Hull a pelyhes fehér hó, sok közvécé lenne jó!

  • LT
  • 2016. december 23.

Belpol

Viccesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az.

A Város Mindenkié (AVM) lakhatási érdekvédelmi csoport még ősszel indított kampányt olyan evidens célokat megfogalmazva, hogy

1. Budapesten legyen több közvécé;

2. a biztosítandó illemhelyek száma legyen törvénybe foglalva.

Az őszi kampányukban arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csak kevés a közterületi illemhely a fővárosban, és a probléma tulajdonképpen mindenkit érint, de arra is, hogy a sokszor erre visszavezethető köztisztasági szabálysértések legnagyobb része (kb. 75%-a) a hajléktalan embereket érinti. „Azt is tudjuk, hogy 2015-ben csak Budapesten több mint 5000 esetben állapította meg a szabálysértési hatóság a Szabstv. 196. § (1) a) pontja szerinti köztisztasági szabálysértési tényállás megvalósulását. Viszont fontos, hogy az előző adat nem kizárólag vizeléssel vagy székletürítéssel megvalósított köztisztasági szabálysértések száma, mert a szemeteléssel, rágókiköpéssel vagy zsebkendőeldobással megvalósult köztisztasági szabálysértések is ezt a számot gyarapítják” – írták akkor, hozzátéve, hogy „az önkormányzatok feladatkörének módosítására van szükség annak érdekében, hogy a közvécék fenntartása kötelezően ellátandó önkormányzati feladattá váljon”.

Közillemhely a Nyugatinál a 40-es években (jobbra)

Közillemhely a Nyugatinál a 40-es években (jobbra)

Fotó: fortepan.hu

A csoport november 19-én, a „vécék világnapján” arra hívta fel a figyelmet, hogy májusban a Fővárosi Önkormányzat városigazgatási osztálya ugyan foglalkozott a problémával, sőt ki is emelték, hogy milyen nagy hiány van közvécékből Budapesten, de az AVM szerint a Fővárosi Önkormányzat ezzel le is tudta a problémát. „Szeretnénk emlékeztetni az önkormányzatot, hogy a feladatait ne terheljék másra. Nagyon köszönjük, ha napirendre kerül ez a téma! Kérjük, tudatosabban foglalkozzanak a problémával. Kérjük, hogy alapvető emberi méltóságunkban ne alázzanak meg minket” – hangzott el akkor, ám mivel érdemi lépés azóta sem történt,

újabb akcióra kerül sor.

Mivel A Város Mindenkié az Utcajogásszal közösen „A Szükség törvényt bont” jeligére törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani a témában, addig is minden lehetséges fórumon fel kívánja hívni a főváros vezetőségének figyelmét arra, hogy szükség van közvécékre.

Ezért ma 18–19 óra között a Belvárosban, a Deák térnél lévő Városháza park karácsonyi vására előtt, a 9-es busz megállójánál lévő ’működő’ közvécénél adnak elő egy olyan „műsort”, melynek keretében a Bennfentes Kívülállók Közkórus (BKK) átdolgozott karácsonyi klasszikusokat (köztük a Hull a pelyhes fehér hó, sok közvécé lenne jó! c. slágert) énekel. Ennek ellenére mégsem a viccelődésé lesz a főszerep: az AVM ezúton is tájékoztatni kívánja a közvéleményt a jelenlegi áldatlan állapotokról.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?