Homályban a jövő – Népszavazás a Normafáról

Belpol

Helyi népszavazást tartottak a Hegyvidéki Önkormányzat által benyújtott, a Normafa rehabilitációját érintő ügyben. A talányos kérdésfeltevés Fidesz–MSZP-összefogást és számos aggódó ellenzőt szült.

„Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testületének 10/2015. (I. 27.) számú határozatában foglaltak szerint?” Erről zajlik ma helyi népszavazás a XII. kerületben 6 és 19 óra között. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által jóváhagyott, konkrétnak tetsző, ám kicsit sem tájékoztató jellegű kérdés, úgy tűnik, jóval bonyolultabb annál, mintsem gyors igent vagy nemet ikszeljen rá a választópolgár. Nemcsak azért, mert a feltételezett széles körű tájékoztatás ellenére is akadhat olyan, aki nem vágja kapásból, mit foglal magában a 10/2015. (I. 27.) számú határozat, hanem azért is, mert annak a)-tól h)-ig tartó pontjaival egyáltalán nem biztos, hogy mindenki maradéktalanul egyetért.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Mit rejt a kérdés?

A Hegyvidék Önkormányzatának képviselő-testülete azért támogatja – a határozat szerint – a Normafa területének a helyi, Pokorni Zoltán polgármester által kezdeményezett népszavazást követő helyreállítását, mert érveik szerint a Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. Ezért kiemelten fontos az egész éves használat lehetőségének kidolgozása oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön. Cél a közlekedés szabályozása a közösségi közlekedés előnyben részesítésével, míg a túlzott gépjárműforgalom csökkentéséért az önkormányzat kezdeményezi a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását, valamint oda vezető túraútvonalakat épít ki. A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületeket felújítanák és új funkciók szerint hasznosítanák. Például az önkormányzat tulajdonát képező, Eötvös út 48. szám alatti ingatlanból jönne létre a „Normafa Kapu” látogató- és információs központ, az Eötvös út 40. számú, egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezésével és a meglévő parkoló áthelyezésével a Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely és közösségi tér kialakítására kerülne sor.

Emellett korlátozott síelési lehetőséget biztosítanának; ennek érdekében állítólag az önkormányzat egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hozna létre, amelynek feladata az lenne, hogy folyamatosan figyelje a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat úgy, hogy közben biztosítani kell még a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését is. Ráadásként pedig a közbiztonság javítása érdekében felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével lépnének fel.

A Normafa környezeti terhelésének, zsúfoltságának enyhítése okán pedig a túraútvonalak nagyobb területre történő széthúzása valósulna meg, kijelölésük a Hűvösvölgyig és a Hármashatárhegyig tartana. Mindezen intézkedések megvalósítása érdekében pedig az infrastrukturális háttér kialakítása is megtörténne, amely csomagmegőrzők, öltözők, padok, hulladékgyűjtők, illemhelyek és biztonságos, környezetkímélő, ellenőrzött tűzrakó helyek kiépítését jelentené, az utakat pedig javítanák, a közvilágítást modernizálnák, a meglévő játszótereket fölújítanák, illetve újakat létesítenének.

