Honvédelmi bizottság: Mit mondtak Ruszin-Szendi altábornagynak Ukrajnában?

  • narancs.hu
  • 2022. július 8.

Belpol

A parancsnok mellett a honvédelmi és a belügyminiszter meghallgatását kezdeményezi a szakbizottság két ellenzéki alelnöke.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, parancsnok parlamenti meghallgatását kezdeményezi utóbbi ukrajnai útjáról az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának két alelnöke, Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László György (Jobbik). 

Elfogadhatatlan, hogy a honvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottság tagjainak Facebook-bejegyzésből, illetve sajtóhírekből kell tudomást szereznie arról, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka Ukrajnában tett látogatást az ukrán fegyveres erők parancsnokánál. A látogatás tényéről a minisztérium csak a sajtóhírek megjelenését követően adott ki egy közleményt – írja közös nyilatkozatában a két ellenzéki politikus.

 Úgy érvelnek,  hogy mivel Magyarországon háborús veszélyhelyzet van, a törvény értelmében a kormánynak kötelessége, hogy rendszeresen beszámoljon az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet okának alakulásáról. Ebből kiindulva a bizottságnak tájékozódnia kell arról, milyen információkat kapott a parancsnok Ukrajnában az ottani harcokkal kapcsolatos aktuális helyzetről.

Harangozó és Lukács szerint a magyar határvédelem tárgyában is bizottsági meghallgatást kell tartani, mert fontos kérdésekre nincs válasz, például azzal kapcsolatban, hogyan fogja két hónapos határidővel felállítani a határvadász egységeket a tárca, hogyan kapják meg az érintettek a megfelelő kiképzést, milyen szervezeti keretek között fog működni a rendszer. 

 Bár nem a parlamentben, hanem a Facebookon, videóüzenetben, de Orbán Viktor miniszterelnök ma beszélt a határvadászokról.  Először 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba, ez a szám később 4000 főre nő.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy csütörtökön több mint tízórás kormányülést tartottak, és ennek az az oka, hogy az ukrajnai háború nem csak az ország gazdaságát, hanem a biztonságát is fenyegeti. Számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került. Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határon, több százezer ember kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban. Ezt jelzi, hogy egyre többen próbálják illegálisan átlépni a magyar határt. A miniszterelnök utalt az afgánok és pakisztániak  múlt heti fegyveres összecsapására, ami a Szabadka melletti erdőben történt.

A leadképen Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség parancsnoka

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk