Gulyás Gergely: Szükségünk van a diktatúra működéséről való tudásra

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 15.

Belpol

Ezúttal nehezen tudnánk vitatkozni a miniszter úrral.

Szükségünk van a diktatúra működéséről való tudásra, kik és milyen alapon döntöttek emberéletekről – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956 utáni megtorlás adatbázisát bemutató konferencián Budapesten, pénteken.

Gulyás Gergely közölte: az adatbázist létrehozó Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a maga összetettségében mutatja be a rendszer működését.

Kiemelte ugyanakkor, hogy bár gyakran elégedetlenek vagyunk a jogállam helyzetével, értékelni kell a rendszerváltás óta e téren elvégzett munkát. Az igazságszolgáltatás függetlensége semmilyen sérelmet nem szenvedhet – szögezte le.

A NEB a Kúriával és a Legfőbb Ügyészséggel együttműködve az 1956-os megtorlások feldolgozásának első lépésében 126 kivégzéssel záruló per 231 halálos áldozatának, valamint sok száz nyomozónak, ügyésznek, bírónak az adatait tette közzé a perek56.hu internetes oldalon.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?