ISM-pályázatok: Nyárleszállítás

  • Virág Tamás
  • 1999. július 1.

Belpol

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) 50 millió forintot írt ki az idei gyermeküdültetésre. A sportminiszter ezzel egy időben döntött az augusztusi kecskeméti kettesfogat-hajtó világbajnokság minisztériumi 30 millió Ft-os támogatásáról is. A kormányprogramban kiemelt helyen szereplő fiatalok támogatása jövőre halasztódik.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) 50 millió forintot írt ki az idei gyermeküdültetésre. A sportminiszter ezzel egy időben döntött az augusztusi kecskeméti kettesfogat-hajtó világbajnokság minisztériumi 30 millió Ft-os támogatásáról is. A kormányprogramban kiemelt helyen szereplő fiatalok támogatása jövőre halasztódik.

"Tisztelt államtitkár úr! Sajnos a remélt támogatásnak még a 10 százalékát sem kaptuk meg, így a résztvevők költségei kb. 2600 Ft/fő összeggel növekednének. Ezért a táborozók közül 31 fő nem tudja vállalni a tábort" - áll egy szabolcs-szatmári iskola ISM-nek címzett levelében.

A pályázatok nyertesei gyermekenként átlagosan 324 Ft támogatást kaptak, ami átlag egyhetes időtartammal számolva már majdnem napi 50 Ft. (A napi költségek 1200 Ft körül vannak.) Az ISM egy munkatársa szerint viszont "sok kicsi sokra megy, s különben is májusban, a kiírás megjelenésekor egy jó pedagógusnak már tudnia kell, miből táboroztat".

A két tábor

Korábban mind a pedagógus-szakma, mind a parlamenti ellenzék jelezte a szaktárcának, hogy kicsit elszaladt az idő, valamint a tavaly megpályázható összeghez képest kevésnek tűnik az idei. "Miért csináljátok ezt, Tamás, ha kiosztanátok 500 millió Ft-ot, ti lehetnétek a jófiúk" - látta el segítségképpen már márciusban tanáccsal az ifjúsági minisztert Horn Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselő, aki azóta is rendszeresen okvetetlenkedik e témában a T. Házban. A parlamenti párbeszéd hatékonyságát figyelve nem csoda, hogy ettől még maradt minden a régiben, hiszen ahogy Wootsch Péter, az ISM közigazgatási államtitkára nyilatkozta, "a gyermeküdültetés finanszírozása nem tartozik az állam, illetve a kormány kötelező feladatai közé".

Az ifjúsági turizmus fejlesztése a tárca számára ugyanis csak akkor válik aktuálissá, ha a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványnál (NGYIK) megtörténnek bizonyos személyi változások. A kuratórium összetétele az ISM szerint ugyanis nem ideális: a tagokat még az előző kormány idején nevezték ki, büntetésből az ISM ezért gyakorlatilag parkolópályán tartja az NGYIK-t. A szoci közeli közalapítvány elméletben kapott ugyan 228 millió Ft költségvetési támogatást, ám a gyakorlatban mindössze negyedévenként 20 millió Ft-ot postáz nekik a minisztérium. "Tavaly időben kaptuk meg a költségvetési támogatást, s ebből 70 millió Ft-ot költöttünk nyári táborozásra. 17 ezer gyermek részesült körülbelül 1000 Ft/fő/nap támogatásban. Emellett az ideihez képest jóval nagyobb állami pénzek álltak rendelkezésre" - tájékoztat Varju László, az NGYIK kuratóriumi elnöke.

"Arról persze nem beszél a Varju úr, hogy legtöbbször a saját ingatlanjaikban történő táboroztatás költségeinek egy részét pályáztatták meg, vagyis a pénz az NGYIK-nál maradt" - replikázik erre az ISM magát megnevezni nem kívánó munkatársa. Az ISM-nek mindenesetre kényelmes a jelenlegi helyzet: év végén lejár a kuratórium megbízatása.

