Jogsértő reality show-k: Ez a való világ, nagy testvér!

  • Félix Péter
  • 2002. november 21.

Belpol

Építési engedély nélkül húzták fel az RTL Klub Való Világ produkciójának otthont adó Kunigunda utcai házat, azaz a műsor - a törvény betűje szerint - illegálisan működik. Némileg enyhébb a helyzet a Tv 2 Big Brother show-jánál: itt a napokban postázza a X. kerületi polgármesteri hivatal a fennmaradási határozatot, igaz, megspékelve a mintegy 18 millió forintos építésrendészeti bírsággal.

Építési engedély nélkül húzták fel az RTL Klub Való Világ produkciójának otthont adó Kunigunda utcai házat, azaz a műsor - a törvény betűje szerint - illegálisan működik. Némileg enyhébb a helyzet a Tv 2 Big Brother show-jánál: itt a napokban postázza a X. kerületi polgármesteri hivatal a fennmaradási határozatot, igaz, megspékelve a mintegy 18 millió forintos építésrendészeti bírsággal."Semmiféle építésiengedély-kérelem nem érkezett hozzánk az RTL Klub részéről, így hivatalosan tudomásunk sincs arról, hogy a Magyar Televízió Kunigunda utcai telephelyén felépült volna a Való Világ produkció - lakás céljára is szolgáló - épülete" - jelentette ki lapunk érdeklődésére Sárádi Kálmánné, a III. kerületi polgármesteri hivatal jegyzője. Éppen ezért építésrendészeti eljárás sem folyik az ügyben. A jegyzőnő állítása szerint a közeljövőben megy ki egyik szakértőjük a helyszínre - vizsgálódni. Tájékozatlan az ügyben dr. Muszkás Mária, a III. kerületi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) helyettes vezetője: állítása szerint ők sem kaptak

semmiféle engedélyezési kérelmet

Hasonló cipőben járnak a III. kerületi tűzoltó-parancsnokságon is, így hivatalosan nem létezik az a behemót épület, amely előtt egyébként a kiszavazások idején százával csápolnak a tinédzserek. "Nem tudom, építésiengedély-köteles-e a villa, de tudtommal minden szükséges engedélyünk megvan" - jelentette ki kérdésünkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. A Való Világ produkció vezetőjét váratlanul érte a hír; semmiféle konkrétummal nem tudott szolgálni a játék előkészítéséről, s az azzal megbízott felelősöket sem kívánta megnevezni.

Hasonló a homály a Magyar Televíziónál (MTV) is, amely némileg meghökkentő módon nemcsak építési területet biztosított egyik legnagyobb piaci konkurensének, de bérbe adta számára VIII. stúdióját is. Hosszas kutatás ellenére sem sikerült egyetlen illetékest sem találnunk, aki ismerte volna e szokatlan ügylet hátterét. Az MTV egy magát megnevezni nem kívánó alkalmazottja úgy vélte: az RTL Klub mindenképpen beindította volna a Való Világot; még mindig jobban jártak, hogy kihasználatlan kapacitásaikat bérbe adta a vállalkozási osztály. Arra a kérdésre: elképzelhetőnek tartaná-e, hogy a Tv 2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Rt. kiadja a saját stúdióját az RTL Klubnak, csak annyit válaszolt, hogy ezt nem tartja valószínűnek, mint ahogyan azt sem, hogy az MTM-SBS-nek valaha is lenne ekkora "szabad kapacitása".

A dolgok állása szerint tehát a Való Világ

szeptember közepétől illegálisan

működik. Nemcsak a villában jelenleg lakó hét ember tartózkodik ott jogellenesen, de a harminc kamerát működtető személyzet is. Különösen aggályos ez egy olyan médium részéről, amely annak idején minden követ megmozgatott a Citadella 4 U Kft. illegális építkezési ügyében; a gellérthegyi teraszépítés fejleményeiről szóló tudósítások idején az RTL már javában engedély nélkül építtette a saját villáját. A Citadellánál épített terasz ügyében azóta a Fővárosi Bíróság felfüggesztette a bontást, s a létesítmény sorsa talán a november 26-án folytatódó tárgyaláson dől el. De vajon mi lesz a sorsa a villának, ha bebizonyosodik, hogy illegálisan építették és működtetik? Elvben ilyenkor fennmaradási engedélyt kellene beadni, de ha a hatóságok komolyan vennék az előírásokat, a hosszadalmas engedélyeztetési procedúra végéig a műsornak mindenképpen szünetelnie kellene.

