Honvédelmi kiadásokra csaknem 513 milliárd (!!!) forint juthat 2019-ben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. június 13.

Belpol

Ez majdnem 90 milliárddal több, mint idén.

„A kormány által szerdán benyújtott költségvetési javaslat szerint mintegy 86 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét: jövőre csaknem 513 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövőre jelzett nominális GDP több mint 1,16 százalékának felel meg. Az idei költségvetésben ez az arány 1 százalék körül volt” – írja a távirati iroda.

A hír így folytatódik: a kormány már 2012-ben határozatban vállalta, hogy 2016-ig nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, majd 2016-tól kezdődően évente legalább a GDP 0,1 százalékával növelik azt. Azóta többször is azt hangoztatták: a honvédelmi kiadások már 2024-re elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányt.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI

A honvédelmi tárcánál jövőre több mint 38 milliárd forintos bevétellel számolnak. (A jövő évi költségvetés is rögzíti, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált vagyontárgyak értékesítési bevételét a honvédség technikai modernizációjára, valamint a képesség- és hadfelszerelés fejlesztésre kell fordítani, hogy a honvédség „rugalmasan alkalmazkodni tudjon a változó biztonsági környezethez, illetve a NATO elvárásaihoz”.) A tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra 14 milliárd forintos keretet tervez a tárca.

Figyelmébe ajánljuk