Gyulay Endre püspök szerint a kapitalizmus a világ igazi problémája

  • narancs.hu
  • 2022. április 29.

Belpol

„Most már olyan milliók mennek el, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes” – mondta a Szemléleknek adott interjúban a templomfelújításokra adott támogatásokról. Szó volt az „állványimádásról”  is.

Videointerjút készített a Szemlélek Gyulay Endre nyugalmazott katolikus püspökkel az egyházat, a hazai közéletet és a világot érintő problémákról. A beszélgetést többek között a Telex szemlézte.

Az 1930-ban felavatott szegedi dómmal egyidős püspök még a Horthy-rendszer idején választotta az egyházi pályát, a szocializmus idején végigjárva az egyházi hierarchiát 1987-ben szentelték püspökké. A rendszerváltás idején és után ismert közéleti szereplővé vált.

Az április 26-án közzétett interjúban többek között arról beszélt, hogy a GDP-alapú gazdaságtól el kellene jutni a szeretet- és igazságalapú társadalomig. Nem csak a magyar társadalom, de az egész világ legfontosabb problémájának a kapitalizmus működését tartja.

„A kapitalizmus mire épül? Arra, hogy én lenyomlak téged, és én ebből fejlődöm. Ez mi? Gyűlölet. Hogy nekem ebből hasznom lesz. Tehát ha ez nem szeretetre, nem segítésre, nem kiegészítésre megy, akkor máris baj van.”

 

Az interjúban szó van a jelenlegi kormányzat egyházpolitikájáról, a politika és az egyház kapcsolatáról. Gyulay Endre azt mondta, hogy ő 1987 óta minden választás előtt körlevélben buzdította a katolikusokat arra, hogy a hitük alapján szavazzanak, de egy párt nevét sem említette. A kérdésre, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a templomba járók többsége azért úgy érzi, a szószékről kifejezetten egy oldal támogatására biztatják őket, a nyugalmazott püspök azt mondta, tilos egy párt mellett prédikálni. 

Az interjúban elhangzik az „állványimádás” kifejezés: van olyan vélemény, miszerint az egyház célja megszerezni minél több ingatlant,  de aztán igazi funkciót nem talál az épületnek. Gyulay Endre szerint sem helyes az állam és az egyház túlzott összefonódása, de míg 1945 előtt a nemesség tartotta fenn a templomokat, a szocializmus után ezt a feladatot az államon kívül más nem vállalhatta magára. A támogatások felhasználásával szerinte is lehetnek problémák, ami pedig a templomfelújításokat illeti, úgy látja, „most már olyan milliók mennek el, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes”.

A püspök úgy látja, jó néhány katolikus gimnáziumra kár kiírni, hogy katolikus, hiszen a diákok közül kevesen járnak misére, és közöttük is még kevesebben tudnak ministrálni. Nem gondolja azt, hogy a keresztény szellemiség attól terjed, hogy egyre több egyházi fenntartású iskola lesz az országban. Úgy gondolja, az egyházi nevelésnek most szemlátomást mennyiségi, és nem minőségi a szemlélete.

 

 

Leadkép: Gyulay Endre ünnepi szentmisén a szegedi dómban 2017-ben. Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.