A III. kerületi polgármesteri hivatalnál nem kívántak még elvi szinten sem állást foglalni a műsor jövőjéről. Sárádi Kálmánné jegyző úgy vélte, előbb kivizsgálják az ügyet, és aztán döntenek a következő lépésről.

A Citadella 4 U Kft. illegális építkezésének leleplezésében szintén oroszlánrészt vállaló MTM-SBS sem nevezhető Grál-lovagnak: a Tv 2 a Big Brother-show színhelyének engedélyeztetése során

jogsértéseket követett el

A szeptember elején induló játék előkészítésének első lépéseként a Tv 2 szerződést kötött a Hungexpo Vásár és Reklám Rt.-vel, s mint azt Gombár Lajosné osztályvezető kérdésünkre elmondta, kibérelte a K 20-as épületet és az előtte lévő szabad területet. Ezzel párhuzamosan a televízió megbízta a Sváby András tulajdonában lévő Interaktív Kft.-t a Big Brother kivitelezésével és gyártásával. A K 20-as épületben kialakított játéktér építésére már az Interaktív Kft. szerződött a Trifólium Kft.-vel, amely határidőre el is készült a munkával. Kovács László, a Trifólium képviselője, egyben az építkezés vezetője a Narancsnak kijelentette: megbízójuk nevében, annak utasításait követve adtak be minden szükséges engedélykérelmet, és tervdokumentációt a X. kerületi polgármesteri hivatalhoz. Álláspontja szerint azonban az engedélyek érdemi intézése a Tv 2 feladata, hiszen a Trifólium Kft. se nem bérlő, se nem bérbeadó, így nem is ügyfél az engedélyeztetési eljárás során.

Montvai József, a X. kerületi polgármesteri hivatal főépítésze borúsabban látja az engedélyeztetési folyamatot, mint Kovács László. Tájékoztatása szerint július végén kaptak ugyan egy építésiengedély-kérelmet a Tv 2-től, de ez csupán a K 20-as épület előtti területen elhelyezendő kerítésre, kamerafolyosóra és a technikai konténerek elhelyezésére vonatkozott. A helyszíni szemlét követően augusztus elején hiánypótlásra szólították fel a társaságot, amelynek az augusztus közepén tett eleget.

Az újabb tervdokumentációban már szerepelt a K 20-as épületben lévő építmény pontos leírása is. A következő helyszíni szemlére szeptember elején került sor, de ekkor már javában zajlott a produkció, az engedély nélkül épített kerítésen belül az engedély nélküli pezsgőfürdő és más illegális építmények felhasználásával. A szemle során megállapították, hogy az épületen belül jogellenesen kialakított játéktér augusztusban beadott tervdokumentációja megfelelt a látottaknak. Építési engedélyt azonban az illegális kivitelezés miatt már nem adhattak ki, a Tv 2-nek tehát fennmaradási engedélyért kellett folyamodnia. A jelek szerint az MTM-SBS-nél nem kapkodták el a dolgot: miközben gőzerővel ment a műsor, a Hungexpónak mint tulajdonosnak a használati mód változására vonatkozó hozzájárulását csak november közepén csatolták.

A Big Brother-produkció tehát

azért sem kerülhetne adásba,

mert nem kérték meg a K 20-as épület használati módjának megváltoztatására vonatkozó engedélyt sem. "Kétségtelen, hogy az épületen belüli pavilon felhúzása nem engedélyköteles, ugyanakkor a jogszabályok szerint engedélyt kellett volna kérni tőlünk, amennyiben nem kiállítási pavilont, hanem hosszabb idejű bentlakás céljára alkalmas építményt emelnek" - avatott be a bonyolult eljárási szabályokba a főépítész. A X. kerületi polgármesteri hivatalnál senki nem kívánt nyilatkozni arról, miért nem állították le a közel két hónap óta törvénytelenül működő Big Brother-produkciót. Az egyik vezető beosztású szakember azonban név nélkül kifejtette: a hivatal nem merte bevállalni a várható hatalmas közfelháborodást.

Információink szerint a Tv 2 napokon belül megkapja a fennmaradási engedélyt, de mégsem úszsza meg szárazon az ügyet: mintegy 18 millió forint építésrendészeti bírsággal sújtják. Az ügy furcsasága, hogy ezt a bírságot nem a súlyosabbnak tűnő illegális bennlakásért vetik ki, hanem az engedély nélkül épített kerítés és a kültéri úszómedence miatt; a használati mód önkényes megváltoztatása a jelenleg hatályos jogszabályok szerint ugyanis nem szankcionálható bírságolással.

Félix Péter

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.