Kampányolt a 4K! - Párnacsata a közjóért

  • Kõhalmi Anett
  • 2010. augusztus 26.

Belpol

A negyedik köztársaság eljövetelét óhajtja a 4K! mozgalom, s a maga - kétségkívül színes - eszközeivel meg is teszi, ami tőle telik: tagjai időről időre megjelennek Budapest utcáin, hogy elfoglalják a mindenkit megillető tereket és parkokat. Szombat délután például vízicsatát tartottak a Szabadság téren, úgy százötven-kétszáz résztvevővel.

A negyedik köztársaság eljövetelét óhajtja a 4K! mozgalom, s a maga - kétségkívül színes - eszközeivel meg is teszi, ami tőle telik: tagjai időről időre megjelennek Budapest utcáin, hogy elfoglalják a mindenkit megillető tereket és parkokat. Szombat délután például vízicsatát tartottak a Szabadság téren, úgy százötven-kétszáz résztvevővel.

Két órán át locsolták egymást vizesvödrökkel, vízipisztolyokkal és lufibombákkal - feltehetően hűsölni vágyó - fiatalok "a Belváros Új Főutcáján" nemrég épített mozgásérzékelős szökőkútnál, délután négytől fél hétig. Lapunk kérdésére az egyik önfeledt résztvevő úgy nyilatkozott, hogy már két éve ismeri a Negyedik köztársaságot! mozgalmat, megfordult köztéri párnacsatáik némelyikén, részt vett "keresd a zászlót" játékokon, és szavazott interneten a 4K! céljaira - szerinte a flashmobok "színesebbé teszik az életét", s a mozgalom céljai is rokonszenvesek. Nézzük, mik is ezek a célok.

A Negyedik köztársaságot! vagy röviden a 4K! informális mozgalom nyilvános helyeken szervez olyan megmozdulásokat, melyek megítélésük szerint visszaadják a társadalom tagjainak a valahová és valakikhez tartozás érzését, és közösséget formálnak közösségi helyként deklarált területeken. 2007-ben alakultak, mára híveik száma a háromezret közelíti a Facebookon, hírlevelükre eddig négyezren iratkoztak fel. Tagjaik javarészt 15 és 25 év közöttiek, programjaikon hol kéttucatnyian, hol több százan fordulnak meg. Legismertebb és leggyakoribb megmozdulásuk a Keresd a zászlót!, de szerveznek párnacsatát, metrópartit, zebrakarnevált, várfoglalást, plakáthackelést és vízi csatát is.

Istvánffy András, a mozgalom egyik főszervezője lapunknak a szabad-közösségi-patrióta értékháromszögben jelölte meg ideológiájuk alapjait. Elmondása szerint jelenleg Magyarországon a fiataloknak alig van olyan autonóm mozgalmuk vagy szervezetük, amit ők maguk formálhatnak ízlésük, igényeik szerint. Aki aktivitásra vágyik, elsősorban olyan hagyományos nemzetközi franchise-ok részese lehet, mint a cserkészet vagy a Greenpeace, ezek viszont már szemernyit sem formálhatók, legfeljebb továbbvihetők.

Istvánffy abban az űrben pozicionálja magukat, ami az Y generáció felnőtté válásával és elidegenedettségével nyílt meg. A fiatalok többnyire nem látnak maguk előtt biztos jövőképet, és egy olyan országban élnek, ahol kicsi a társadalmi mobilitás esélye. A mentalitás formálásához ugyanakkor sok idő kell szerinte, Budapestnek például a rendszerváltás után 10-15 évre volt szüksége, hogy erőre kapjon, és élni kezdjen.

A közterek visszafoglalása már egészen jól megy: keresték már a zászlót a Bazilikánál, a Jászainál, vízicsatáztak a Gödörnél és a Szabadság téren, és partiztak a kisföldalattin és a HÉV-en is.

Oda Buda!

Februárban a 4K! elindította a Buda Libre programot, avval a céllal, hogy az önkormányzati választásokon három budai kerületben bekerüljenek a helyi képviselő-testületbe. A nyilvános terek visszafoglalásának jegyében úgy gondolták, hogy fellépnek a csendrendelet és az esti alkoholtilalom ellen, szorgalmazzák a bringautak megnyitását, új sportpályák építését, sorompóba állnak az autóforgalom mérsékléséért, s kidolgoztak egy történelmi városképet megtartó építészeti koncepciót is. A részvételen alapuló helyi fejlődési modell részeként a fontosabb ügyekben helyi nép- és véleménynyilvánító szavazásokat tartanának, támogatják az e-ügyintézést, ingyenes energiaaudit programot terveznek, megszerveznék a helyi kiskereskedők érdekvédelmét, és befagyasztanák az önkormányzati tulajdonban lévő lakások eladását.

Meg csupa ilyesmi - természetesen szigorú feltételes módban, hiszen a parlamenti választásokat követő törvénymódosítás után feladni kényszerültek a Buda Libre programot. A törvény gyakorlatilag kizárja az alulról szerveződő mozgalmak önkormányzati megjelenését. Reményeik szerint programpontjaik ennek dacára sem mennek veszendőbe; 11 pontos kampányanyagukat megszavaztatták közönségükkel, s a négy legnépszerűbbel kívánnak foglalkozni a következő időszakban. Ez a szavazás azt is bizonyította számukra, hogy a szimpatizánsaik valódi döntési joggal bírnak.

Így a 4K! az elkövetkezőkben is elsősorban a köztereket foglalja vissza, de küzdenek az olcsóbb tömegközlekedésért is, folytatják a gerillakertészkedést és Magyarország sikeres történelmi eseményeinek megünneplését.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?