Gulyás Gergely a választási anomáliákról: a Nemzeti Választási Iroda élén egy szakember áll, aki nem elkötelezett a pártok felé

  • Gera Márton
  • 2018. április 11.

Belpol

„Nem biztos, hogy legitimálni kell ezt a hatalmat” – hangzott el egy mai konferencián, ahol Molnár Gyula és Gulyás Gergely vitázott.

Három nappal a választás után rendezett konferenciát a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány, hogy a vasárnapi eredményeket elemezzék. A rendezvény második szekciójában három parlamenti párt képviselője beszélgetett volna, de az egyik résztvevő, Szél Bernadett nem jött el, az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Így végül a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely és az MSZP elnöke, Molnár Gyula beszélgetett.

Gulyás annak kapcsán, hogy hogyan lett a Fidesznek jelenlegi állás szerint 134 mandátuma, vagyis kétharmados többsége, azt mondta, hogy ő minősített többségre egyáltalán nem számított, csak abban volt biztos, hogy meglesz az abszolút többségük. A Fidesz frakcióvezetője ezt a párt talán egyetlen kampánytémájával, a migrációval magyarázta, mert szerinte az emberek egyetértettek a kormány álláspontjával, és azt érezték, hogy „egyről a kettőre tudnak jutni”.

false

 

Fotó: Gera Márton

Molnár Gyula szerint az elemzők is hibásak

„Az elmúlt évtizedek legdurvább, legprimitívebb kampánya volt a mostani” – mondta Molnár Gyula, aki szerint a migráció volt a Fidesz egyetlen kampánytémája, és ez mára már el is tűnt. Ez egyébként igaz, a kormánymédiában ma már alig találni anyagokat a korábban folyamatosan tolt témáról. Molnár egyik legfurcsább kijelentése az volt, amikor azt hozta fel, hogy az elemzőknek és a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalomnak is bocsánatot kell kérnie a választóktól. Ezt az MSZP elnöke azzal magyarázta, hogy szerinte a magas részvételt az elemzők jelentős része korábban az ellenzék számára kedvezőnek írta le, a Közös Ország Mozgalom pedig „az ellenzék osztottságát mutatta, és nem az erejét”. (A mozgalom éppen azt akarta kikutatni a lehető legtöbb körzetben, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt, aki van olyan erős, hogy legyőzze a kormánypárt jelöltjét.)

Molnár azt is megemlítette, hogy nem akarja a felelősséget másokra hárítani, mert világosan látszik, hogy a választók meg fogják büntetni a pártokat. De szerinte néhányan bundáztak, 2022-re készültek, és elfogadták, hogy a Fidesz megnyeri az idei választást.

Mi van a szavazatok eltűnésével?

A konferencián szó volt az egyre-másra kiderülő választási anomáliákról: voltak olyan szavazókörök, ahol egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai, sok helyen pedig meglepően sok lett az érvénytelen szavazat. Ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta, nem jelent meg olyan hír, ami a választási eredményt alapjaiban megkérdőjelezné, de szerinte a kisebb problémáknak is a kormánypártok „voltak többszörösen a kárvallottjai”. Ez egyébként nem igaz, de Gulyás azt mondta, a jogorvoslati lehetőségek rendelkezésre állnak. Amikor László Róbert politikai elemző visszakérdezett, hogy a Fidesz tett-e bármit, hogy tisztán lássunk ezekben az ügyekben, Gulyás azzal válaszolt, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) élén egy olyan szakember áll, aki nem elkötelezett a pártok felé.

Molnár is reagált az anomáliákra, bár szerinte a helyben keletkezett jegyzőkönyvek és a központi jegyzőkönyvek között nem fognak eltéréseket találni. „A tetején lehet probléma, és ott, hogy mi van az urnákban” – tette hozzá Molnár.

false

 

Fotó: Gera Márton

Nem biztos, hogy legitimálni kell ezt a hatalmat

Molnárnak volt egy olyan megjegyzése a beszélgetés közben, miszerint a következő napokban a különböző anomáliák miatt kiderülhet, hogy az új kormány nem tud majd legitim módon működni. Azt is megjegyezte, hogy „nem biztos, hogy legitimálni kell ezt a hatalmat”. Amikor László Róbert rákérdezett, ez azt jelenti-e, hogy az MSZP politikusai nem veszik át a mandátumukat, Molnár már máshogy fogalmazott, és azt mondta, ez szerinte „nem volna jó döntés, mert a politikai haszna nulla lenne”.

Szó volt arról is, mire számíthatunk a következő négy évben a Fidesztől. Gulyás sok újat nem mondott, hanem inkább megismételte Orbán Viktor tegnapi gondolatait, miszerint a „demográfiára” fognak koncentrálni. Az nem derült ki, hogy ez mit is fog jelenti, de a frakcióvezető szerint szankciók biztosan nem lesznek. Ő úgy látja, az önkormányzati rendszerben sem terveznek változást. És ha valakinek kétsége lett volna, azt Gulyás megnyugtatta, hogy „a migráció velünk fog élni a következő években, évtizedekben”, így valószínűleg ezt a témát továbbra sem akarja hanyagolni a párt.

Figyelmébe ajánljuk