Itt az újabb verzió az MSZP–DK–Párbeszéd összefogásról
Molnar-Karacsony_top_story_lead.jpg

Itt az újabb verzió az MSZP–DK–Párbeszéd összefogásról

  • narancs.hu
  • 2017. december 19.

Belpol

Külön lista, közös jelöltek, Karácsony nem indul.

A 444 azt írja, megegyezett egymással az MSZP és DK a jövő évi választásokról. Ennek értelmében a két párt külön listát indít. Az egyéni körzetekben csak az egyikük indít jelöltet. Karácsony Gergely (a Párbeszéd elnöke) lesz az MSZP és a DK közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony nem kerül fel egyik párt listájára sem, és egyéniben sem indul. A Párbeszéd el sem indul pártként a választásokon.

Karácsony többször is mondta, nem szeretne országgyűlési képviselőként dolgozni, csak a miniszterelnök-jelöltséget vállalja. Azzal azonban, hogy a Párbeszéd sem méretteti meg magát, komoly állami támogatásról, gyakorlatilag az egyetlen komoly bevételi forrásáról mond le. Kérdés, hogy az MSZP ezért mivel tudja kompenzálni a pártot. A döntés hátterében az lehet, hogy ha két párt közös listán indul, akkor nem 5, hanem 10 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe. A szocialisták valószínűleg attól tartanak, előfordulhat, hogy nem érik el a 10 százalékot, a közvélemény-kutatási adatok alapján erre minden esély megvan.

A megegyezés még nem hivatalos, azokat szerdán a pártok vezetőinek is jóvá kell hagynia. Szóval vagy így lesz, vagy nem. Karácsony szerint februárig ráérnek a megegyezéssel.

Figyelmébe ajánljuk