A minisztériumban fontosnak tartják Zánka ez évi támogatását is, bár Horn szerint "inkább kellene a kis táborokat, például a vándor-, vízi vagy erdei táborokat segíteni, mintsem azt a gyermekvárost, ahonnan az ott üdülő könnyebben talál haza, mint az étterembe".

A kiírt keretet az elbírálás során (valószínűleg a Honvédelmi Minisztérium plusztámogatása révén, ami a cserkész-, illetve honvédelmi érdekeltségű táborokat hozta jobb helyzetbe) megnövelték, így összesen 53,466 millió Ft-ot oszthattak ki. A beérkező közel 6000 pályázó fele nyert el 10-60 ezer forint közötti összeget. Utóbbit kizárólag a 860 gyereket táboroztató Székesegyházi Nagyboldogasszony Plébánia Torna-kondi-nyár tábora.

Wootsch Péter elmondta, hogy a pályázatok elbírálását végző zsűri tagjai pedagógusok voltak, akiknek egy hétvége alatt kb. 150 pályázatot kellett átnézniük. Az ISM egyik munkatársa szerint pályázatonként 200 Ft térítési díjban részesültek, ami a "szokásosnál sokkal kevesebb" volt. A grémium tagjaival nem tudtunk beszélni, mert ez "ugyan nem titkos, de nem is publikus, s ilyent a Népszava szokott kérdezni" - válaszolták érdeklődésünkre a tárcánál. Az is kiderült, hogy "a miniszter úr az összeg nagyságát látva, eltekintett a miniszteri keret saját célra való felhasználásától", ami, figyelembe véve, hogy szervezetenként átlag 17 000 Ft ütötte a szerencsés nyertes markát, érthető, sőt nagy bölcsességre utal.

Boldog nyertesek

A legoptimálisabb esetben pont ez az összeg hiányzott, s hurrá, nyaralunk! Akkor van némi baj, ha komolyan pályáztunk, s nem az összeg tizede (amit elnyertünk), hanem az egész kellene a táborhoz. Ha nem mondjuk le, hanem kalandvágyóbbak vagyunk, s nekivágunk a nagy feladatnak. Így tett az egyik többségében roma diákokat tanító ferencvárosi iskola, amely 108 fő nyolcnapos táborára kapott 15 000 Ft-ot. Gyerekenként 500 forint jutott az egyheti programokra, ez is saját befizetésekből. Hogy mire költötték az elnyert pénzt, a táborvezető a hazaérkezés napján nem tudta megmondani, mert az összeg még meg sem érkezett, az iskola előlegezte meg.

Lapzártánkig csak elvi álláspontot alakítottak ki az ISM-ben azon pályázók ügyében, akik jelezték, hogy megtartanák a tábort, de a kapott összeg arányában legalább részben csökkentett időben, létszámmal és/vagy pedagógiai tartalommal. Ezzel ugyan pontosan az eredeti, a "gyermekmegőrzőket" elutasító koncepció sérül, ám úgy vélik, el fogják fogadni a változtatásokat. Ehhez viszont módosítani kellene a szerződéseket, de nyár közepén erre már nincs mód.

Vitathatatlan, hogy konkrét haszonhoz is lehet jutni. A nyertesek legalább a pályázati díjat (1000 Ft pályázatonként) visszakapják, s nagy tapasztalatra tehetnek szert a fénymásolás terén, hiszen a támogatási szerződésben vállalják, hogy a bevételekről, költségekről elszámolást készítenek. Ehhez mellékelniük kell a számlamásolatokat és a pénztári bizonylat hitelesített másolatát is. Jó befektetés lehet, érdemes volna kiszámolni, nem nagyobb-e a macera, mint a bevétel.

Botrány persze nem lesz, hiszen a pedagógusok már nyaralnak vagy nyaraltatnak, a gyerekek pedig bárhol tudnak szünidőtölteni. Mindenesetre a már megszokott jó PR érdekében a nyertesek értesítő levelét a miniszter, míg az elutasítottakét a minisztérium egyik beosztott munkatársa írta alá.

Virág Tamás

A nyertesek listája:

www.ism.hu

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.