Hogyan gondoskodik a Fidesz a kudarcot valló politikusairól?

Játékban maradhatnak

  • Rácz Tibor
  • 2017. szeptember 10.

Belpol

Kudarcot valló, lebukott politikusaink ritkán tűnnek el a süllyesztőben, főleg, ha kormánypártiak. A Fidesz nem hagy senkit az út szélén, legalábbis, ha az érintett lojális Orbán Viktorhoz, és esetleg tudhat is valamit a párt belső ügyeiről. Alább néhány jellemző példát szedtünk össze a közelmúltból. Persze, nem csak fideszes jelenség ez.

Hamarosan nyit az Auchan első szupermarketje Szekszárdon, a Liszt Ferenc téren, a szocialista építészet egyik műremeke, a Korzó Áruház helyén. A franchise első szekszárdi szupermarketje nyitásának tényét nemrég közölte a multi a sajtóval, a régi épület már bontás alatt áll. A szocialista időket idéző áruház mellett egy divatárubolt működött itt az utóbbi években, meg egy fitneszklub. Az alakformáló vállalkozás tulajdonosai Horváth Zsuzsanna és Horváth Istvánné, Horváth István egykori polgármester, országgyűlési képviselő testvére és édesanyja.

Az épületben korábban működő divatárubolt tulajdonosa pedig a Horváth Sport Kft., amelynek alapító-tulajdonosa Horváth István volt, s amelyben jelenleg résztulajdonos a testvér és az édesanya. Nem megy rosszul a bolt, tavaly is nyereséges volt a cég, 171,8 millió forintos árbevétel mellett 7 milliós profittal. Horváth polgármestersége idején, amikor a cég ügyvezetője a „nevére vette” a céget, magasabb volt az árbevétel, 2012-ben például 322 millió forint, igaz, akkoriban veszteséget termelt, de 2013-ban is meghaladta a negyedmilliárdot az éves árbevétel. „Szerintem ez is a Pistié. Ki másé lenne?” – mondja egy szekszárdi polgár a Liszt Ferenc téren.

„Pisti”, azaz Horváth István az a fideszes politikus, akiről akkori párttársa, Hadházy Ákos (jelenleg az LMP parlamenti képviselője) hangfelvételt készített, amint a trafikpályázatokról azt fejtegeti, hogy ki és miért kaphat koncessziót, illetve ki és miért nem. A lényeg: „elkötelezett jobboldalinak” kellett lenni. A testvére valószínűleg az volt, mert ő kapott koncessziót. (A trafikpályázati botrányról lásd: Kormánypártiak hálózzák be az országot, magyarnarancs.hu, 2013. október 2.)

Valószínűleg a 2013-ban kisemmizett egykori trafikosok, akik akár évtizedekig is foglalkoztak a cigaretta és egyéb termékek árusításával, nem törtek ki örömujjongásban, amikor a megyei közgyűlés kitüntette az egykori polgármestert. „Tolna megye elismertségéért folytatott elkötelezett munkája, országgyűlési képviselőként, polgármesterként Szekszárd és térsége fejlődéséért, a települések javára végzett fáradhatatlan, magas színvonalú tevékenysége, a borvidék gyarapodásáért, számos, sportot is érintő fejlesztés, beruházás megvalósulása érdekében kifejtett kimagasló közéleti tevékenysége elismeréséül Horváth István országgyűlési képviselő kapta a Tolna Megyéért-díjat.” Az idézet a most már a Mészáros Lőrinc médiabirodalmához tartozó megyei napilap hírportáljáról, a TEOL.hu tavaly szeptemberi tudósításából mutatja, hogy Horváth István renoméja közel sem kopott meg az utóbbi években a helyi politikában. Az országosban sem, mivel a 2013-as botrányokat követően nemhogy nem kellett lemondania, de a 2014-es parlamenti választásokon újra országgyűlési képviselőnek választották, majd miniszteri biztosi megbízást kapott azzal, hogy duplázza meg 2014 és 2017 között a hazai sertésállományt 6 millióra, ami egyelőre nem jött össze neki. Ettől függetlenül ő az elnöke a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének is. És ahogy a Fidesz üldözi a „fantomszervezeteket”, úgy Horváth a fantomkocák bősz fölszámolásába fogott tavaly, ugyanis az ő javaslatára a tagoknak anyakocánként 1000, a nem tagoknak 1500 forintot kell befizetniük azokért az igazolásokért, amelyekkel a gazdálkodók a tenyészkoca után állatjóléti támogatást igényelhetnek. Egy szaklapnak adott nyilatkozata szerint ezzel azt akarja elérni, hogy ne lehessen bemondásra támogatást felvenni.

