Megkérdezték Orbánt, mi a biztosíték rá, hogy nem él vissza a hatalmával

  • narancs.hu
  • 2018. április 10.

Belpol

Jelentős változások jöhetnek a kormányzásban, mondta Orbán egy gyors sajtótájékoztatón, ahol még kérdéseket is kapott.

Meglehetősen furcsa sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a választás utáni második napon, délben.

Már az is szokatlan, hogy Orbán sajtótájékoztatót tart, ugyanis az a propagandaminisztere szerint a vesztesek műfaja. De ezen a sajtótájékoztatón Orbán még egy-két igazi kérdést is kapott: pár perc alatt szóba is került a CEU-ügy, Simicska, Soros vagy a vasárnapi kormányellenes tüntetés. Persze nem válaszolt érdemben semmilyen kényesebb kérdésre.

false

 

Fotó: MTI

A választás utáni nemzetközi sajtótájékoztató egyfajta kötelező kör, viszont itt magyar orgánumok is kérdezhettek, persze szinte kizárólag a kormánybarát újságok, a közmédia, az Echo Tv, az Origo, a Magyar Idők — de volt egy kérdése az RTL Klubnak is.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatóról hivatalos értesítést nem kapott több lap, például a HVG sem, az Index újságírója pedig bár jelen volt, nem kérdezhetett.

Orbán elsőként a példátlanul erős felhatalmazást hangsúlyozta, megerősítette, hogy a legfontosabb témák továbbra is a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás lesznek, ugyanis ő azt olvassa ki az eredményekből, hogy a választók ezt akarják.

A terv szerint következő ciklus súlypontja demográfiai lesz, az azonban nem derült ki, hogy ez mit jelent.

A kormány nem folytatja a munkáját, hanem új kormány alakul, jelentős változtatások várhatók, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrával, ehhez tárgyalni fog a szellemi és kulturális elit szereplőivel. Minderről további részleteket nem árult el, azt sem, hány minisztériumra kell számítani.

A magyar tévé újságírója a vasárnapi kormányellenes tüntetésről kérdezte Orbánt, aki annyit mondott erre:

„Az emberek döntöttek és ennyi."

A Bloomberg újságírója szóba hozta a demokratikus intézmények leépítését, a civilek ellehetetlenítését és a Stop Soros-törvénycsomagot, erre Orbán azt mondta, Magyarország alkotmányos demokrácia és a Stop Sorost még a választások előtt nyújtották be, vagyis

pont a választóktól kapták rá most meg a felhatalmazást.

Ezért is tárgyalják majd az elsők között. Egy másik újságíró az Economisttól az EBESZ kritikáira akarta reagáltatni Orbánt, de ő válasz helyett

megköszönte a közreműködést.

Azt is hozzátette, hogy köszöni, hogy az újságíró politikai állítást tesz a magyar választásról (Orbán: „That's fine!”), amire az újságíró azt mondta, ő nem tett ilyen állítást. Ennyiben maradt a párbeszéd, Kovács Zoltán továbbgördítette az események fonalát.

Volt egy kérdés arról is, milyen garanciák vannak arra, hogy nem él vissza a hatalmával, erre annyit mondott:

Szeretjük az alaptörvényt.

Orbán mindezek mellett egy válaszban arról beszélt, hogy jön majd egy választás, amit el fog veszíteni, kicsikarta magából azt a mondatot is, hogy nemcsak a szavazói, hanem minden magyar állampolgár miniszterelnökének kell lennie, és elég könnyen elismerte, hogy Budapesten rosszul szerepeltek.

Egy külföldi újságíró azt kérdezte, új fejezet nyílik-e Orbán és a sajtó viszonyában, erre Orbán nagyjából annyit mondott, hogy

itt most ő jól érzi magát és elégedett.

Szembesítették Orbánt a Magyar Nemzet megszűnésével is, ezt a szokásos módon hárította el:

Nem foglalkozunk üzleti ügyekkel.

A Guardian rákérdezett a március 15-i beszédében szereplő jogi, morális és politikai elégtételre – erre ő a bosszú szót használta, amit Orbán visszautasított, majd annyit tett hozzá:

A törvényeket mindenkinek be kell tartania.

 


Figyelmébe ajánljuk