Együtt a Fidesz és az MSZP

A népszavazást kezdeményező határozatnak mind a civil, mind a politikai szférában egyaránt akadt ellenzője és támogatója. Politikai szinten ritkán látott összefogás jött létre: a kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán az MSZP-s Tüttő Katával és az Együtt képviselőjével, Komáromi Zoltánnal állt össze, hogy közösen biztassák a helyi lakosokat a mai igenekre. Az ellenzők között szerepel a DK, amely Kerék-Bárczy Szabolcs nyilatkozata szerint „nem nyújt segédkezet a maffiapárt alelnökének ahhoz, hogy a Fidesz alelnöke újrapozicionálja magát a válságban lévő kormánypártban”. A fejlesztéshez Kerék-Bárczy szerint elegendő felhatalmazással és forrással rendelkezik a kormány és a kerület is, a referendum mostani felhasználása pedig nem más, mint egy fideszes belharc eszköze. „Nagy kár, hogy a demokratikus ellenzék több képviselője sem vette még észre, hogy díszletként asszisztál Pokorni Zoltán pártján belüli súlyának megerősítéséhez”, ahogy a párt igen sajnálja azt is, hogy „a Fidesz politikusainak csak akkor jut eszükbe a népszavazás, ha az személyes érdekeiket szolgálja”. Ezért a DK arra biztatja a a kerületieket, hogy „élniük kell a lehetőséggel és nemmel kell szavazniuk a kizárólag Pokorni érdekeit szolgáló népszavazás zavaros kérdésére”. A „felújítást” a Jobbik is ellenzi, Gyöngyössy Márton szerint a projekt jelentős magánérdekeket szolgál, mert a bevételekből vendéglátósok, szállodák és egyéb rekreációs tevékenységek üzemeltetői járnának jól, egyébként pedig a terv biankó felhatalmazás lenne az önkormányzatnak.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ehhez képest a PM a közleményében igennel voksol a megújulásra, míg nemmel az átláthatatlanságra; nem konkretizálnak, de a párt egyik tagja, Sipos Péter írásából kiderül, hogy nem hisznek a határozatban foglaltak szó szerinti megvalósulásában, ezért, ahogyan írja, „belőlem hiányzik az »igen« szavazathoz szükséges feltétlen bizalom”, így a párt a nemmel szavazásra ösztönzi a helyieket.

A civilek köreiben a támogatók hangja gyengébb, az ellenzőkéi erősebb. A Védjük meg a Normafát! Normafa – Természetesen petíció és Facebook-oldal több ezer támogatót mozgósított – igaz, nem csak helyieket –, akik különböző formában a népszavazási kérdés „nem” válaszát támogatják. Ahogyan azt ma szűkszavúan voksoló kerületi lakosok kérdésünkre elmondták, nem bíznak abban, hogy a Normafa sorsa nem pénzorientált, üzleti érdekekből fakadó kisajátítás lesz. Volt természetesen olyan választó is, aki szükségesnek tartja a rehabilitációt, ám azt csak átlátható és széles körben foglalt intézkedések mellett preferálná.

Pedig elkészült és nyilvánosságra  is került a „Normafa történelmi sportterület rehabilitációja”, az ún. megvalósíthatósági tanulmány első része, amely közel 300 oldalon taglalja a teendőket; ezt egyébként alvállalkozóként többek között a Zoboki–Demeter és Társai Építésziroda Kft. is jegyzi (a friss Magyar Narancsban A karmester címmel olvashatják Zoboki Gábor építész portréját). Ilyesfajta dokumentumot azonban aligha olvas bárki is puszta passzióból.

Fekete, fehér...?

Az esélylatolgatás egyelőre kockázatos lenne, mindenesetre a helyi népszavazás (is) akkor érvényes, ha a választók fele szavaz, és akkor eredményes, ha az érvényesen voksolók legalább fele vagy igennel, vagy nemmel szavaz.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az önkormányzatot jogilag nem köti semmi, így bárhogyan is alakul a népszavazás, annak eredménye nem kötelező érvényű. Pokorni Zoltán polgármester azonban azt nyilatkozta, hogy elfogadja a népszavazási „többség döntését”. Mindez egy érvénytelen népszavazásnál lesz igazán érdekes, de várjuk ki a végét.

(Eredmény már 20 óra után született, amely szerint a XII. kerületi választók 27,6 százaléka vett részt a Normafa újjáépítéséről szóló népszavazáson, amely így érvénytelen lett. Azonban a szavazók 81 százaléka igennel voksolt, vagyis támogatta az önkormányzat tervezetét. Így azért a Fidesz–MSZP–Együtt-összefogás, élén Pokorni Zoltán polgármesterrel, végtére is örülhet.)

Figyelmébe ajánljuk