Nyilván merő véletlen, de a Horváth vezette szövetség székhelye annak az Agrosystem Kft.-nek a szomszédságában van Herceghalmon, amelynek a tulajdonosa a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó Talentis Group. Az is véletlen lehet, hogy az immár az Opimus Nyrt.-hez tartozó mezőgazdasági cégeket – a Hidasháti és a Csabatáj Zrt.-ket – egy szekszárdi fideszes politikus, a Horváth István kegyeltjének tartott Kerekes Csaba segítette át Mészáros Lőrinc kezébe.

 

Tarjáni kevert

Horváth észak-magyarországi kollégája, Székyné Sztrémi Melinda is nagy túlélő. Igaz, amikor tavaly augusztusban a Facebook-oldalán elkeseredett bejegyzést tett közzé, miszerint „három diplomával, 35 év közalkalmazotti/közszolgálati jogviszonnyal munkát keresek”, néhányan azt gondolhatták, kiábrándult Orbán Viktorból. Pedig nem! A miniszterelnök márciusi, ottani látogatása után megosztotta azt a hivatalos videót, amelyen Orbán arról beszélt, hogy jelentős forrásokat kap Salgótarján, noha a város vezetését a szocialisták kaparintották meg. Székyné Sztrémi Melinda nyolc éven keresztül, 2014-ig volt Salgótarján polgármestere, amíg ki nem kapott az önkormányzati választásokon az MSZP-s Dóra Ottótól. „A Fidesz senkinek nem engedi el a kezét” elvet követve a veresége után a kormánypárt elhelyezte, és ehhez három embert kellett elmozdítani a he­lyé­ről. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ területi vezetője, és így Nógrádban az egyik legnagyobb foglalkoztató lett. Az említett tavaly augusztusi Facebook-bejegyzés idején azonban már nem volt elégedett a helyzetével, ezért otthagyta a Kliket. De így sem maradt az út szélén: nem sokkal később az Óbudai Egyetem új telephelye, a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatójaként tűnt fel, ráadásul az egyetem mintegy egymilliárd forintos uniós forrásból fel is újítja a salgótarjáni Május 1. úti épületét, hogy kampusszá alakulhasson.

Salgótarjánban amúgy kicsit magasabb az egy négyzetméterre eső nagy túlélő politikusok száma, mint az országos átlag. Az MSZP is kitermelt egy elnyűhetetlen politikust, akinek még az sem ártott, hogy a felesége neve fölbukkant a gyanús cégügyeket tartalmazó panamai dokumentumokban. Konti Csilla középiskolai tanárnő, de ehhez képest elég tekintélyes pénzösszegek mozogtak szamoai és svájci számláin: százmilliók, forintban. Konti Boldvai László egykori MSZP-pénztárnok felesége. Az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet tagjaként dolgozó Direkt 36 találta meg a hatalmas adatbázisban a politikusfeleséget, akinek offshore számlái abban az időben voltak aktívak, amikor Boldvai az Országgyűlés tagja volt. (Boldvai neve a hajdan nagy vihart kavart 1996-os Tocsik-ügyben is fölmerült, de felmentették és tovább politizált.) Boldvai tavaly beismerte az akkor aktuális szocialista pártelnöknek, Tóbiás Józsefnek, hogy érintett az offshore-botrányban, majd bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát. Nem bírta sokáig, tavaly decemberben aktivizálta magát az MSZP színeiben.

 

Két nagyágyú

Boldvai az offshore-botrányával és az eltitkolt százmillióival együtt is kismiska Várhegyi Attilához, a Fidesz „végrehajtójához” képest. A 168 Óra egyik forrása jellemezte így Várhegyit, mert szerinte ő volt az, aki a Simicska–Orbán-tandemet fölrobbantó G-nap után nagytakarítást tartott az MTVA-nál: kipucolta a közmédia környékéről a Simicska Lajoshoz köthető cégeket, beszállítókat, személyeket, hogy megcsinálja a helyet az új idők új kegyeltjeinek.

Várhegyit 2002-ben egyébként egy év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. (Lásd: Alkalmazkodóképesség, Magyar Narancs, 2002. október 17.) Csakhogy Várhegyi régi harcos és garantáltan Orbán-hű, így nem véletlen, hogy az ítéletet követően még pártigazgató maradt a Fidesznél. Várhegyi büszke az Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolatára, arra, hogy a miniszterelnök egyeztet vele egyes döntéseiről. Nexusát a nagyfőnökkel előszeretettel hangoztatja is. Médiatanácsadó cégei, a 2006-ban alapított Prestige Média Kft. és a Myself Consulting Kft. révén előbb a fideszes vezetésű városokban kapott zsíros szerződéseket, majd a 2009-es pécsi időközi polgármester-választás sikeres kampánya után újra a legnagyobb presztízsű háttéremberek közé került. Várhegyi irányította ugyanis Kubatov Gáborral közösen az akkori kampányt. Fő cége, a Prestige Média ekkor csúcsra járt, a 2009-ben 150 milliós árbevételű vállalkozás 2010-ben már 370 millió forint fölötti bevételt könyvelhetett el. Azóta sem megy rosszul a 80 milliárd forint fölötti költségvetéssel dolgozó MTVA-nak beszállító Várhegyi-cég sora: tavaly a Prestige 124 millió forintos árbevétel mellett 56 millió forint profitot termelt.

A NER-ben bevett dolog fölfelé bukni. Példa rá Papcsák Ferenc, akinek a zuglói polgármestersége enyhén szólva nem volt balhémentes (lásd: Jól mozog a kispályán is, magyarnarancs.hu, 2013. október 2.), s mint azt a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette önkormányzat egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentése állítja, Papcsák hat olyan szerződést is kötött polgármesterként 2010 és 2014 között, amelyekkel százmilliós károkat okozhatott a kerületnek. Az átvilágítás készítői több esetben is feljelentés megtételét javasolták az önkormányzatnak, míg Papcsák Ferenc a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy ezeknek a gyanúsítgatásoknak nincs semmi alapjuk. A zuglói dokumentum többszörös túlszámlázások miatt büntetőfeljelentést javasol például a HBF Építőipari Kft.-vel kötött 480 millió forintos keretszerződés kapcsán. Aztán egy Fidesz-közeli közétkeztetési cég is feltűnően jól járt a Papcsák által aláírt zuglói szerződéseinek köszönhetően.

A 2014-es önkormányzati választást Papcsák nagyon elbukta, mi több, a Fidesz a választókerületi elnöki pozícióból is visszahívta, de a civilben ügyvéd expolitikus remekül elvan. Fesztiválok VIP-részlegeiben Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével és hasonló kaliberű személyekkel kapták le fotóriporterek, és nem mellesleg ő lett a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke havi 3,5 millió forintos díjazásért (plusz havi félmillió forintért Audit bérelnek a számára).

 

Vadászszerencse

Az eltávolíthatatlanság klasszikus megtestesítője a nyughatatlan államtitkár, Szabó Zsolt, aki Hatvan polgármesteri székének elvesztését megfejelte a helyi Fidesz-alapszervezet összeomlásával és feloszlatásával – de máig felveheti államtitkári fizetését. Igaz, sosem volt szégyenlős, egyike azoknak a politikusoknak, akik szívfájdalom nélkül nyaltak fel dupla költségtérítést. Helyi polgármesterként és országgyűlési képviselőként (2010-től ül a parlamentben) is tartotta a markát, bár később ezt a pénzt, mint a hasonszőrűek mindegyikének, neki is vissza kellett fizetnie.

Hatvani utódjával, a szintén fideszes Horváth Richárddal jószerivel ott ütik egymást, ahol érik. A Fidesz legfelső vezetése azonban minden hibáját elnézi: hiába tárta fel a sajtó, hogy családja cégén keresztül felhúzott a Nógrád megyei Szuhán egy panziót 32 millió forintos uniós támogatásból. Az épület egyébként sosem üzemelt panzióként, hanem főleg saját célra használják nyaralóként. Hiába derült ki róla, hogy nincs is PhD-je, noha néhány évvel ezelőtti önéletrajzaiban ezt állította; vagy hogy a jelentősebb környékbeli állami vagy európai uniós támogatásokból megvalósuló beruházásoknál mindig feltűnik egy bizonyos közeli hozzátartozója. Az pedig szinte természetes, hogy ezeknél a beruházásoknál a Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és mozgósítási szakelem által elnökölt Fradihoz köthető Bástya Millenium Kft. az udvari kivitelező. Az a cég, amellyel a már Horváth Richárd vezette önkormányzat perben áll: a tét 200 millió forint, ugyanis az alperes Bástya Millenium a város szerint ekkora kárt okozott azzal, hogy a Szárazmalom-projekt nem valósult meg. Szabó Zsolt állja a sarat, legyenek a vádak valósak vagy valótlanok. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős államtitkára a maga kikezdhetetlenségét a vadászmezőkön, sűrű erdőzúgás közepette és azt követő néhány kupica mellett biztosította be. Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök pártfogoltjának tartják, mely címke ellen Szabó eddig sosem tiltakozott. Igaz, nehezen is cáfolhatná, hiszen a hatvani kastély Magyar Vadászati Múzeummá alakítása – ami Semjén és Szabó közös szerelemgyermekeként van elkönyvelve – minden efféle tagadást gyöngítene. Hiába pletykálták két éve, hogy meneszteni fogják, maradt, és addig ügyeskedett, míg a nagyobb volumenű Heves megyei, de főleg hatvani döntések újra a kezébe kerültek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?