Hitek és kételyek között - Antal László (1943-2008)

Belpol

Meghalt Antal László professzor, az MTA doktora, az Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottságának tagja, az elmúlt harminc év közéletének fontos szereplője, nemzetközi hírű reformközgazdász. Több korszakos mű szerzője: a késői szocialista tervgazdaságot jellemző alkumechanizmusok feltárásával (Fejlődés - kitérővel, 1979) iskolát teremtett, az 1985-ös Gazdaságirányítási és pénzügyi rendszerünk a reform útján pedig olyan korrajz, amely nélkül aligha lehet megérteni a hetvenes-nyolcvanas évek gazdasági és politikai viszonyait. Utolsó, 2004-ben megjelent könyve (Fenntartható-e a fenntartható növekedés?) amellett, hogy kimerítő látleletet ad a piacgazdasági átalakulásról, az elméleti közgazdaságtan keretében értelmezi és értékeli korunk legfontosabb makrogazdasági és gazdaságpolitikai kérdéseit. Várhegyi Éva

Meghalt Antal László professzor, az MTA doktora, az Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottságának tagja, az elmúlt harminc év közéletének fontos szereplője, nemzetközi hírű reformközgazdász. Több korszakos mű szerzője: a késői szocialista tervgazdaságot jellemző alkumechanizmusok feltárásával (Fejlődés - kitérővel, 1979) iskolát teremtett, az 1985-ös Gazdaságirányítási és pénzügyi rendszerünk a reform útján pedig olyan korrajz, amely nélkül aligha lehet megérteni a hetvenes-nyolcvanas évek gazdasági és politikai viszonyait. Utolsó, 2004-ben megjelent könyve (Fenntartható-e a fenntartható növekedés?) amellett, hogy kimerítő látleletet ad a piacgazdasági átalakulásról, az elméleti közgazdaságtan keretében értelmezi és értékeli korunk legfontosabb makrogazdasági és gazdaságpolitikai kérdéseit.

A tudóssal együtt távozott az élők sorából a nagyon sokunk Antal Lacija, a minden józan gondolatra nyitott, és saját gondolatait is minden érdeklődővel megosztó kolléga és barát. Akire mindig számíthattunk, ha gondolatainkban, módszereinkben vagy következtetéseinkben elbizonytalanodtunk, aki minden fércművünket elolvasott és kommentált, megerősített vagy gonoszkodó megjegyzéseivel elbizonytalanított: bátyánk helyett bátyánk volt. Távozásával önmagunkból veszítettünk el egy darabot: a kétely és a megerősítés oly fontos művelete immár maradék magunkra vár.

Két generáció is élhetett azzal a fantasztikus lehetőséggel, amit Antal László sajátos "szabadegyeteme" kínált: a "gyere, igyunk meg egy sört!" invitálás egyet jelentett azzal, hogy a szerencsés kiválasztott első hallgatója lehet új gondolatainak. Õ, akinél eredetibb és egyúttal alaposabb és önkritikusabb gondolkodóval nem találkoztam, állandó megerősítést várt környezetétől. Mekkora adományt jelentett a kiforrott nézetek, megállapítások helyett vagy mellett az oda vezető út buktatóit és a kételyeket is megismerni! A gondolkodás iskolája - a kifejezés átvételével talán nem sértem meg a kiváló matematikust, Pólya Györgyöt, hiszen ha valaki, hát Antal László gondolkodása megérdemli ezt a minősítést.

De nem csak gondolkodni tanított. Hatalmas tudását is magába szívhatta bárki, aki hallgathatta őt hivatalos vagy nem hivatalos fórumokon, értekezleteken és kocsmákban, egyetemi falak között vagy a rádióban, tévében, aki olvasta könyveit, tanulmányait, a vele készült interjúkat. Ez a tudás egymással ritkán társuló ismeretanyagokból táplálkozott. Óriási műveltsége (egész életében falta a könyveket, és agya közben fényképezte a gondolatokat, amelyeket mindig a szükséges pillanatokban tudott előhívni) negyedszázados államigazgatási tapasztalattal párosult, s kiegészült a valóság tiszteletével, a teóriák empirikus megerősítésének igényével. A szerzők iránti megbecsülése mellett ezért olvasott el minden, esettanulmányokon vagy modelleken alapuló eszmefuttatást, a számok iránti tisztelete mellett ezért bújta a statisztikákat. A mégoly hangzatos elméleteket is csak akkor fogadta el, ha a megismerhető tények nem cáfolták őket.

Antal Lászlóval, a tudóssal és Antal Lacival, a kollégával-baráttal együtt egy olyan ember is távozott az életemből, aki 40 éve, amióta megismertem, fontos igazodási pont volt számomra. Gimnazistaként az ő példája győzött meg arról, hogy matematikusi vénával is érdemes közgazdásznak menni, és be-bejárogatva a Pénzügyminisztérium akkori reformműhelyébe, ahol Laci anyámmal együtt dolgozott, beleszagolhattam a 68-as reform kezdetben a hittől felhevült, élénk vitákkal telt, később a kiábrándultságtól terhes levegőjébe. 1984-ben, amikor hívására a Nemzeti Bankból átigazoltam a Pénzügykutatási Intézetbe, szinte újjászülettem az ő kisugárzásából táplálkozó szellemi légkörben. A közös kutatás során, amelyből a Tőkeáramlás Magyarországon megszületett, nemcsak a logikus gondolkodást és a tények tiszteletét tanultam meg, hanem az írásgörcs leküzdésének receptjét is: végy egy üveg vodkát, és tedd ki az asztalra a papír és a toll mellé. Könyvünk megjelenését 1987 őszén már nem tudtuk megünnepelni: a politikai számítás addigra éppen megszüntette intézetünket. Számára lételem volt a gazdaságpolitika formálásának közege, így nem jött velünk a magáncégként újjászülető Pénzügykutatóba, de továbbra is számíthattunk a hamisságokat felfedő éles szemére, a logikai bukfenceket leleplező elméjére, sőt, az utolsó évtizedben elemzéseire is.

Antal László különös lény volt: mindenki, akit ismerek, szerette őt, annak ellenére, hogy a szó szoros értelmében nem volt "szeretetre méltó". Nem bírta megállni, hogy ne tegyen mindenkire és mindenre pikírt megjegyzést, de ezt, bármennyire is furcsán hangzik, olyan mérhetetlen szeretettel tudta megtenni, hogy senki sem haragudott rá. Te hülye - bókolt az embernek, simogatás helyett összeborzolva haját, és mindezt olyan elbűvölő hangsúllyal és mosollyal, hogy azt nem lehetett másként értelmezni, mint a szeretet jeleként. Szeretett, és cserébe csak egyet várt el: mi is szeressük őt.

Nehéz búcsúzóul azt mondani neki: nyugodjék békében, pedig ez az, amit megérdemelne végre. Soha nem volt megbékélve önmagával, és az őt körülvevő világgal is csak röpke pillanatokra. Ezért emésztette magát egész életében, ez a folytonos békétlenség szülte vívódás és önmarcangolás őrölhette fel testét ilyen rövid idő alatt. A hitek és kételyek viadalának örökségével magunkra maradtunk.

Antal László az elmúlt években több interjút is adott lapunknak a magyar gazdaságról: "A cirkáló lassan fordul, de gyorsan süllyed", 2003. január 9., "A gazdaságpolitika hitelessége megroggyant", 2005. február 17., "Az adórendszer nem csodafegyver", 2006. április 27.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.