Cserdiben nyomozott a NAV, számlák miatt emeltek vádat

  • narancs.hu
  • 2022. július 8.

Belpol

Bogdán László polgármester halála miatt a kerékpárút ügyében indult nyomozást megszüntették.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több olyan projektet is vizsgált a közelmúltban, amelyek a Baranya megyei Cserdi önkormányzatát érintették – írja a Népszava.

A lap a Baranya Megyei Főügyészségtől azt tudta meg, hogy a 2020. július 15-én 46 éves korában elhunyt polgármester, Bogdán László falujában ellenőrizték a közmunkaprogram pénzügyi gazdálkodását, és bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást. Ugyanez lett a vége a hűtőház ügyében indult vizsgálatnak is.

Bogdán László és a cserdiek úgy gondolták, hogy a helyi és környékbeli őstermelőktől származó gyümölcsöket, zöldségeket ott dolgozzák fel, a 300 milliós támogatásból tervezett kisüzem azonban csak félig készült el, bár a támogatás 80 százalékát elköltötték. A NAV nem tárt fel szabálytalanságot.

A Cserdire tervezett kerékpárút ügyében viszont hűtlen kezelés miatt nyomoztak, mivel az önkormányzat 265 millió forintot nyert a beruházásra, de a pénzt másra fordította. A költségvetési csalás gyanújával indított vizsgálatot 2022 áprilisában zárták le, Bogdán halálára hivatkozva. A Népszava ebből arra következtetett, hogy az önkormányzat jogsértő módon költhette el a pénzt, és ebben a felelősség Bogdánt terhelhette, mert mást nem hallgattak ki gyanúsítottként. A feltételezést az ügyészség nem cáfolta, és nem is erősítette meg.

Egy ügyben viszont vádat emeltek.

2018-ban egy gazdasági társaság, amelyet egy pécsi férfi vezetett, két színlelt számlát állított ki, és ezeket az önkormányzat a polgármester döntése alapján befogadta, és az értük járó 9 és fél millió forintot ki is fizette. A számlák szerint a cég csapat- és kapcsolatépítő tréningeket tartott volna a faluban, de ilyen rendezvény nem volt, és erről a polgármester is tudhatott. Ez ügyben még 2020 júliusában kezdtek nyomozni, a Népszava szerint az idő tájt, amikor Bogdán László öngyilkos lett. A számlákat kiállító férfit költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja az ügyészség, ősszel áll bíróság elé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk