemenjen Kisvárdára is az értelem, eléggé tagoltan, pontosan kell fogalmazni. Hogy néha olvassa a kérdéseket, hát nem mikrobiológus, se nem informatikus, se nem asztrológus... csak előolvasott a témáknak, amihez precíz kérdéseket igyekszik korrektül feltenni. Ő semmi más, mit egy ember aki az értelmiség felelős működése szerint tesz vesz, és tud is tenni venni. Lát a pályán, látja, hogy ez a nemzetpuszitó, erkölcsi fertő, ami egy keresztényi és nemzeti mázzal van leöntve és ezzel a szélhámosság még súlyosabb, egy katarzis szerű véget ér. Reméljük mielőbb.
 2. 14 yoyo
  yoyo
  2015. december 18., péntek 13:58
  tévé híján a netről csokorban meg szoktam nézni pl. néhány atv-s fridit, tökre rendben van.
  régebben zavaró volt számomra ahogy leegyszerűsített kérdésekkel az interjúalanyokból is nagyon csupasz válaszokat csalogatott ki, ezek mostanában elég korrekt beszélgetések, elég érdekes témák, többnyire jó interjúalanyok.
 3. 13 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2015. december 18., péntek 09:13
  Nekem is sok rossz emlékem van a népszórakoztató Friderikuszról, az viszont tény, hogy az ATV-s beszélgetős műsoraiban olyan embereket lehet látni, akiket más csatornákon nem. Én sem vagyok oda a stílusáért, zavar, hogy gyakran papírról olvassa fel a kérdéseit, de ezt bőven ellensúlyozza azzal, hogy például Márton Lászlót beszélteti az új könyvéről. Vagy ezen a héten Vicsek Tamást a madárkísérletekről.

 4. 12 Gyurica úr
  Gyurica úr
  2015. december 17., csütörtök 17:17
  „Irigykedtem is rájuk...”

  Ezt egy komoly újság komoly főszerkesztő-helyettese írta. A manus azért irigyli Friderikuszt, mert ő nyilvánosan is tegezheti a Gazdát (Хозяин), aki, ha még a csizmáját is hajlandó volna beletörölni a komoly Friderikuszba, a komoly főszerkesztő-helyettes még jobban irigyelné – mindkettőjüket.
  Kiszel Tünde-i nívó.

  Egyébként így pontos: Friderikusz a média EGYIK megrontója. Pálfy G. is, Stefka is megrontó mutatis mutandis, Obersovszky például tipikus Murányi-származék.
  Mi a különbség az Obersovzsky-Schmitt és a Murányi-Pozsgay interjú között?

  Sebes György a Friderikusztól olyan, amilyen? Nem. Gyárilag olyan. Amilyen.
 5. 11 grrr
  grrr
  2015. december 17., csütörtök 17:01
  Friderikusz egyébként tehetséges. Hülyeség azt állítani, hogy nem az.

  Függetlenül attól, hogy nekem eszem ágában sincs már megnézni a műsorait.
 6. 10 grrr
  grrr
  2015. december 17., csütörtök 16:48
  carisson, honnan az idézet?
 7. 9 grrr
  grrr
  2015. december 17., csütörtök 16:45
  Én valamikor nagyon csíptem a Friderikuszt. Most már régóta nem nézem.

  Még mindig azt képzeli, hogy Gyurcsány normális?

  Egykor vele együtt képzeltem ezt, de én már leszoktam.
 8. 8 carisson
  carisson
  2015. december 17., csütörtök 14:53
  Friderikusz a magyar média megrontója......
 9. 7 carisson
  carisson
  2015. december 17., csütörtök 14:51
  "...Talán Gyurcsány is emlékezett arra a műsorra, mindenesetre röviddel azután, hogy megérkezett a szépen berendezett stúdióba, azt javasolta Friderikusznak, hogy tegeződjenek. Ami kétségkívül sokkal egyszerűbbé, barátságosabbá és kevésbé feszélyezetté teszi a beszélgetést, mi több, a 24 órás együttlétet. Irigykedtem is rájuk, hiszen jó néhány politikussal mi, újságírók is tegeződünk - például Gyurcsánnyal is -, de az interjút már magázódva kell megírni, hiszen mégis csak egy komoly újság komoly cikkéről van szó.
  Az a bizonyos léc, amelyet Friderikusz és Gyurcsány gond nélkül átvitt, most magasan van. Már csak azért is fel van adva a lecke a kormánypárt piárosainak, mert el kell dönteniük, érdemes-e valamely fideszes politikusnak is próbálkoznia a műsorban. Aki képes olyan teljesítményre, mint Gyurcsány, annak persze érdemes. A kérdés már csak az, van-e ilyen. És be lehet-e engedni az oroszlán barlangjába: Friderikusz és a nézők elé.”

  hát nem gyönyörűűűűű...
 10. 6 Gyurica úr
  Gyurica úr
  2015. december 17., csütörtök 13:07
  © alfréd: „Csak vissza kell nézni ostoba, agysorvasztó varieté műsorait a 90-es évekből, amin ő sokszoros milliomos lett. Nincs semmilyen morális alapja, hogy bárkit lenézzen”
  *
  Nem kell visszanézni! Bőven elég emlékezni rá. Sőt sok is.
  Egyébként intellektuális alapja sincs a kritikára, az elítélésre. A lenézésre van, mert pontosan az ilyen (újság)olvasott, a napi politikai, közéleti kérdésekben a nagyátlagnál tájékozottabb, ám kizárólag ótvaros banalitások (közhelyigazságok és hamis közhelyek) harsogására képes fapados fazonok műfaja a szimpla lenézés.

  Én személy szerint akkor hánytam tőle jókorát és szánakozót, amikor Jean-Claude Van Damme-mal eljátszották a Rambó hármat (vagy hányat). Siralmas volt. Ma sem nézem a műsorait, csak akkor, ha egy-egy Szilágyi Ákos, Spiró vagy Sz. Bíró szerepel benne.

  Friderikusz a mocsokból, az agysorvasztásból (pontosabban: a továbbsorvasztásból) gazdagodott meg, a Magyar Narancs pedig abból él, hogy „mikrofonállvánnyá” penderül a Gigászi Giccs-Machinátor elé.
  Mindenki teszi a dolgát.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra