A Fidesz jelöltje nyert Tiszavasváriban az időközi polgármester-választáson, vége a Jobbik-uralomnak

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Belpol

Soha nem volt még a településnek fideszes vezetője, most lett.

Három településen rendeztek ma időközi önkormányzati választást: Tiszavasváriban és Háromfán polgármestert, Alsószentivánon képviselőket választottak.

Csak egy helyen indított jelöltet a Fidesz–KDNP: Tiszavasváriban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen azért kellett időközi választást tartani, mert Fülöp Erik (Jobbik) polgármester április 8-án az országgyűlési választásokon pártja listáján képviselői mandátumot szerzett, és összeférhetetlenség miatt lemondott településvezetői tisztségéről.

A szeptember közepén megrendezett választáson öten versengtek a szavazatokért:

  • Szőke Zoltán a Fidesz–KDNP színeiben,
  • függetlenként pedig Badics Ildikó, Tiszavasvári jegyzője,
  • Munkácsi Mihály volt fideszes, akit amikor alpolgármester lett 2014-ben, kizárt a Fidesz,
  • Nácsáné dr. Kalán Eszter a Tiszavasvári Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ vezetője,
  • és Rozgonyi Attila, a város volt polgármestere, aki mögé 2010-ben a Fidesz is beállt, de nem sikerült nyernie.

A választói névjegyzékben mintegy 9900 szavazó szerepelt.

Bár fideszes jelölt eddig még sosem nyert Tiszavasváriban, a többi párt ezúttal nem indított saját jelöltet. Szőke Zoltán 20 éve önkormányzati képviselő, és 24 éve politizál a Fidesz tagjaként. Ugyan függetlenként indult, a város jegyzője, Badics Ildikó viszont a helyi Jobbik támogatását élvezi, egyértelműen a távozó jobbikos polgármester jelöltjének tartották.

Fülöp Erik a Jobbik térnyerésével 2010 óta volt a település polgármestere. 2014-ben 52 százalékkal nyert, 2602 szavazatot kapott. Akkor két független ellenfele volt, a második helyen 46 százalékkal, 2315 szavazatot gyűjtve Hosszú József végzett.

Az áprilisi parlamenti választáson a Jobbik az országos eredményénél jobban szerepelt a városban.

Történelmi eredmény

A szeptemberi időközin ellenben Szőke Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város aljegyzője az MTI-vel. A bőven este tíz után kijött MTI-hír szerint a voksoláson 4609-en jelentek meg, az érvényes szavazatok száma pedig 4546 volt.

Az önkormányzati testületben képviselőként dolgozó kormánypárti jelöltre 1897-en szavaztak, a négy független jelölt közül a város jelenlegi jegyzőjére, Badics Ildikóra 1676, Rozgonyi Attilára 433, a szintén testületi tag Munkácsi Mihályra 361, míg Nácsáné Kalán Eszterre 179 szavazat érkezett.

A Somogy megyei Háromfán az eddigi, független településvezető júniusi halála miatt tartottak polgármester-választást. A tisztségre hat független jelölt pályázott, akikre a több mint 700 lakosú település 560 választópolgára voksolhatott.

A Somogy megyei községben Lakosa László nyert 116 szavazattal, míg a szintén független vetélytársai közül Tratnyek Gyula Dezső 74, Szakács Ferenc 58, Fodor Ferenc és Hautek József 42-42, Benkovics Győző 15 érvényes voksot kapott.
A nagyatádi járáshoz tartozó község választópolgárai közül 349-en éltek választójogukkal, közülük ketten érvénytelenül ikszeltek.

A Fejér megyei Alsószentivánon önkormányzati képviselőket választottak, mert számuk a szükséges létszám alá csökkent. A három képviselői helyért három független jelölt indult, a választói névjegyzékben 491-en szerepeltek.

Figyelmébe ajánljuk